TVR a inaintat Ministerului Culturii un proiect modificare a Legii de organizare si functionare a institutiei, prin care sursele financiare pentru drepturile de transmisie a evenimentelor considerate a fi de importanta majora - precum Jocurile Olimpice sau Campionatele European si Mondial de Fotbal - sa fie asigurate de la bugetul de stat, avand in vedere situatia financiara grava a institutiei. Potrivit unui comunicat de presa, proiectul a fost transmis Guvernului, prin Ministerul Culturii, "in vederea insusirii lui ca initiativa legislativa".

  • O hotarare de guvern din 2003 stabileste mai multe evenimente culturale, artistice si sportive - Festivalul International "George Enescu", Jocurile Olimpice de Iarna, Jocurile Olimpice de Vara, Campionatul Mondial si cel European de fotbal si jocurile de calificare ale echipei nationale a Romaniei - ca fiind de importanta majora. Dintre acestea, singurul care are finantarea asigurata integral de la bugetul de stat este Festivalul George Enescu.

TVR arata ca pana acum a facut "eforturi considerabile", in pofida situatiei economice grele, sa transmita astfel de evenimente, ceea ce presupune sa achizitioneze pentru sume importante drepturile de transmisie, dar si cheltuieli mari pentru acoperirea evenimentelor. Televiziunea publica arata, insa, ca, "in vederea pregatirilor pentru urmatoarele evenimente de importanta majora, TVR considera necesara actualizarea prevederilor legale existente referitoare la finantarea institutiei, in sensul asigurarii de la bugetul de stat a surselor financiare necesare achizitionarii drepturilor privind transmisiile evenimentelor de importanta majora stabilite prin HG nr. 47/2003."

Din comunicatul TVR:

  • Pana acum, Televiziunea Romana a facut eforturi considerabile si, in ciuda situatiei economice dificile prin care trece de mai mult timp, a transmis, in 2014, Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia si Jocurile Olimpice de la Soci, iar in 2012, Campionatul European de Fotbal si Jocurile Olimpice de Vara de la Londra. La acestea s-au adaugat meciurile din deplasare ale echipei nationale de fotbal, dar si numeroase alte competitii nationale, mondiale si europene de handbal, patinaj, gimnastica, rugby, canotaj, atletism, natatie etc.
  • In vederea pregatirilor pentru urmatoarele evenimente de importanta majora, TVR considera necesara actualizarea prevederilor legale existente referitoare la finantarea institutiei, in sensul asigurarii de la bugetul de stat a surselor financiare necesare achizitionarii drepturilor privind transmisiile evenimentelor de importanta majora stabilite prin HG nr. 47/2003.
  • Avand in vedere faptul ca evenimentele de importanta majora au fost stabilite prin hotarare a Guvernului, iar legea privind organizarea si functionarea activitatii TVR nu cuprinde acesta categorie de evenimente, Televiziunea Romana propune completarea articolului 41 alin. (1) din Legea nr.  41/1994: "Art. 41. (1) Prin legea bugetara anuala se aproba fondurile de la bugetul de stat, alocate Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune pentru acoperirea unor cheltuieli de dezvoltare, pentru achizitionarea de echipamente si piese de schimb radio si televiziune, materiale consumabile necesare desfasurarii activitatii specifice, precum si, integral, fondurile necesare pentru utilizarea statiilor de emisie, a radioreleelor si a circuitelor video si fonice, datorate agentilor economici din sistemul comunicatiilor; pentru asigurarea pazei, ca obiectiv de interes national; pentru achitarea cotizatiilor cuvenite organizatiilor guvernamentale internationale; pentru organizarea si difuzarea evenimentelor de importanta majora, nationale si internationale,  cu caracter cultural,  artistic si sportiv."