Unul dintre principalii proprietari de presa din Ungaria, Lajos Simicska, al carui trust a dus-o extrem de bine sub guvernarea Fidesz, pe care a sustinut-o fatis, a intors armele impotriva partidului si guvernului condus de Viktor Orban, pe care le acuza ca doresc sa distruga presa, potrivit Budapest Business Journal. El s-a confruntat imediat cu o demisie in bloc a managementului companiilor sale de presa - printre care postul Hir TV si publicatia Magyar Nemzet, dar promite ca acestea isi vor continua activitatea.

Potrivit sursei citate, Simicska a promis sa porneasca un "razboi media" contra guvernului, din cauza ca asa-numita taxa pe publicitate introdusa de guvern urma sa-i creasca de cinci ori obligatiile fiscale la bugetul de stat. La scurta vreme dupa anuntul sau, mai multi directori si presedinti ai companiilor media pe care le conduce au demisionat. Intr-o serie de interviuri in care s-a exprimat dur la adresa premierului Orban, Simicska a promis, insa, ca activitatea acestor institutii de presa va continua.

El a anuntat ca s-a instalat presedinte la postul Hir TV si a numit un nou redactor sef si un nou presedinte la Magyar Nemzet. Si a fost citat intr-un interviu spunand ca "desi guvernul lui Orban incearca sa distruga media independente, presa noastra va rezista. Ne doare in (...) ce vrea guvernul Orban. Deci, in acest sens, vom fi critici la adresa guvernului".

Tot Budapest Business Journal, citand un alt site maghiar, trece luni in revista reactia presei internationale la actiunile lui Simicska: Suddeutsche Zeitung noteaza ca, pana la ruperea relatiilor cu Orban, companiile lui Simicska primeau 40% din banii alocati prin licitatii publice; iar Le Monde a aratat ca, in patru ore de la anuntul ca intoarce armele, omul de afaceri a dat presei de stanga mai multe interviuri decat a dat, in total, in ultimii patru ani.