O serie de operatori de telefonie mobila intentioneaza sa blocheze reclamele online pe retelele lor
Un operator european a declarat ca a instalat deja softuri de blocare si intentioneaza sa le activeze inainte de finele anului 2015.
Softul blocheaza incarcarea majoritatii tipurilor de reclame dar nu interfereaza cu reclamele "in-feed" folosite de Facebook sau Twitter.
Softul a fost dezvoltat de Shine, un start-up israelian care are printre actionari Horizon Ventures, fondul de investitii al lui Li Ka-shing, cel mai bogat om de afaceri din Asia.
Li controleaza si Hutchison Whampoa, unul dintre cele mai mari grupuri telecom din lume.
"Zeci de milioane de utilizatori de telefonie mobila din intreaga lume vor opta pentru blocare pana la finele anului", spune Roi Carthy, director de marketing la Shine. "La aceasta scara, ar putea avea un impact devastator asupra industriei online de publicitate".
Un director executiv european a confirmat ca atat el cat si alti omologi ai sai au intentia de a incepe blocarea reclamelor in acest an.
Acesta a precizat ca se are in vedere lansarea unui serviciu fara reclame pentru clientii sai, dar si o cale mai radicala, pe care o denumeste "bomba", si care va bloca reclamele pe intreaga retea, pentru toti clientii. Ideea este de a ataca Google, in incercarea de a forta gigantul american sa imparta o parte din venituri.
Compania din Silicon Valley este cel mai mare actor al pietei de publicitate, cu venituri de 60 de miliarde de dolari anual din motorul de cautare, YouTube si servicii precum Google Display Network si DoubleClick.
Acesta a precizat insa ca "bomba" ar putea fi riscanta din cauza unor probleme de legalitate. Potrivit regulilor neutralitatii internetului din UE si SUA, companiile telecom sunt obligate sa trateze egal toate tipurile de date care circula prin retelele lor.

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
nu platim trafic de date ca sa vedem 50% reclame pe un site.
foarte bine.
Cum sa fie posibil sa intervina compania de telecom asupra continutului ce vreau sa-l incarc?
Sper sa nu ajungem curind acolo, deocamdata e doar o sperietoare publica am impresia pt. cine trebuie sa auda, pt. simplul motiv ca pot sa vorbeasca multe.
De exemplu Vodafone blocheaza traficul facut de Skype si alte aplicatii similare. Si nu doar in Romania.
apple ia si el partea leului la vinzarea de aplicatii, asa ca nu vad de ce nu ar lua si vodafone sau orange de la cei cu reclame. Mai ales ca acestia incarca traficul de date pe care-l plateste tot consumatorul final.
Asa cum televiziunea si radioul traiesc din publicitate, la fel si pentru Google publicitatea reprezinta cea mai importanta resursa de venit.
Plus alte milioane de site-uri care folosesc reteaua lor de publicitate.
Exceptand faptul ca tre' sa te iei de coarne cu niste companii care au practic buget nelimitat, care e substratul acestei idei care chipurile protejeaza utilizatorul?
Pai sa o luam logic: eu imi fac un site. Am niste costuri ( timp, bani, hosting, resurse etc.) si ca sa le acopar (partial sau total) imi introduc publicitate pe site. Site-ul meu cu informatii pe care tu le consideri interesante (din moment ce il vizitezi) si care ma costa sa le mentin si actualizez traieste din faptul ca 10% din vizitatori dau click pe reclame.
Acu' vine start-up-ul lui Gigel si face un deal cu providerii de internet (aici - operatorii de telefonie) si nu mai incarca / afiseaza publicitatea, prin urmare rata de click scade sau dispare si site-ul nu mai se poate autofinanta. Prin urmare site-ul moare, business-ul dispare si tu nu mai gaseti informatia la mine pe site si tre' sa o cauti in alta parte - daca este.
Si astfel idealul maret de a te proteja pe tine ca utilizator rezulta in faptul ca nu vei mai avea acces la atat de multa informatie ca acum, poate chiar nu vei mai gasi ceea ce cauti.
Concluzie: o idee stupida de la niste oameni cu vederi inguste dar cu "papagal" la public, care nu au adus un plus de valoare pentru omenire in viata lor. Si nu, ascunderea publicitatii chiar nu ne face mai destepti sau mai informati sau mai buni. Doar ne limiteaza sursele de informare.