Din momentul in care Intact Publishing, societatea care editeaza Jurnalul National, a intrat in insolventa, "indiferent al cui este sechestrul, impus de ANAF sau de procuror, el se suspenda" in temeiul legii, iar creanta va putea fi valorificata doar in cadrul acestei proceduri, a spus vineri pentru HotNews.ro Remus Borza, care conduce Euro Insol, desemnat administrator judiciar al Intact Publishing.

  • Societatea intrata acum in insolventa face parte din Intact Media Group, afectat in prezent de o serie de confiscari si sechestre decise de instanta in momentul condamnarii fondatorului sau Dan Voiculescu in dosarul ICA, in august 2014. Cu un an inainte, impotriva persoanei juridice Intact Publishing, DNA declansase si urmarirea penala in dosarul Intact-RCS, caz in care s-a ajuns recent la judecata. Urmarirea penala presupunea, la randul sau, posibilitatea ca procurorii sa ceara masuri asiguratorii si preventive ce includeau interzicerea unor operatiuni susceptibile sa antreneze diminuarea activului patrimonial sau insolventa.

Contactat vineri de HotNews.ro, Remus Borza a declarat:

  • Indiferent de al cui este sechestrul, impus de ANAF sau de procuror, el se suspenda din momentul deschiderii procedurii de insolventa - de astazi, in cazul de fata - in temeiul articolului 75 din noua lege, fostul art. 36. (n.red.: Codul insolventei)
  • Aceasta nu inseamna ca ANAF, creditorul garantat, nu isi va recupera niciodata creanta. Dar poate sa o valorifice exclusiv in cadrul procedurii de insolventa, unde, in momentul valorificarii, bunurile vor fi distribuite cu prioritate catre creditorul garantat, ANAF. Daca bunul asupra caruia a fost instituit sechestru sau ipoteca e indispensabil activitatii debitoarei, acesta nu va putea fi valorificat, debitoarea avand obligatia sa asigure acoperirea pasivului din alte surse. Daca in planul de reorganizare debitoarea nu va reusi sa faca fata graficului de plati aprobat de catre creditori, inclusiv plata creantei catre ANAF, atunci societatea va intra in faliment, iar atunci se vor putea valorifica toate bunurile debitoarei.
  • Insolventa Intact Publishing nu urmareste sa eludeze datoria, creanta ANAF va fi valorificata, dar in cadrul insolventei.
  • Nu am vorbit niciodata cu nimeni, nu cunosc pe nimeni de la debitorul Intact Publishing, am venit cand un creditor m-a cerut pe mine, iar la alegerea administratorului judiciar se da prioritate creditorului, daca si acesta, si debitorul au facut propuneri.