Un proiect transfrontalier de investigatie coordonat de la Bucuresti de jurnalistii RISE Project a primit premiul special al juriului la European Press Prizes. Premiul a fost decernat luni in Copenhaga, Danemarca, iar printre castigatorii de la alte categorii s-au numarat jurnalisti de la The Guardian, El Pais si Novaya Gazeta, informeaza riseproject.ro.

Logo RISE PROJECTFoto: RISE PROJECT

De asemenea, in randurile finalistilor premiilor europene, echivalentul premiilor Pulitzer din Statele Unite ale Americii, s-au aflat International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Le Monde-Franta, Aftenposten-Norvegia, BBC, Cumhuriyet-Turcia, agentia de stiri Reuters si altii.

RISE Project a muncit, in cadrul Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), impreuna cu jurnalisti din Republica Moldova-RISE Moldova, Rusia, Marea Britanie, Letonia si Bosnia-Hertegovina la investigatia "Laundromatul Rusesc", care a dezvaluit, in a doua parte a anului trecut, o uriasa operatiune de spalare de bani condusa de la Moscova. Este vorba de suma de 20 de miliarde de dolari care a fost transferata ilegal din Rusia in Uniunea Europeana prin intermediul unei banci de la Chisinau.

Masivele miscari de bani negri au generat coruptie pe teritoriul mai multor tari intre care si in Republica Moldova unde schema de spalare a banilor a angrenat judecatori, politisti si bancheri corupti. Jurnalistii RISE au descoperit ca unele dintre bancile rusesti implicate in operatiune au fost conduse de catre Igor Putin, varul presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin.

Investigatia a declansat anchete oficiale in Marea Britanie, Republica Moldova si Letonia.

Citeste integral pe RISE Project