Valentin Nicolau, proprietarul editurii Nemira, fost sef al Televiziunii Romane, scriitor si dramaturg, a decedat, marti, la varsta de 54 de ani, in urma unui stop cardio-respirator, au declarat pentru Mediafax surse medicale.

Valentin Nicolau in 2005Foto: Agerpres

Decesul a fost declarat dupa 45 de minute in care s-au facut manevre de resuscitare.

Valentin Nicolau a fost dus de urgenta la Spitalul Universitar, marti seara, fiind in stop cardio-respirator, a declarat pentru Mediafax medicul Florin Chirculescu.

Nicolau se afla in masina personala cand a inceput sa se simta rau. Ambulanta a fost chemata de o alta persoana.

Medicii au inceput manevrele de resuscitare in timp ce il transportau pe Nicolau la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Manevrele de resuscitare au continuat la spital.

Chirurgul Florin Chirculescu, un apropiat al lui Valentin Nicolau, a declarat ca nu stie ca fostul sef al TVR sa fi fost cardiac, ca acesta se lasase de fumat si slabise.

In 2013, Valentin Nicolau s-a numarat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a sefiei TVR.

Biografie (sursa - Mediafax)

Valentin Nicolau s-a nascut pe 22 iunie 1960, la Bucuresti. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret" si apoi s-a inscris la Facultatea de Geologie si Geofizica a Universitatii Bucuresti, pregatindu-se pentru o meserie in care "ai mult timp liber si nu ai sefi", potrivit site-ului sau personal.

Conform sursei citate, aventura sa a inceput insa cu mult inainte. In timpul vacantelor a lucrat ca hamal, sondor, marinar, meditator de matematica si fizica si ca tehnician geofizician pe vase de cercetari marine. A fost "martisorist", pictor, a inramat si a vandut tablouri.

Dupa absolvirea facultatii, in 1985, si pana in 1990 a lucrat ca inginer geofizician, sef de echipa de prospectiuni gravimetrice la Intreprinderea de Prospectiuni Geologice si Geofizice Bucuresti (IPGG).

La cateva luni dupa Revolutie, in aprilie 1990, Valentin Nicolau a fondat Ziarul Stiintelor si Calatoriilor. In acelasi an, el si-a dat demisia de la IPGG.

Editura Nemira a fost lansata in 1991 si a insemnat pentru Valentin Nicolau implinirea unui vis, dandu-i sansa de a transforma pasiunea in profesie, dupa cum marturisea acesta. In scurt timp, Nemira a devenit una dintre cele mai importante edituri din Romania.

Incepand din iulie 2001, Valentin Nicolau a devenit consilier al premierului Adrian Nastase pe probleme de cultura, educatie, cercetare si turism. In iunie 2002 a demisionat din functie.

Intre 2002 si 2005 a fost presedinte-director general al Societatii Romane de Televiziune, functie din care a demisionat in iunie 2005, motivandu-si decizia prin presiunile politice exercitate asupra sa si asupra TVR. In timpul mandatului la TVR, a fost membru in Consiliul de administratie al EBU (European Broadcasting Union - Asociatia Televiziunilor Europene).

Intre 2005 si 2006 a fost vicepresedinte al Grivco - grupul de presa Intact, iar din 2006 a devenit consultant al grupului Lagardere Media pentru Romania.

La inceputul anului 2007, Valentin Nicolau a lansat editura Nemi, specializata in carte pentru copii.

In iunie 2007 a devenit membru al Consiliului National al Audiovizualului, functie din care a demisionat dupa numai trei zile, acuzand Consiliul de subordonare politica.

In 2007 a lansat postul de radio Smart FM, "primul post cultural privat din Romania".

Din octombrie 2007 a devenit profesor asociat la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, iar in 2009 a sustinut un doctorat in Stiintele Comunicarii la Universitatea din Bucuresti si a publicat lucrarea "TVR - marire si decadere".

Intre 2010 si 2011 a urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Universitatea Bucuresti.

Din februarie 2010 a devenit profesor asociat la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, si din februarie 2011, profesor asociat la Universitatea "Transilvania" din Brasov.

Din noiembrie 2012, a devenit profesor asociat la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti.

In iunie 2012, chiar de ziua lui, pe 22 iunie, a fost ales de catre angajatii TVR reprezentant in Consiliul de Administratie al Televiziunii Romane. Consiliu de Administratie al TVR, din care facea parte si Nicolau, a fost demis pe 10 decembrie 2013 de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012. In 2013, Valentin Nicolau s-a numarat printre numele vehiculate pentru preluarea din nou a sefiei TVR.

