Consiliul Concurentei (CC) a amendat Liga Profesionista de Fotbal (LPF) cu 185.664 lei pentru ca nu a respectat angajamentele asumate referitoare la drepturile de difuzare a meciurilor de fotbal in perioada 2011 - 2014, anunta un comunicat al CC.

Gino Iorgulescu Foto: AGERPRES

Consiliul Concurentei a constatat ca liga, condusa acum de Gino Iorgulescu, a incalcat angajamentele prin faptul ca nu a vandut drepturile de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 si 9 prin intermediul unei licitatii deschise, transparente si nediscriminatorii, ci sub forma unui singur pachet de drepturi. De asemenea, institutia arata ca LPF a cesionat anumite categorii de drepturi cu caracter exclusiv, desi angajamentele asumate prevedeau cesionarea cu titlu neexclusiv a acestor categorii de drepturi. In ceea ce priveste drepturile de transmisie directa radio, LPF le-a cesionat exclusiv catre Societatea Romana de Radiofuziune, printr-un contract incheiat pe o perioada de 3 (trei) ani, neexistand o pachetizare a meciurilor.

Pe langa vechea investigatie, Consiliul Concurentei acum deruleaza o noua investigatie asupra modului in care LPF a vandut in 2014 drepturile de televizare ale meciurilor din cadrul Ligii I. Aceasta investigatie a fost declansata in urma unei plangeri.

Reamintim ca LPF a vandut in 2014 drepturile de televizare ale meciurilor de fotbal catre compania Intel Sky Broadcast LTD, pentru o perioada de 5 ani. Compania a decis sa le valorifice prin intermediul a doua posturi de televiziune in regim "cu plata". Investigatia nu vizeaza modalitatea in care compania Intel Sky Broadcast LTD valorifica aceste drepturi de televizare, ci comportamentul membrilor LPF.

Autoritatea de concurenta accepta angajamente doar in situatia in care acestea sunt o masura mai eficienta decat continuarea investigatiei. Neindeplinirea angajamentelor devenite obligatorii prin decizie a Consiliului Concurentei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totala realizata in anul financiar anterior sanctionarii..