​Omul de televiziune ajuns politician Dan Diaconescu este ultimul din lunga serie a fauritorilor mai mici sau mai mari de presa care au ajuns dupa gratii in ultimii ani, situatie ce coincide, in multe cazuri, cu inchiderea sau intrarea in insolventa a multor companii care au facut istorie pe piata media autohtona. Alti patroni, mai tineri sau mai batrani, au la randul lor probleme incipiente cu justitia. Putine au ramas institutiile mari de presa centrala care au scapat, cel putin pana acum, de vartejul procurorilor. Care e situatia marilor trusturi de presa si a fondatorilor lor acum?

Patroni de presa mici si mari, ajunsi in arest sau la inchisoareFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Dan Diaconescu a primit, miercuri, o condamnare de cinci ani si sase luni de inchisoare pentru santaj de presa. Asa cum s-a intamplat si in cazul lui Dan Voiculescu, pedeapsa lui a crescut fata de cea pronuntata in prima instanta. El a fost condamnat pentru fapte comise in calitate de patron si realizator OTV.

  • Ridicand catusele deasupra capului, Dan Diaconescu si-a incununat o cariera media care a inceput in trustul lui Voiculescu (sef la Jurnalul National, in anii '90), a continuat cu emisiuni TV (Tele 7 abc), cu management de presa scrisa (Oglinda, Cotidianul) si, in cele din urma, cu postul care a impus moda taclalelor produse ieftin, dar spectaculoase, care impanzesc acum statiile de televiziune. OTV s-a inchis dupa ce Consiliul Audiovizual a restras licenta pentru aceasta statie, iar incercarile lui Diaconescu de a o relansa, prin diverse tertipuri, in 2013 si 2014 au esuat.

Dintre cei condamnati inaintea sa, Diaconescu a lucrat indeaproape, la inceputurile carierei lui, cu Dan Voiculescu, dar a avut contacte, in cadrul actionariatului OTV, si cu Sorin Ovidiu Vantu.

Dan Voiculescu este fondatorul trustului Intact (Antena 1, Antena 3, Jurnalul National, GSP, alte posturi radio, TV, publicatii tiparite si online). Dan Voiculescu a fost condamnat, in august 2014, la 10 ani inchisoare in dosarul ICA. Daca activitatile de presa scrisa ale Intact se confrunta cu mari probleme (companiile care au editat Jurnalul National au intrat pe rand in insolventa, cel mai recent la inceputul acestui an), activitatile de televiziune au continuat sa dea rezultate. Si acestea, insa, sunt acum afectate de condamnarea din august 2014, prin confiscari si sechestre.

  • Ramane neclara situatia (si posibilele efecte asupra actionariatului) creditului de zeci de milioane de euro luat de Grivco si Antena Group de la Raiffeisen Bank si garantat cu imobilele confiscate prin decizia instantei. Iar Voiculescu, fiica sa, mai multe societati din grupul Intact si directorul Antena Group au fost dati in urmarire penala si trimisi in judecata intr-un alt dosar, cel al santajului la adresa unui administrator RCS&RDS.

Sorin Ovidiu Vantu a fost la randul sau de doua ori condamnat definitiv cu inchisoare, ultima data in urma cu un an, fiind eliberat conditionat la sfarsitul lui 2014. In februarie a.c., a primit o noua condamnare, in dosarul devalizarii FNI, dar aceasta nu este definitiva. Dupa ce a facut primele incursiuni in domeniul media in anii '90, S.O. Vantu a cladit, deceniul trecut, imperiul Realitatea-Catavencu. Din acesta a mai ramas, ca urmas direct, doar postul Realitatea TV. Din acesta s-a desprins Romania TV in celebrul scandal de acum cativa ani.

  • Realitatea Media trece printr-un complicat proces de insolventa, iar unul dintre actionarii actuali, Maricel Pacuraru, a fost condamnat definitiv, anul trecut, la 4 ani inchisoare in dosarul Posta Romana.

Condamnat este si Dan Adamescu, cel care a construit trustul Medien Holding, din care face parte ziarul Romania libera. Acesta a primit patru ani si patru luni de inchisoare in dosarul interventiilor in cauze de insolventa, decizia nefiind definitiva. El a petrecut vara trecuta in arest preventiv, dupa care a ramas in arest la domiciliu. Ziarul Romania libera se confrunta cu serioase probleme financiare de mai multi ani.

