Google a anuntat inchiderea serviciului de stiri in Spania, incepand de saptamana viitoare, in urma unei noi legislatii potrivit careia editorii de presa pot solicita bani de la motoarele de cautare care le folosesc continutul, scrie Reuters.

Intr-o declaratie, gigantul internetului afirma ca prin noua lege Google News devine nesustenabil si, "cu reala tristete", va inlatura editorii spanioli de presa din Google News si va inchide serviciul in Spania din 16 decembrie.

"Noua lege cere publisher-ilor sa factureze Google News pentru prezentarea chiar si a celor mai mici snippets din continutul lor - chiar daca doresc sa factureze sau nu", spune compania, care precizeaza ca Google News nu contine reclame si nu obtine venituri din acest serviciu.

Publisher-ii din tari precum Germania si Franta au impus noi legi pentru drepturile de autor care forteaza Google si alti agregatori web sa plateasca licente pentru publicarea inceputurilor de articole ("snippets") si a fotografiilor miniaturale ("thumbnails").

Aceste legi cer publisher-ilor care doresc sa apara in continuare in rezultatele Google sa prezinte un acord explicit pentru acest lucru.

Cu toate acestea, la inceputul lui noiembrie Axel Springer a anuntat ca a cedat in fata lui Google in conflictul privind proprietatea intelectuala, capituland in fata atotputernicului motor american de cautare.

Astfel, Axel Springer a acordat Google o licenta pentru a aparea din nou, gratuit, extrase din articolele publicatiilor sale pe motorul de cautare.

"(...) Axel Springer nu vede alta posibilitate, avand in vedere pozitia dominanta a Google si presiunea financiara care rezulta de aici", a precizat grupul german care editeaza, intre altele, Bild, cel mai citit ziar din Germania, si Die Welt, actor major al presei germane.

Axel Springer a inregistrat o scadere de 40% a traficului generat de motoarele de cautare pe site-urile welt.de, computerbild.de, sportbild.de si autobild.de. Traficul generat de Google News a scazut cu 80%.

In termeni financiari, intr-un an s-ar inregistra pierderi de peste 100.000 euro pentru fiecare dintre aceste site-uri. Mai multe aici.