SPUSTV, principalul sindicat din TVR, il roaga pe premierul Victor Ponta sa indexeze taxa TV, pana la 4,5 lei, astfel incat Televiziunea Romana sa poata achizitiona drepturile de difuzare ale Campionatului European de fotbal (Euro) din 2016.

Intr-o scrisoare adresata miercuri lui Victor Ponta, Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Televiziunea Romana, il roaga pe premier sa ajute Societatea Romana de Televiziune (SRTv), transmite Mediafax.

Scrisoarea este semnata de Dragos Bocanaciu, presedintele SPUSTV, care precizeaza ca ii scrie lui Victor Ponta in calitate de lider de sindicat si ca incearca sa faca abstractie de calitatea sa de comentator sportiv al Televiziunii Romane.

"Domnule Prim Ministru, vreau sa va rog ca sa luati in calcul ca in acest moment exista, teoretic si practic, o singura forta capabila sa ajute TVR sa isi indeplineasca misiunea de serviciul public. Si aceasta forta este Guvernul Romaniei. Practic, va rog sa luati foarte serios in calcul ca, din taxa TV de 4 lei, 50 de bani, adica 12%, se duc direct in buzunarele celor care o colecteaza, ca din restul banilor alte 5 procente se duc lunar pe costul utilitatilor si aproape 1 milion de euro este virat in fiecare luna la bugetul de stat pentru CAS, impozite etc.", spune Dragos Bocanaciu in acest document.

Acesta ii spune lui Victor Ponta ca exista in prezent o singura solutie viabila pentru ca romanii sa poata urmari nestingherit Euro 2016, respectiv ca Executivul sa modifice, prin Hotarare de Guvern, Legea 41, cuantumul taxei TV si comisionul perceput la colectare.

"O taxa TV universala, fara posibilitatea de renuntare, o indexare cu 50 de bani a acestei taxe si un comision de colectare stabilit prin lege la 5%, ar aduce TVR un plus de aproape 2 milioane de euro lunar, bani care ar putea fi folositi pentru plata datoriilor la fisc, achizitionarii pachetului "free to air" (liber la retransmisie, n.r.) la Euro 2016 si a celorlalte competitii majore din anii urmatori, precum si realizarii unor programe de calitate incepand din aceasta vara, care sa justifice aceste masuri", mai spune Dragos Bocanaciu.

Potrivit presedintelui SPUSTV, "de 12 ani, Televiziunea Romana este Cenusareasa televiziunilor din Romania", "o Cenusareasa care e obligata prin lege sa se supuna partidelor politice si Parlamentului si care asteapta inca un miracol din partea zanei cele bune".

Totodata, Dragos Bocanaciu a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca indexarea taxei TV si aducerea sa la nivelul de 4,5 lei ar fi de fapt "o revenire la taxa TV din 2003". "Initial, taxa a fost 4,5 lei, dupa care s-a spus ca 4 lei este suficient si era suficient in perioada respectiva", a spus presedintele SPUSTV.

El a precizat ca, in prezent, doar 65% dintre romani platesc taxa TV, restul fiind scutiti de la plata acesteia, intrucat multe persoane declara ca nu detin televizor.

Pe de alta parte, Dragos Bocanaciu a spus ca exista si un alt aspect care poate fi analizat, respectiv acela ca Telekom Romania, care detine televiziunile sportive Dolce Sport, a anuntat recent ca va transmite toate cele 51 de partide ale celei mai mari competitii fotbalistice din Europa, Euro 2016.

"Statul roman face astfel concurenta TVR, pentru ca Dolce Sport este detinut de Telekom, in care 46% din actiuni sunt detinute de statul roman", a sustinut Dragos Bocanaciu.

TVR a anuntat, pe 30 martie, intr-un comunicat, ca se afla in cursa pentru achizitionarea drepturilor de difuzare TV a optiunii "free to air" pentru Campionatul European de fotbal din 2016, pachetul vizat de TVR cuprinzand 23 de partide, inclusiv meciurile echipei Romaniei.

Potrivit comunicatului respectiv, situatia financiara a TVR este una extrem de dificila, insa televiziunea publica "face toate diligentele necesare pentru ca toti telespectatorii din Romania sa aiba acces la evenimentele de importanta majora, asa cum sunt ele definite in Hotararea Guvernului numarul 47/2003".

Conform respectivei Hotarari a Guvernului, evenimentele de importanta majora sunt: Festivalul International "George Enescu", Jocurile Olimpice de Iarna, Jocurile Olimpice de Vara, Campionatul Mondial si cel European de fotbal si jocurile de calificare ale echipei nationale de fotbal a Romaniei.

In acest sens, TVR a amintit ca, saptamana trecuta, a transmis Guvernului Romaniei, prin Ministerul Culturii, in vederea insusirii lui ca initiativa legislativa, o propunere legislativa de modificare a Legii numarul 41 pe 1994 de organizare si functionare a TVR, in sensul asigurarii de la bugetul de stat a surselor financiare necesare achizitionarii drepturilor privind transmisiile evenimentelor de importanta majora stabilite prin Hotararea Guvernului numarul 47/2003.

Pe de alta parte, reprezentantii UEFA ar fi cerut de la TVR o scrisoare de garantie bancara de 4,5 milioane de euro, pentru ca Televiziunea Romana sa poata sa cumpere drepturile pentru meciurile de la Euro 2016. Acesta ar fi motivul pentru care TVR a solicitat sprijinul Guvernului in aceasta chestiune, au declarat luni, pentru Mediafax, mai multe surse din televiziunea publica.