Consiliul National al Audiovizualului a amendat, joi, Romania TV cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "Dosar de presedinte" din 13 noiembrie 2014, in care i-au fost aduse acuzatii lui Klaus Iohannis, la momentul respectiv candidat la alegerile prezidentiale, referitor la modul in care isi finanteaza campania.

Totodata, potrivit Reportervirtual.ro, CNA a amendat cu 10.000 de lei si Antena 3.

Propunerea initiala a fost de 20.000 de lei, dar aceasta suma a cazut la vot. Propunerea de 10.000 de lei a fost insa acceptata de majoritatea membrilor Consiliului.

In sanctiune a fost retinuta si emisiunea "Breaking News" difuzata la Romania TV pe 2 noiembrie, in care a fost prezentata o stire cu titlul "Tupeu incredibil al lui Iohannis inainte de vot; Iohannis are in birou un tablou luat din Muzeul Brukenthal". In stire se spunea ca "prezidentiabilul are in biroul de la primarie un tablou de patrimoniu luat de la Muzeul Brukenthal". "Tabloul nu este expus insa pentru vizitatori, ci a ajuns in biroul primarului. Iohannis se mandreste cu pictura extrem de valoroasa de la muzeu. De altfel, chiar el a retrocedat Muzeul Brukenthal Bisericii Evanghelice, desi baronul care l-a construit l-a lasat prin testament comunitatii". In urma difuzarii stirii, CNA a primit o sesizare de la Muzeul Brukenthal.

Decizia de sanctionare a Romania TV a fost luata la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, pentru incalcarea articolului 64, alineatul 1, litera b din Codul audiovizualului, potrivit caruia "In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii: informarea cu privire la un fapt sau un eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta", si a articolului 65, litera c din Cod - "In emisiunile de stiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli: titlurile si textele afisate pe ecran sa reflecte cat mai fidel esenta faptelor si datelor prezentate".

"Pentru" aplicarea acestei amenzi au votat Monica Gubernat, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu si Rasvan Popescu, in timp ce "impotriva" a votat Radu Calin Cristea.

CNA a analizat, in sedinta de joi, si o sesizare primita pe 14 noiembrie 2014, in timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale, de la Klaus Iohannis, cu privire la emisiunea "Dosar de presedinte" difuzata pe 13 noiembrie la Romania TV.

Potrivit lui Iohannis, pe 13 noiembrie, Romania TV a publicat, la ora 14.30, pe site-ul sau oficial un articol cu titlul "Klaus Iohannis, sustinut de un om al Moscovei", potrivit caruia "candidatul ACL Klaus Iohannis este sustinut de persoane dubioase, care au stranse legaturi cu Moscova, fiind finantat de catre multimilionarul Michael Schmidt, care este casatorit cu sora lui Renato Usatii - actionar la Gazprom si colaborator al Moscovei".

"In urma publicarii acestui articol, Romania TV a transmis acest subiect in aceeasi zi (13.11.2014) in emisiunea 'Dosar de presedinte' de la ora 17.00, in care moderatorii Cristina Sincai si Silviu Manastire au lansat in dezbatere acuzatii la adresa mea privind presupusa mea legatura cu acel domn din Rusia (...) In opinia mea, de aceasta data, Romania TV incearca sa lege numele si imaginea mea de pretinse ilegalitati, fara vreo dovada, fara vreun temei legal, prin simpla citire a unor declaratii venite de la Chisinau din partea unui politician", spune Klaus Iohannis, in sesizarea transmisa CNA.

De cealalta parte, Roxana Niculescu, directorul de programe al Romania TV, a declarat, in sedinta CNA de joi, ca prezentarea subiectului privind campania lui Klaus Iohannis a fost abordat ca urmare a declaratiile politice facute de Victor Alexeev, seful organizatiei PSD din Republica Moldova. Ea a mai spus ca Romania TV a prezentat documente potrivit carora Iohannis a beneficiat, in campanie, de un apartament si de masini puse la dispozitie de Michael Schmidt, seful BMW Automobile Bavaria Romania.

"Sunt lucruri recunoscute (...), lucruri care nu au fost negate niciodata", a spus Roxana Niculescu. Ea a mai spus ca in emisiunea "Dosar de presedinte" din 13 noiembrie, in care a fost abordat subiectul finantarii campaniei lui Klaus Iohannis, a fost prezent si reprezentantul ACL, Radu F Alexandru. "Acesta intr-un fel sau altul putea sa reprezinte interesele domnului Klaus Iohannis, ceea ce a si facut. In timpul campaniei electorale, domnul Klaus Iohannis nu a participat la emisiuni de televiziune, la unele posturi de televiziune. Noi am dat ori de cate ori a fost posibil punctele sale de vedere", a spus Roxana Niculescu.