In ultimii ani, Valentin Nicolau a desfasurat o intensa activitate publicistica. Editorialele sale sunt adunate in doua volume, publicate la editura Nemira, "Dumnezeu e in sens invers" si "Romania feudelor tarzii". Intre timp, Valentin Nicolau a scris si teatru.

Aventura lui Valentin Nicolau in lumea literara a inceput insa mai devreme. In 1994 ii aparea prima carte de literatura pentru copii, "Bronto, un dinozaur inca mic", urmata in 1995 de "Bronto, un dinozaur neastamparat" si, in 2008, de "Zina Benzina".

In atentia lumii teatrale a intrat relativ tarziu. In 1998, pe scena Teatrului "Victor Ion Popa" din Barlad i se juca prima piesa, "Vi s-a furat un pat". Abia in 1999 si 2000 talentul de dramaturg i-a fost confirmat oficial, prin cele doua nominalizari succesive la premiul Uniunii Teatrale din Romania (UNITER) pentru cea mai buna piesa a anului si apoi prin castigarea, in anul 2000, a Marelui Premiu "Camil Petrescu" pentru Dramaturgie al Ministerului Culturii pentru "Ca zapada si cei doi", presedintele juriului fiind criticul literar Nicolae Manolescu.

La Teatrul Nottara din Bucuresti, piesa "Ca zapada si cei doi" se joaca din 2002 fara oprire, sub titlul "Uzina de placeri S.A.". Piese de teatru i-au fost jucate pe scenele Teatrului National din Bucuresti, a teatrului din Satu Mare, a celui din Targu-Jiu, si adaptate pentru Televiziunea Romana si Teatrul Radiofonic.

Intre piesele lui Valentin Nicolau adaptate de Casa de Productie TVR s-a remarcat "Zi ca-ti place!", in regia lui Cornel Mihalache, o productie-manifest in care Presedintia Romaniei este disputata de candidati reali ca Traian Basescu, Adrian Nastase si Gigi Becali, dar si de falsi candidati ca Mircea Albulescu si George Ivascu. Aceasta docufictiune a fost difuzata anul trecut la TVR.

Valentin Nicolau a publicat mai multe volume de teatru, "Daca as fi un inger", "Ultimul imparat", "Mai jos de Figueras", antologia "Taina ingerilor" si, printre cele mai recente, "Povesti din al noualea cer" si "Pastreaza copia si nu uita originalul". De asemenea, piesa "Taina ingerilor" a aparut in traducere in limba franceza in Belgia, sub titlul "Le mystere des anges", la editura Lansman. Multe alte piese ale sale au fost traduse si publicate in antologii colective. In cadrul Salonului de Carte de la Paris din primavara lui 2013, unde Romania a fost tara invitata, Valentin Nicolau a participat in calitate de dramaturg.

La editia de anul trecut a Targului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau si-a lansat volumul "Basmania, Raspantia gandurilor" (cartea 1), cu ilustratii de Tudor Popa.

"Nu-mi recitesc piesele", declara Valentin Nicolau. "Ar fi ca si cum m-as intoarce la o veche poveste de iubire, am trait-o candva, a fost minunata sau chinuitoare, dar nu vreau sa mai vad chipul femeii. Poate astazi nici nu as mai recunoaste-o. Prefer sa ma indragostesc din nou, de alta femeie, sa traiesc o noua poveste", mai spunea acesta.

A fost casatorit cu Angelica Nicolau, cu care a avut doi copii, Ana-Maria si Radu.La editia de anul trecut a Targului de Carte Gaudeamus, Valentin Nicolau si-a lansat volumul "Basmania, Raspantia gandurilor" (cartea 1), cu ilustratii de Tudor Popa.

"Nu-mi recitesc piesele", declara Valentin Nicolau. "Ar fi ca si cum m-as intoarce la o veche poveste de iubire, am trait-o candva, a fost minunata sau chinuitoare, dar nu vreau sa mai vad chipul femeii. Poate astazi nici nu as mai recunoaste-o. Prefer sa ma indragostesc din nou, de alta femeie, sa traiesc o noua poveste", mai spunea acesta.

A fost casatorit cu Angelica Nicolau, cu care a avut doi copii, Ana-Maria si Radu.