Uniunea Europeana va pregati pana in iunie un "plan de actiune" mediatic pentru a contracara "campaniile de dezinformare ale Rusiei" in ceea ce priveste conflictul din Ucraina, potrivit proiectului concluziilor summitului european care va avea loc joi si vineri la Bruxelles, obtinute de AFP.

Sefii de stat si de guvern urmeaza, potrivit acestui text, sa ii ceara sefului diplomatiei europene, Federica Mogherini, sa pregateasca un mecanism de contra-propaganda, incepand cu crearea unei "echipe de comunicare", un "prim pas" in acest sens.

"Consiliul European subliniaza necesitatea de a contracara campaniile de dezinformare in curs ale Rusiei" si o invita pe Federica Mogherini "in cooperare cu statele membre si institutiile UE sa pregateasca pana in iune un plan de actiune" pentru "sustinerea libertatii presei", potrivit acestui text care trebuie adoptate de sefii de stat si de guvern.

Ideea este de a "construi o echipa la Bruxelles pentru a face o monitorizare a mass-media rusesti, pentru a repera minciunile flagrante, identificarea adevarurilor care pot fi opuse si informarea statelor membre pentru a actiona", a precizat o sursa europeana.

"Accentul trebuie pus in special pe tarile Parteneriatului estic" (Ucraina, Moldova, Belarus, Georgia, Armenia, Azerbaidjan), unde publicul rusofon este considerat cel mai expus la difuzarea tezelor Moscovei", a adaugat sursa citata.

Acest proiect de contra-propaganda este evocat de mai multe luni in cadrul UE, in fata razboiului mediatic declansat de Rusia pe fondul crizei ucrainene, in special gratie televiziunilor publice care transmit in mai multe limbi.

Letonia, care prezideaza in prezent UE si gazduieste, ca si celelalte tari baltice, o importanta minoritate rusofona, a fost unul dintre principalii avocati ai crearii unei televiziuni europene care sa lupte impotriva dezinformarii.