Holdingul de comunicare The Group, condus de Zoltan Szigeti si Mihaela Nicola, va incepe un proces impotriva grupului concurent de publicitate Publicis si sefului sau, Teddy Dumitrescu, dupa ce acesta din urma a publicat recent pe Facebook un mesaj in care facea acuzatii grave la adresa The Group, scrie Catalin Tolontan pe blogul sau. Mihaela Nicola a confirmat, pentru HotNews.ro, ca au fost declansate proceduri legale. Tolontan - care preluase intr-un articol pe Tolo.ro mesajul lui Dumitrescu, mesaj pe care autorul si l-a sters dupa cateva ore de pe Facebook - anunta ca a primit la randul sau o notificare de la The Group, in care i se cere sa stearga de pe blog articolul cu pricina. Raspunsul sau: "nu elimin nimic". Teddy Dumitrescu a spus la randul sau, vineri la pranz, pentru HotNews.ro ca pana in acel moment nu era la curent sa fi primit vreo notificare referitoare la actiuni legale initiate de The Group.

  • Declaratia transmisa HotNews.ro de catre Mihaela Nicola, CEO The Group: "Confirmam ca am demarat procedurile legale impotriva celor care, prin incalcarea legii, au cauzat prejudicii agentiei noastre".

Context: Recent, Teddy Dumitrescu, seful operatiunilor grupului international Publicis in Romania, a publicat pe Facebook un text in care face acuzatii referitoare la "licitatii tructate de comunicare" organizate de MDRT, sub conducerea Elenei Udrea. In textul respectiv, Teddy Dumitrescu sugereaza ca The Group ar fi profitat de pe urma acelor licitatii MDRT. Seful Publicis a retras materialul de pe Facebook dupa cateva ore de la publicare, dar acesta a fost preluat, sub forma de imagine, pe blogul lui Tolontan, in cadrul unui articol mai mare despre Elena Udrea. Referintele la The Group au fost preluate, ulterior, de mai multe site-uri si bloguri, via Tolo.ro. The Group a reactionat atunci tot pe Facebook, afirmand, fara sa nominalizeze persoane sau companii, ca este vorba despre "minciuni" si "informatii false" prin care s-a "incalcat legea concurentei".

Vineri, Catalin Tolontan a aratat ca The Group, printr-o casa de avocatura, "a trimis notificarile prin care anunta ca va incepe un proces impotriva lui Teddy Dumitrescu si a Publicis" si ca "aflati in procesul de preconstituire de probe, avocatii de la "Traila, Statuat, Almasan, Albulescu" ameninta ca vor da in judecata blogurile si site-urile daca nu retrag relatarea postarii pe care Teddy Dumitrescu a facut-o pe facebook. Printre site-urile vizate este si tolo.ro."

  • Jurnalistul precizeaza: "Foarte calm, raspunsul este: nu elimin nimic. Si, tot calm, abia astept sa ajungem cu acest dosar in instanta. Nu ma refer la cazul afirmatiilor lui Dumitrescu, ci la cazul relatarii afirmatiilor".

El arata ca i se cere nu doar eliminarea articolului mentionat, ci si "sa incetati publicarea oricaror materiale referitoare la The Group cu privire la aspecte similare (si nu numai), care sunt de natura sa aduca grave prejudicii de imagine pentru The Group".

  • Argumentele invocate in notificarea The Group la adresa Tolo.ro, prezentata de Tolontan pe blog, fac trimitere atat la prevederi legale - Codul Civil, decizii ale Curtii Constitutionale, ale Curtii Supreme de Justitie si ale Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului - cat si la Codul Deontologic elaborat de Conventia Organizatiilor de Media. Ele arata, intre altele, ca libertatea de exprimare nu poate fi absoluta, trebuind exercitata in limitele impuse de drepturile si interesele legitime ale altor persoane, articolul de pe Tolo.ro afecteaza dreptul la imagine al The Group.

Din argumentatia lui Tolontan, cand refuza sa se supuna cererilor formulate de avocatii The Group:

  • "Cind jurnalistul nareaza ce s-a petrecut, nu inseamna ca el isi asuma punctul de vedere al lui Dumitrescu. Inseamna doar ca povesteste ceea ce a vazut, auzit si aflat."
  • "Cit despre pretentia ca jurnalistul sa publice doar ceea ce este adevarat, exact asta s-a intimplat: e adevarat ca cineva a postat pe facebook o afirmatie despre altcineva? Este!"
  • "Situatia este foarte clar tratata in jurisprudenta CEDO. "Cerinta ca jurnalistii sa se distanteze sistematic si formal de continutul unei citari care ar putea insulta terte persoane ori le-ar putea provoca sau ar aduce atingere onoarei lor nu se conciliaza cu rolul mass media de a informa publicul cu privire la faptele, ideile sau opiniile existente in societate la un moment dat (cauzele Thoma c Luxemburgului, Radio France si altii c Frantei)" din "Limitele libertatii de exprimare" de Bozesan, Calin, Mihaita, Militaru si Pana".