CNA se declara covarsit de reclamatiile primite in legatura cu prestatia televiziunilor in campania prezidentiala. Forul audiovizual nu a reusit sa ia nicio decizie in prima sedinta pe care a avut-o dupa o pauza de cateva saptamani, ce a inclus si o buna parte din campanie. Dupa ce membrii sai au urmarit timp de peste doua ore si jumatate secvente inregistrate doar la emisiunile Antenei 3 si doar in zilele de 15 si 16 noiembrie, CNA a decis sa amane o sanctiune, urmand sa faca o monitorizare completa, pentru cele doua zile, si pentru celelalte posturi de stiri. Pentru aceste posturi existau, deja, monitorizari bazate pe reclamatii, dar nu au mai putut fi discutate azi pentru ca analiza pe Antena 3 a durat prea mult.

CNA s-a intrunit, astazi, pentru prima data dupa mai multe saptamani - inclusiv o buna parte din campania electorala - in care n-a putut functiona deoarece nu avea suficienti membri pentru a tine sedinte. Saptamana trecuta, Parlamentul a validat doi membri, iar astazi a fost prima zi in care Consiliul a putut avea cvorum de sedinta.

Pe ordinea de zi au fost incluse discutii despre emisiunile difuzate de toate posturile de stiri in ziua turului II si in sambata precedenta. Membrii CNA au putut urmari, insa, doar secvente de la Antena 3 (prima in ordine alfabetica, in randul televiziunilor de profil), pentru care au existat nu mai putin de 58 de reclamatii doar pentru weekend-ul alegerilor. Printre elementele reclamate: atacurile neintrerupte la adresa lui Traian Basescu, legaturile facute de prezentatori intre regimul Basescu si oamenii care trebuie sa voteze asa incat sa se petreaca "intr-adevar" schimbarea, critici la adresa "mesajelor de dezbinare", stiri despre pensiile marite pentru profesori, afirmatiile ca oamenii care au iesit duminica in strada, la Bucuresti, au fost manipulati.

Presedintele CNA, Laura Georgescu, a disparut din sala si nu a fost de fata cand s-au urmarit si discutat fazele electorale de la Antena 3.

Peste doua ore si jumatate au urmarit membrii CNA secvente de la postul de stiri al Intact. Apoi, au discutat cu reprezentanta postului la acest for, Mirela Bomboe, care a expus punctul de vedere al televiziunii.

Apoi, unul dintre membrii numiti saptamana trecuta de Parlament - Gabriel Tufeanu, propus de Guvern - a spus ca ar fi mai bine sa fie analizate, mai intai, toate posturile si ce au facut in acelasi interval 15-16 noiembrie. Adica sa fie analizate unitar, nu asa, separat, cum erau programate monitorizarile incluse pe ordinea de zi aprobata in deschiderea sedintei de azi.

Propunerea lui Tufeanu a fost preluata de alti doi membri - Monica Gubernat si Radu Calin Cristea. In cele din urma, CNA a decis prin vot - cu un singur vot impotriva, al lui Florin Gabrea - sa se faca o monitorizare de linie pentru toate canalele de profil, iar aceasta sa fie analizata saptamana viitoare, in sedinta de joi.

Din discutiile de la CNA de azi

Reprezentanta Antenei 3, Mirela Bomboe:

  • Nu am constatat sa fi existat campanie mascata in emisiunea respectiva (una dintre multele urmarite azi - n.red.), nu au existat mesaje politice - s-a vorbit la modul generic despre ce fel de presedinte dorim. S-a incheiat cu un indemn, duceti-va la vot
  • Pe parcursul acestor emisiuni s-a vorbit despre presedintele al carui mandat s-a incheiat, despre un regim, dar nu cred ca putem pune semnul egal intre campania electorala si discutiile despre presedintele al carui mandat tocmai s-a incheiat
  • Acum revenim si spunem ca referirile la presedinte si la regimul sau sunt campanie?
  • Din punctul  nostru de vedere aceste reclamatii sunt neindemeiate
  • Intr-adevar acel exit poll a intrat cu un minut - un minut si jumatate mai devreme
  • Ar trebui sa lamurim daca referirile la Traian Basescu inseamna campanie electorala
  • Jumatate din acesti oameni (care au transmis reclamatii) sunt deranjati de opiniile exprimate la aceasta televiziune

Valentin Jucan, membru CNA:

  • E adevarat, referirile la incheierea mandatului actualului presedinte nu tin de campanie, dar depinde cum le faci.
  • Postul nu a vorbit despre incheierea mandatului, ci a legat toate aceste "nenorociri" cu un eventual castig al lui Klaus Iohannis si cu un indemn de iesit la vot
  • in momentul in care dl. Felix Rache vorbeste numai despre alcoolul dlui Traian Basescu, nu e vorba despre finalizarea mandatului - a fost o zi intreaga in care s-a facut legatura intre incheierea unui mandat si ce are de castigat celalalt

Reprezentanta Antenei 3, Mirela Bomboe:

  • s-a vorbit generic despre oricine va iesi presedinte. (...)