Un alt condamnat cu nume sonor este cel al omului de presa devenit politician Sorin Rosca Stanescu, pe care breasla presei a incetat la un moment dat, dar pentru scurt timp, sa-l mai prezinte drept jurnalist dupa celebrele stenograme ale discutiilor dintre el, Bogdan Chirieac si fostul sef ANI Catalin Macovei. Stanescu a fost condamnat in octombrie la doi ani si patru luni inchisoare in dosarul Rompetrol. "Nasul" a condus ziarul Ziua pana in 2008. Ziua avea sa se inchida la inceputul lui 2010, la scurt timp dupa alegerile prezidentiale.

  • SRS a fost "coleg" de dosar cu Dinu Patriciu, cel care a cladit imperiul Adevarul acum mai putin de 10 ani. Dinu Patriciu a murit in august 2014. Compania care editeaza ziarele Adevarul si Click! a intrat in insolventa in 2012, la scurta vreme dupa ce fusese preluata de omul de afaceri Cristian Burci, care de un an a redevenit proprietar si la Prima TV.

Cristian Burci nu a scapat nici el de contactele cu judecatorii. Pe 19 martie, el trebuie sa se prezinte, cu mandat de aducere, ca martor in procesul "Mita la PSD", avand in vedere ca nu s-a prezentat la audieri la termenul din 19 februarie a.c..

Lista magnatilor media cu probleme in justitie continua cu Adrian Sarbu, fondatorul Pro TV - de care s-a despartit in 2013 - si al grupului Mediafax, aflat si acum in proprietatea lui. "Shogunul" se afla in arest preventiv din 4 februarie, fiind acuzat de savarsirea infractiunilor de instigare la evaziune fiscala, spalare de bani si instigare la delapidare. Afacerile lui Sarbu, inca de pe vremea cand era sef la compania-mama a Pro TV, CME, au fost investigate in mai multe directii pe parcursul anului trecut, procurorii anchetand inclusiv diverse infractiuni in jurul operatiunilor de productie si distributie Media Pro. La sfarsitul anului trecut, Mediafax Group a intrat in insolventa.

  • In ultimul an, informatii din piata arata ca la portile grupului Mediafax au batut, in vederea unei eventuale preluari, alti oameni de afaceri.

Unul dintre cei care si-au manifestat public interesul extinderii activitatilor media, pe parcursul anului trecut, a fost Sebastian Ghita, cel care a pus pe picioare Romania TV dupa ruperea de Realitatea, dar care, pe hartie, nu se afla in actionariatul postului de stiri. Sebastian Ghita este, din februarie a.c., urmarit penal de DNA in dosarul cumnatului lui Victor Ponta. Intr-un interviu acordat recent lui Catalin Tolontan, Sebastian Ghita sustinea ca "incepe sa renunte" la activitati precum cele din industria media. La Romania TV, sefii au anuntat, in iarna, ca postul va trece prin reduceri de costuri.

In presa regionala, un caz sonor din ultima vreme a fost cel al lui Sorin Strutinsky, cel care detine postul Neptun TV si care, acum o luna, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, sub acuzatii de trafic de influenta si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani. Paginademedia.ro scrie, miercuri, ca postul Neptun va trece printr-o "reasezare" (vorba directorului Dan Dumitru) si ca numerosi angajati vor fi restructurati.

In randul marilor companii romanesti de televiziune, putine au ramas cele pe care anchetele procurorilor nu le-au atins, pana acum, la nivel de actionariat sau management. Dintre acestea, notabile sunt trei cazuri:

  • doua companii straine sau cu actionariat strain - CME cu Pro TV/Acasa (avand in vedere ca Adrian Sarbu a parasit CME inainte de declansarea investigatiilor), respectiv Dogan (Kanal D)
  • televiziunea publica, a carei situatie financiara este catastrofala, determinand recent European Broadcasting Union sa apeleze public la premierul Ponta cu indemnul de a nu lasa TVR sa intre in insolventa.