In ceea ce priveste subiectul referitor la Muzeul Brukenthal, Roxana Niculescu a spus ca Romania TV nu a incalcat legislatia audiovizualului.

"Este construita stirea astfel incat ni se transmite ca, datorita faptului ca Iohannis a retrocedat Muzeul Brukenthal, a primit acest tabou", a spus membrul CNA Valentin Jucan. El a mai spus ca Romania TV nu a prezentat si motivul pentru care tabloul respectiv nu ar trebui sa se afle in biroul de la primaria Sibiu al fostului primar Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a sesizat Consiliul National al Audiovizualului, pe 14 noiembrie cu privire la Antena 3 si Romania TV, care au difuzat pe 13 noiembrie emisiuni in care au prezentat modul in care ar fi fost finantata campania sa la prezidentiale, acesta acuzand cele doua televiziuni ca au incercat sa ii lege numele de pretinse ilegalitati, informeaza Mediafax.

In ceea ce priveste Antena 3, Klaus Iohannis spune ca, pe 13 noiembrie, incepand cu ora 15.00, emisiunea "Esential" a debutat cu un subiect pe care moderatoarea Alina Petrescu l-a prezentat cu titlul "Acuzatii grave la adresa lui Klaus Iohannis pe marginea modului cum isi finanteaza campania".

"In intreaga prezentare a subiectului, exista un amestec total al opiniilor moderatorului si al invitatilor cu declaratii aparute in presa, fara nicio dovada, fara a se face o distinctie clara a acestora", spune Iohannis in sesizarea transmisa CNA.

Iohannis se refera la afirmatii facute in emisiune de moderatoarea Alina Petrescu, care a spus printre altele: "Un politician moldovean dezvaluie ca principalul sponsor al candidatului ACL la prezidentiale, Michael Schmidt, este cumnatul unuia dintre cei mai controversati politicieni milionari din Republica Moldova, Renato Usatii (...) Poti, asadar, sa te intrebi care este circuitul banilor si cum este finantata campania lui Klaus Iohannis?".

La randul sau, in aceeasi emisiune, invitatul Sorin Iliesiu (senator PLR, n.r.) spune: "Imi aduc aminte de proverbul romanesc ￯spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti￯ si fac o paralela intre domnul TrTraian Basescui candidatul domniei sale, Klaus Iohannis. Ma refer la faptul ca domnul Basescu se insoteste cu lumea interlopa, cu Bercea Mondial, cu alti oameni din mafie si vad ca la fel si domnul Iohannis face (...)".

Potrivit lui Klaus Iohannis, "dand dovada de totala lipsa de impartialitate, moderatorul emisiunii incearca sa atraga antipatie in randul invitatilor" invocand un subiect care nu are nicio legatura cu el, respectiv "subiectul asasinatelor comandate".

Astfel, spune Iohannis, moderatoarea i s-a adresat invitatului Toader Paraschiv (presedinte al Federatiei Nationale a Politistilor si Personalului Contractual din MAI, n.r.): "Sunt convinsa ca ati auzit de acest scandal pentru ca, in Romania cel putin, asasinate comandate nu stiu cat de des auzim de asa ceva. Adica Vitalie Proca si toate numele astea va suna foarte cunoscut, sunt convinsa". In replica, invitatul Toader Paraschiv a spus: "Regretabil este sa auzi ca exista o increngatura sau aceste drumuri ale acestor asasini platiti sau ai celor care comanda aceste asasinate ajung in sfera politicului, pentru ca asta inseamna ca trebuie sa ne pregatim pentru ce este mai rau (...)".

"In opinia mea, intreaga emisiune este o incercare de a lega numele si imaginea mea de personaje dubioase, de pretinse ilegalitati, fara vreo dovada, fara vreun temei legal, de pretinsele fapte ale acestor personaje, cu acuzatii grave care mi se aduc fara niciun fundament", spune Klaus Iohannis.

El afirma ca si pe site-ul Antena 3 a fost publicat, pe 14 noiembrie, un material pe acelasi subiect, intitulat "Cine este cel care a finantat campania lui Iohannis. ￯Numele sau este legat de tentativa de omor a unui bancher rus￯".