Premierul Ponta a spus, luni, ca "nu sunt de acord sa marim taxele pentru a acoperi proasta gestiune si frauda din bani publici la TVR" si ca s-a opus cresterii taxei TV si in trecut, cand presedintele Televiziunii publice era Claudiu Saftoiu. Or, actualul sef al TVR, Stelian Tanase, arata recent ca aceasta institutie si guvernul au semnat acum trei ani un referendum ce prevedea, din partea guvernului, obligatia de a indexa taxa. Textul memorandumului respectiv, asa cum a fost transmis HotNews.ro de TVR, mentioneaza indexarea taxei TV printre propunerile CA al TVR, condus atunci de Saftoiu, pentru redresarea economica a Televiziunii, propuneri ce au determinat guvernul sa acorde o esalonare a platii datoriilor TVR catre bugetul de stat.

Stelian TanaseFoto: Agerpres

Ce a spus luni premierul Victor Ponta, la finalul sedintei coalitiei:

  • Ca situatia financiara a TVR a devenit catastrofala in ultimul an, dar ca guvernul nu va mari taxe pentru a acoperi proasta gestiune si frauda din bani publici
  • ca nu trebuie sa il sustina el pe Stelian Tanase la conducerea TVR, ci trebuie sa il sustina Parlamentul.
  • "Cred ca trebuie sa fie un management care sa aiba grija de banul public, banul public insemnand si banii de la buget, insemnand si banii din taxa care exista deja"
  • ca pozitia sa nu are legatura cu Stelian Tanase si a amintit faptul ca s-a opus cresterii taxei TV si in trecut, cand presedintele TVR era Claudiu Saftoiu.
  • detalii aici

Declaratiile lui Ponta vin in conditiile in care Comisiile de Cultura urmeaza sa discute, marti, rapoartele de activitate ale TVR pe 2013 si 2014. Daca in baza avizului Comisiilor de Cultura plenul va respinge raportul de activitate al TVR, Stelian Tanase si Consiliul sau de Administratie sunt demisi de drept. Saptamana trecuta, comisiile reunite pentru buget, finante si banci au dat aviz negativ contului de executie bugetara al TVR.

Spusele lui Ponta sunt contrazise, insa, de o serie de declaratii facute acum o luna si jumatate de presedintele-director general al TVR, Stelian Tanase. Acesta spunea atuncica "Guvernul roman si TVR au semnat un memorandum acum trei ani - restructurarea televiziunii romane, dar prevedea, din partea guvernului, obligatia de a indexa taxa. Observ ca guvernul nu si-a indeplinit aceasta obligatie, desi aceasta taxa garanta imprumutul pe care doua bani ni l-au acordat. "

  • Nota: Memorandumul a fost aprobat in 2012, chit ca, dupa cum a admis in aprilie Stelian Tanase, documentul nu se mai aplica in prezent, in conditiile intarzierilor de plata a transelor inregistrate de TVR in 2013-2014.

Textul memorandumului, asa cum a fost transmis HotNews.ro de catre TVR, arata ca documentul este semnat de Florin Georgescu, atunci viceprim-ministru, ministrul finantelor publice, tema fiind "aprobarea unor masuri pentru asigurarea furnizarii serviciului public de televiziune".

Memorandumul prevede esalonarea datoriilor pe o perioada de 7 ani si a fost adoptat ca raspuns la faptul ca Televiziunea publica adoptase un plan de redresare, ca raspuns la o ordonanta de guvern ce obliga institutia sa ia la masuri pentru imbunatatirea situatiei sale financiare.

Printre propunerile adoptate de CA al TVR in 28 august 2012 si mentionate in memorandum, pe langa o serie de obligatii din partea TVR, apare si urmatoarea:

  • "reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor, prin majorarea veniturilor din publicitate si indexarea taxei TV in raport cu indicele de inflatie"