La doua luni de la lansarea proiectului Burselor Superscrieri/Avon, editia a doua, Fundatia Friends For Friends si Avon Romania au anuntat sambata, in cadrul festivalului Femei pe Matasari, echipele de autori castigatori. Programul ofera trei burse in valoare de cate 2.000 de euro si sustinere editoriala unor propuneri de materiale jurnalistice complexe pe tema "violenta domestica".

Bursierii SuperscrieriFoto: Larisa Balta

Cele trei echipe care vor primi finantare pentru realizarea proiectelor propuse in concurs:

  • Victor Ilie, impreuna cu Ana Tepsanu si Iulia Rosu - pentru proiectul "Bordelul care mi-a devenit casa", cu publicare pe adevarul.ro

Victor Ilie, jurnalist bursier:"Multumim mult juriului si organizatorilor FFFF & Avon pentru bursa! Speram sa facem o super-treaba si, daca vom avea noroc, sa putem urmari si niste efecte pozitive ale textelor pe care le vom publica. Personal, sper ca macar unul dintre textele publicate va face pe cineva care trece pe strada, pe langa niste prostituate, sa nu exclame interjectii sau sa cada in plasa cliseelor pe care suntem obisnuiti sa le proiectam asupra acestor fete, ci sa realizeze ca cele mai multe dintre ele sunt victimele unui concurs nenorocos de imprejurari. "

  • Ani Sandu si Octavian Coman - pentru proiectul "Pretul violentei", cu publicare in Decat o Revista

Ani Sandu, jurnalist bursier:"O femeie a plecat cu sotul la munca in Spania si a ajuns sa fie vanduta de el pentru servicii sexuale. O tanara a fost violata, a depus plangere la politie, dar si-a retras-o dupa ce tatal a primit bani de la agresori. Ulterior a fost traficata. Sunt cazuri de persoane care devin victime ale traficului de persoane pe fondul violentei din familie, o legatura pe care ne-am propus s-o documentam in cadrul Burselor Superscrieri/Avon. Vrem sa aducem in atentia publica vulnerabilitatile victimelor, cum reusesc sa se salveze si dificultatile lor de a-si reface viata. Ne bucuram pentru sprijinul primit pentru ca putem astfel sa facem o documentare temeinica si speram ca povestile pe care le vom prezenta sa ajunga la cat mai multi oameni."

  • Timea Hont si Georgiana Sandu - pentru proiectul "Din mama-n fiica", cu publicare pe plaforma online Casa Jurnalistului

Timea Hont, jurnalist bursier:"Acum cateva luni, mi-am dat demisia de la ziarul la care lucram si m-am declarat jurnalist independent. Ma ingrozea gandul ca va trebui sa cer bani imprumut sau, si mai rau, sa ma angajez din nou, mai ales pentru ca voiam sa termin toate proiectele predocumentate. Prin aceasta bursa am primit o dovada de incredere si confirmarea ca jurnalismul independent poate functiona daca cineva iti ofera sustinere, timp de documentare si spatiu de exprimare pentru proiecte complexe. Pentru Gia, personajul si coechipierul meu, bursa inseamna validarea povestii ei, prin care poate ajuta alte femei sa isi asume povestea lor si sa isi schimbe viata. Multumim juriului, FFFF si Avon!"

Aceste proiecte au fost selectate in urma notarii pe baza unor criterii de evaluare, de un juriu format din: Dan Duca, Liviu Iolu, Marius Chivu, Mihnea Maruta, Raluca Kisescu (AVON Romania), Simona Tache, Vlad Mixich si Vlad Petreanu.

Dan Duca, jurat Superscrieri, jurnalist Realitatea: "E imbucurator faptul ca am vazut aplicanti veniti nu doar din lumea presei, ci si din cea academica, cu o puternica legatura cu acest subiect, am vazut aplicatii din partea unor studenti, care indraznesc sa nu aiba complexe in a aplica pe o asemenea tema, dar mai mult decat atat, am vazut foarte multe proiecte care aveau gata facuta predocumentarea, stabilite cazurile, tema, contactele. E un semn ca aceste burse cresc in ecou, ca sunt "vanate" din timp si ca exista in presa romaneasca oameni constant preocupati de acest subiect. Am avut parte, asadar, de o experienta "ingrata" - aceea de a selecta doar trei aplicatii din 10 (nominalizate) care ar fi meritat o asemenea sansa. Iar asta inseamna mult, va rog sa ma credeti!"

Programul a inceput in luna aprilie, iar pana la sfarsitul lunii august urmeaza faza de realizare a materialelor propuse, care vor fi publicate in perioada septembrie-octombrie. Pe parcursul realizarii proiectelor, bursierii vor avea parte si de sustinere editoriala, prin sesiuni de mentorat si Seminarii Superscrieri tinute de jurnalista Mona Dirtu.

Bursele Superscrieri sunt un proiect desfășurat sub umbrela Premiilor Superscrieri și au ca scop să sprijine jurnaliștii și autorii de non-ficțiuni creative din România în generarea de conținut de profunzime pe diverse teme de interes social.

Pentru a afla toți autorii nominalizați la această ediție, precum și mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorați: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.