Plenul reunit al Parlamentului i-a votat luni pe Dorina Rusu şi Radu Herjeu ca membri titulari în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), cu mandat de şase ani, transmite Agerpres. Dorin Rusu a fost propusa de presedintele Klaus Iohannnis, iar Radu Herjeu - actual jurnalist la RTV - de majoritatea PSD din Camera Deputatilor.

Dorina Rusu, propusă de Preşedinţie, a obţinut 464 de voturi pentru şi 12 împotrivă, iar Radu Herjeu, propus de Camera Deputaţilor, a întrunit 459 de voturi pentru şi 17 împotrivă. De asemenea, Daniela Bârsan, propusă ca membru supleant din partea Preşedinţiei, a primit 463 voturi pentru şi 13 împotrivă. Votul a fost secret cu buletine.

Radu Herjeu a amintit că a lucrat 22 de ani în media, până în primăvara anului trecut, "când credea că a pus pus punct activităţii sale în media", şi a afirmat că "nu manipularea e cea mai mare problemă în mass media, ci lipsa de educaţie, de bun simţ şi de decenţă", potrivit Agerpres.

"CNA are la dispoziţie pârghiile necesare pentru a crea un mediu decent şi curat în mass-media audiovizuală.(...) Manipularea prin mijloacele cu foarte mare impact la public este câteodată atât de subtilă, încât nicio lege şi niciun organism nu ar putea să o oprească. De aceea mi-am propus, dacă voi primi votul Parlamentului, să strâng legătura cu societatea civilă. (...) Aş vrea să trec dincolo de această funcţie de reglementare la cea de a educa beneficiarii şi victimele manipulării prin mass-media", a afirmat Herjeu.

Dorina Rusu, candidat propus de Preşedinţie, a precizat că lucrat mai mult de 10 ani în presă şi a activat în societatea civilă.

"Sunt ca structură liberal, dar ştiu foarte bine că trebuie să fiu loială, ca membru CNA, interesului public. Voi încerca să aduc echilibru şi obiectivitate în şedinţele din CNA. Mi s-a părut, din ce s-a întâmplat în ultima vreme, că s-a degradat oarecum climatul şi în CNA şi în presă, în ultimii ani, din cauza patimilor politice. Dar cred că a venit timpul ca încet încet să revenim la echilibru şi cred că CNA are un rol important în acest sens - echilibru şi obiectivitate (...) în mediul audiovizual din România. Eu, ca membru CNA, voi face tot ce este posibil să îndeplinesc această misiune", a spus Dorina Rusu.

Plenul comun al Parlamentului se va exprima prin vot pentru validarea acestor candidaturi.