Valentin Jucan:

  • E vorba despre informarea corecta, despre limbajul folosit si tolerat de moderatori, e vorba de manipulare. Mai mult sau mai putin, cam toate televiziunile au facut asta. Dar aici e vorba de informarea corecta - ar trebui sa recitesc tot pentru a vorbi doar despre informarea corecta. Unde e, de exemplu, fotografia cu autobuzul care duce oameni la vot in Grecia, care a fost promisa dar nu a mai aparut pe post? (...) Se spun informatii, se anunta ca urmeaza sa se probeze, dar nu se mai intampla

Reprezentanta Antenei 3, Mirela Bomboe:

  • Nu e prima data cand ActiveWatch are o reclamatie indreptata cu predilectie impotriva Antenei 3 (N. Red: Referire la cea mai complexa dintre cele 58 de reclamatii invocate de CNA)
  • Acum sper sa existe detasarea si sa dati dovada de echidistanta.
  • Nu cred ca dvs. (Valentin Jucan - n.red.) puteti da dovada, avand in vedere ca ati cerut public retragerea licentei Antenei 3

Radu Calin Cristea, membru CNA:

  • E o lectie foarte amara pe care a incasat-o CNA. Inventariind toate plangerile primite pe adresa noastra, nu doar referitor la A3, ai senzatia ca ceea ce discutam noi la CNA e o Romania care nu a trecut printr-o campanie electorala.
  • N-am gasit (in plangeri - n.red.) incalcari stridente ale legislatiei audiovizuale. Sunt cazuri pe care le-au vazut membrii CNA care ar trebui sa se afle in analiza noastra.
  • Cred ca trebuie sa ne schimbam cu totul maniera de a fi prezenti in spatiul public, cu instrumente care sunt la indemana CNA.  (...) Se vorbea despre un membru BEC care trebuia sa apara, dar a aparut intr-o alta emisiune, care nu a facut subiectul niciunei reclamatii.

Valentin Jucan:

  • Noi nu facem ce spune in reclamatie. Daca in reclamatie sa zicem ca e vorba despre cu totul altceva, noi, membri CNA, avem noi obligatia sa observam ca e ceva in neregula si sa respectam legea
  • Va transmit doar un mesaj, pentru ca ceea ce se va intampla in CNA va va conveni, stati fara grija.
  • De a revolutie incoace nu a mai iesit lumea in strada ca sa strige impotriva unui post de televiziune. A3 a reusit sa provoace o astfel de reactie.

Radu Calin Cristea:

  • Ce spuneti nu are nicio legatura cu ce facem noi in sedinta

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

  • Noi, acum, daca rezolvam acest caz, nu stiu daca rezolvam un caz global, ce cred ca ar trebui sa faca CNA.
  • Ma gandesc sa tratam acea data, 15-16 noiembrie, in mod egal. Sa analizam toate canalele si atunci sa luam o decizie.
  • Haideti sa tratam egal toate televiziunile si sa analizam noi toate derapajele.
  • Eu as amana pana facem o amanare pana facem o analiza si pe cantitativ si pe calitativ, pe toate canalele

Florin Gabrea, membru CNA:

  • Eu nu vad ce rezolvam daca vedem alte sapte materiale de la alte sapte televiziuni.
  • Ce am vazut ramane. (...) Nu are niciun fel de ratiune ca eu sa astept inca trei sedinte pentru ca eu sa iau o hotarare cu privire la Antena 3. Pentru ca nu pot sa iau o hotarare la gramada.

Monica Gubernat, membru CNA:

  • Eu simt nevoia acestui melting pot, macar pentru ultimele doua zile - daca nu, vom analiza Antena 3, vom uita de celelalte posturi si va ramane impresia ca Antena 3 este singurul post care se comporta asa.
  • Vreau si eu o analiza comparativa macar pentru ultimele doua zile.

Radu Calin Cristea:

  • Propun monitorizare pentru zilele de 15, 16 si noaptea de 16 spre 17 noiembrie. Hai sa ne pronuntam prin vot dupa ce vizionam si B1, si Realitatea si restul.

Nicio decizie si in cazul dezechilibrelor in reflectarea candidatilor la presedintie

Inaintea discutiilor pe tema Antena 3, membrii CNA au discutat si o analiza cantitativa a aparitiilor candidatilor la posturile de televiziune in campania electorala. Nici in acest caz, CNA nu a luat vreo decizie, desi existau cazuri extreme. Unul dintre acestea a fost notat de Valentin Jucan: Romania TV i-a dedicat lui Victor Ponta 22.000 de secunde, iar lui Klaus Iohanis 0 secunde, potrivit monitorizarii CNA referitoare la promovarea electorala. Reprezentanta postului Romania TV la CNA a contestat insa monitorizarea, aratand ca, desi echipa Iohannis a refuzat invitatiile trimise de post, Romania TV a reflectat pozitiile candidatului si a acoperit iesirile lui de campanie.