CNA a decis, marti, sa aplice amenzi in cuantum de 65.000 de lei pentru Kanal D, Antena Stars, Antena 1, Romania TV si B1 TV, din cauza modului in care au prezentat in emisiunile lor de dezbateri inmormantarea mamei Oanei Zavoranu, anunta Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a reusit, in sedinta de marti, sa ia o decizie in privinta modului in care unele dintre principalele televiziuni din Romania au prezentat in emisiunile lor inmormantarea Marioarei Zavoranu, mama Oanei Zavoranu. A fost pentru a treia sedinta in care membrii Consiliului au discutat despre acest subiect.

Marioara Zavoranu a murit pe 17 aprilie, la un spital din Bucuresti, iar informatii despre inmormantarea acesteia, care a avut loc pe 19 aprilie, au fost difuzate la mai multe televiziuni. In urma difuzarilor informatiilor despre acest subiect, CNA a primit 26 de reclamatii, inclusiv unele de la Oana Zavoranu, care a reclamat Romania TV, in urma unor afirmatii la adresa sa facute de Corneliu Vadim Tudor, dar si unele de la Kanal D, care a reclamat Antena Stars, din cauza ca ar fi preluat fara citarea sursei informatii despre cazul Oana Zavoranu-Marioara Zavoranu.

Pe de alta parte, CNA a constatat ca Antena Stars a difuzat in exclusivitate inmormantarea Marioarei Zavoranu.

Astfel, CNA a decis, marti, sa amendeze Kanal D cu 20.000 de lei, Antena Stars - cu 15.000 de lei, Antena 1, Romania TV si B1 TV - cu cate 10.000 de lei, la propunerea membrului CNA Dorina Rusu.

Decizia de sanctionare a acestor televiziuni a fost luata cu unanimitatea membrilor CNA prezenti la sedinta de marti, respectiv Florin Gabrea, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Radu Calin Cristea.

Dorina Rusu a spus ca in weekendul in care a murit Marioara Zavoranu la mai multe televiziuni a fost "un spectacol grotesc".

"Ar fi in total cateva zeci de ore de dezbateri legate de moartea si inmormantarea Marioarei Zavoranu si cel putin o suta de stiri. Care este interesul public pe care televiziunile au dorit sa-l satisfaca? De cate ori am deschis televizorul in acel weekend am vazut numai Marioara Zavoranu si Oana Zavoranu. Ne-au infectat atat in weekendul acela, dar si apoi", a spus Dorina Rusu.

Ea a precizat, facand referire la afirmatii facute in fata CNA de reprezentantii acestor televiziuni, ca acestia "vorbesc despre interesul puiblicului, despre libertatea de exprimare". "Eu nu reusesc sa inteleg ce legatura are toata povestea asta cu libertatea de exprimare", a spus Dorina Rusu.

Totodata, Dorina Rusu a citit cateva fraze din volumul "Homo videns. Imbecilizarea prin televiziune si post-gandirea", de Giovanni Sartori. Ea a facut referire si la faptul ca a constatat ca de cand este in CNA "cele mai savurante luari de pozitie", atat din partea membrilor Consiliului, cat si a unor reprezentanti ai televiziunilor au avut loc in legatura cu acest caz.

"S-a vorbit despre crestinism, despre Platon, despre Aristotel. (...) S-a spus ca aceste emisiuni care ne-au invadat reprezinta dorinta publicului si ca televiziunile au satisfacut dorinta publicului. (...) Dar daca publicul nu ar fi stiut nimic despre Marioara Zavoranu, evident ca nu ar fi manifestat niciun interes pentru ea. Care este interesul public pentru care noi am fost infectati cu toate chestiunile astea atata timp?", a mai intrebat retoric Dorina Rusu.

Ea a mai spus ca exista "diferite grade de vinovatie". "De departe cele mai grave lucruri s-au petrecut la Kanal D, la Wowbiz, dupa parerea mea, mai ales in emisiunea in care a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, care a avut un limbaj violent, iar moderatorul (Madalin Ionescu, n.r.) a zis din cand in cand cate ceva, dar destul de rar. Tot la Kanal D este o problema si cu scenele repetate in care Marioara Zavorau a fost aratata vomitand, au fost aratate traumele si traumatismele unei persoane. Chiar asa la nesfarsit sa vedem scenele alea in care femeia isi dadea duhul?", s-a intrebat din nou Dorina Rusu.

Ea a facut referire si la o editia "Wowbiz" in care Oana Zavoranu si-a dat jos lenjeria intima.

Pe de alta parte, potrivit Dorinei Rusu, si la Antena Stars au fost incalcari ale legislatiei audiovizuale. "La Antena Stars a fost iarasi o problema. Au dat si foarte mult (despre cazul Zavoranu, n.r.), dar asta tine de politica lor editoriala, pe noi ne intereseaza ce anume au dat", a spus Rusu.

CNA a analizat cazul inmormantarii Marioarei Zavoranu dupa ce Departamentul de Monitorizare al Consiliului a realizat in acest caz o monitorizare de linie.

Consiliul a constatat ca TVR si Digi 24 nu au abordat deloc subiectul inmormantarii Marioarei Zavoranu. Pe de alta parte, CNA a considerat ca Pro TV, Prima TV si Realitatea TV au abordat acest subiect, insa nu au incalcat legislatia audiovizualului.