Opt membri ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au avizat favorabil, in sedinta de marti, un proiect de lege care prevede posibilitatea demiterii presedintelui CNA de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al institutiei, anunta Mediafax.

Decizia a fost luata cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti la sedinta de marti a CNA: Rasvan Popescu, vicepresedintele Consiliului si presedinte de sedinta, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Buda, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Radu Calin Cristea. La sedinta CNA de marti nu participa presedintele Consiliului, Laura Georgescu, si doi membri - Lorand Turos si Gabriel Tufeanu.

Astfel, CNA a analizat o propunere legislativa pentru modificarea articolului 20 din Legea audiovizualului, ca urmare a unei solicitari primite in acest sens de la Parlament, potrivit informatiilor prezentate in sedinta de marti a Consiliului.

Acest subiect a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei de marti la propunerea lui Valentin Jucan si cu unanimitatea voturilor membrilor prezenti, desi nu se aflase initial pe ordinea de zi a sedintei.

Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA, a spus ca acesta nu a fost introdus de la inceput pe ordinea de zi a sedintei de marti intrucat membrii Consiliului nu au stiut ca a venit aceasta solicitare si ca ea are mentiunea "foarte urgent".

In cele din urma, CNA, prin votul celor opt membri prezenti la sedinta de marti, a avizat favorabil propunerea de modificare a Legii audiovizualului, care prevede posibilitatea demiterii presedintelui CNA de catre Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al institutiei.

Acest proiect de modificare a Legii audiovizualului a fost initiat de parlamentarul PSD Georgica Severin, presedintele Comisiei pentru cultura si media din Senat, si de parlamentarul PNL Gigel Stirbu, presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor.

Proiectul a fost depus, pe 31 martie, la Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor si prevede modificarea articolului 20 din actuala Lege a audiovizualului, in sensul in care se introduc mai multe alineate: "Respingerea de catre Parlament a raportului anual de activitate (al Consiliului National al Audiovizualului, n.r.) atrage, de drept, demiterea din functie a presedintelui Consiliului".

In aceasta situatie, "Parlamentul va numi un nou presedinte al Consiliului, pentru restul de mandat al fostului presedinte", iar "fostul presedinte demis nu mai poate fi reales in functie pana la expirarea mandatului".

In prezent, Legea audiovizualului nu prevede posibilitatea demiterii presedintelui CNA, insa prevede ca CNA trebuie sa depuna un raport anual de activitate si executia bugetara. Acest raport trebuie depus la Parlament pana la data de 15 aprilie a fiecarui an.

Pe de alta parte, in sedinta CNA de marti, la propunerea lui Viorel Buda si a lui Valentin Jucan, CNA a adoptat doua observatii la aceasta initiativa legislativa.

Astfel, Viorel Buda a propus ca membrii CNA sa nu sustina prevederea din aceasta initiativa legislativa potrivit careia "fostul presedinte demis nu mai poate fi reales in functie pana la expirarea mandatului".

"Opinia mea este ca acest articol nu aduce niciun fel de imbunatatire, ba mai mult ingradeste ceea ce se prevede in articolul 14, respectiv ca membrii Consiliului aleg un presedinte care este validat de Parlament (...) Si, de asemenea, mi se pare ca nu putem sa decadem o persoana din dreptul de a alege si de a fi aleasa. Am inteles, ii dai cartonas rosu, il elimini, dar nu inseamna ca nu mai joaca fotbal niciodata. I-am lua dreptul unei persoane de a fi aleasa", a spus Buda.

Pe de alta parte, Valentin Jucan a spus ca membrii CNA ar trebui sa le propuna parlamentarilor si modificarea articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului, care prevede ca mandatul presedintelui Consiliului este de 6 ani.

"Pentru concordanta actului normativ cu reglementarile privind durata mandatului presedintelui, va propunem modificarea articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului, in sensul ca mandatul de presedinte al Consiliului se exercita pe perioada mandatului de membru. In situatia in care un membru al Consiliului este ales presedinte dupa exercitarea, de exemplu, a doi ani din mandat, se observa imposibilitatea aplicarii articolului 14, alineatului 1 in forma actuala, respectivul mandat neputand avea un termen de sase ani", a mai spus Jucan.

Astfel, in urma discutiilor, cei opt membri ai CNA au decis sa sustina propunerea de modificare a Legii audiovizualului, cu aceste observatii.

Aparitia acestui proiect de modificare a Legii audiovizualului vine in contextul in care atat Georgica Severin, cat si Gigel Stirbu i-au cerut in mai multe randuri, in ultimul an, demisia Laurei Georgescu, presedintele Consiliului National al Audiovizualului.

