Presa rusa s-a aliniat sa apere Kremlinul in fata asteptatei "campanii occidentale de defaimare" a presedintelui Vladimir Putin, dupa moartea liderului de opozitie Boris Nemtov, scrie The Moscow Times, intr-o analiza referitoare la modul cum se comporta media loiale regimului dupa reactiile vehemente declansate de asasinatul ce a zdruncinat scena politica din aceasta tara.

Presa loiala "ii pregateste pe rusi pentru o campanie propagandistica" a Occidentului ostil, scrie publicatia citata, notand ca, dupa crima de vineri, "Rusia intra intr-o noua faza a bataliei de tipul "noi sau ei", ce se deruleaza in presa tot mai docila fata de Putin dupa ce ucrainenii au iesit in strada si l-au alungat pe presedintele lor pro-moscovit cu un an in urma".

The Moscow Times foloseste, ca punct de plecare, discursul folosit de un cunoscut realizator TV rus, Dmitri Kiseliov, unul dintre preferatii lui Putin, care duminica seara le spunea telespectatorilor: "Iar ei spun ca asa isi ucide concurentii "regimul sangeros". Lumea este furioasa si indignata. Iar apoi - sanctiuni, reducerea ratingurilor de credit si continuarea demonizarii Rusiei si a liderului sau (...) Intr-un moment al durerii, e dezgustator sa te angajezi in polemici".

  • Acelasi Kiseliov s-a distantat, insa, de felul cum Putin a calificat asasinatul drept o "provocare" menita sa-l discrediteze pe el, liderul de la Kremlin. Realizatorul citat de Moscow Times a apelat la un alt tip de discurs: Putin, a spus el, este un lider ales a carui popularitate a atins 86%. Realizatorul a lasat de inteles, in acelasi timp, ca Nemtov a fost o personalitate a opozitiei fara prea mare greutate, ce nu merita comparata cu presedintele. Nemtov "era vazut drept un barbat frumos, carismatic, deschis si energic. Un artist orator, cu limba ascutita (...) Si Boris ne va lipsi cu siguranta, precum condimentele, care in mici doze pot da un gust bogat".

The Moscow Times arata ca discursul jurnalistului TV a fost preluat in buna masura de mai multi oficiali rusi, care dau vina pe Occident pentru greutatile tarii. Ministrul de Externe Serghei Lavror a spus ca e un "sacrilegiu sa folosesti asemenea tragedii (...) pentru a incerca sa substitui anchetatorii promovand interpretari politizate, lipsite de fundament si provocatoare".

Ziarul citat mai noteaza ca autoritatile ruse au pus deja in circulatie o serie de posibile motive si directii de ancheta in cazul lui Boris Nemtov, diluand astfel intreaga discutie: s-au facut referiri la faptul ca Nemtov avea o prietena mult mai tanara cu el - modelul Ana Duritkaia, ce ar fi putut starni gelozii; ca si-a manifestat sprijinul pentru saptamanalul francez de satira Charlie Hebdo; ca a fost vicepremier, calitate din care si-ar fi putut face dusmani; ca a vizitat si a sprijinit Ucraina.