Pe de alta parte, sase membri ai CNA au votat, pe 19 martie, intr-o sedinta cu usile inchise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu in functia de presedinte al CNA si pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului. Hotararea a fost transmisa la Comisia pentru cultura de membrii CNA Radu Calin Cristea, Monica Gubernat, Valentin Jucan, Rasvan Popescu, Dorina Rusu si Florin Gabrea.

Totusi, contactat pe 2 aprilie de MEDIAFAX, Georgica Severin a declarat ca proiectul de modificare a Legii audiovizualului, initiat de el alaturi de Gigel Stirbu, nu permite demiterea unui membru al CNA, ci doar schimbarea din functie a presedintelui Consiliului.

"Raportul (de activitate al CNA, n.r.), avand un caracter care priveste in primul rand activitatea manageriala la nivelul CNA sau si acest lucru, este normal ca actul de control pe care Parlamentul il exercita asupra CNA sa capete un sens mai practic, fara sa ne atingem de inamovibilitatea membrilor CNA. Nu putem compara situatia de la TVR si de la Radio (Radioul Public, n.r.), unde exista Consilii de Administratie, cu CNA, care este un organism de reglementare si control pe baza directivei europene. In aceste conditii, propunerea noastra a fost ca, in cazul in care raportul CNA este respins de Parlament, presedintele in functie al CNA sa isi piarda functia de presedinte, ramanand membru, si sa fie ales pe durata mandatului cat a mai ramas din mandatul presedintelui un alt membru al CNA dintre ceilalti membri, evident cu votul din Parlament, ca sa respectam toata procedura legala", a spus Georgica Severin.

Intrebat daca a gasit aceasta solutie pentru eliminarea Laurei Georgescu de la conducerea CNA, Georgica Severin a negat.

"Este vorba de o initiativa care isi propune sa mareasca responsabilitatea CNA in raport cu Parlamentul, pentru exercitarea controlului parlamentar. Fiind o institutie in subordinea Parlamentului, este normal ca si controlul parlamentar, cum este la alte institutii, sa aiba si efecte, pentru ca altfel un control care nu prevede niciun fel de sanctiune nu mai este un control de fapt", a spus Georgica Severin.

El a precizat ca prin aceasta initiativa legislativa se incearca "responsabilizarea CNA" si a presedintelui Consiliului.

"Este vorba despre a da un sentiment de responsabilitate CNA. Atunci si presedintele CNA va fi mult mai atent la modul cum conlucreaza cu colegii, la modul cum se gestioneaza banii, la modul cum se achizitioneaza bunurile, la scandalurile care apar pe langa institutie, pentru ca, in acest moment dat, el, stiindu-se pe un mandat de sase ani, el este ultrafericit si crede ca poate sa faca absolut orice doreste. Noi nu vrem sa scapam de nimeni, noi nu ne atingem de inamovibilitatea membrilor. S-au lansat in spatiul public diverse propuneri ca sa se includa acelasi sistem ca la CA-ul de la TVR sau ca la CA-ul de la Radio. Cea mai mare valoare a CNA din punctul de vedere al independentei sale este inamovibilitatea. Nu o sa fiu niciodata de acord ca o eventuala schimbare de majoritate sa duca la inlocuirea CNA, pentru ca s-ar pierde rolul de autoritate de reglementare", a mai spus Severin.

Intrebat daca aceasta initiativa legislativa deschide posibilitatea ca Parlamentul sa schimbe in fiecare an presedintele CNA, Georgica Severin a spus: "Nu vad rostul sa schimbi un presedinte daca lucrurile functioneaza. El oricum ramane membru, nu schimbi majoritati. Ce castigi? Se incearca rezolvarea unei situatii cand apar probleme".

Totodata, el a precizat ca proiectul a fost depus "in procedura de urgenta" la Camera Deputatilor.

"Inseamna ca se va grabi dezbaterea acestui proiect de lege, evident, daca plenul va aproba procedura de urgenta. Evident, el intra intr-un circuit legislativ, nu va imaginati ca acest proiect de lege depus astazi se va aplica intr-o saptamana, o luna, doua luni. E un intreg circuit legislativ", a mai spus Georgica Severin.

Intrebat daca a discutat la Guvern in vederea initierii unui proiect de Ordonanta de Urgenta in acest caz, Georgica Severin a spus ca nu a dorit sa se interpreteze ca aceasta initiativa este facuta "cu dedicatie".

"Imaginati-va cum ar privi lumea o ordonanta pe acest subiect. La modul serios, cand apar asemenea situatii, care nu trebuie sa apara, trebuie sa existe o cale de a le rezolva, pentru ca institutia trebuie sa functioneze, nu sa se dea in judecata intre ei. Nu poti sa blochezi audierile la CNA sau toate problemele care apar (...) e un munte de probleme si ei sunt blocati. Din aceasta perspectiva trebuie sa gasim solutie", a mai spus Georgica Severin.