Directoarea Centrului Cultural Media al SRR, Oltea Serban-Parau, a fost condamnata la un an de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, printr-o decizie a Judecatoriei Sectorului 1, care nu este definitiva si urmeaza sa fie atacata cu apel, dupa cum a declarat aceasta pentru Mediafax.

Printr-o hotarare pronuntata luni de Judecatoria Sector 1, Oltea Serban-Parau, actualul director al Centrului Cultural Media Radio Romania si director artistic al Orchestrelor si Corurilor Radio, a fost condamnata la pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare, potrivit unui comunicat remis agentiei Mediafax de Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind.

Aceasta a fost condamnata "sub aspectul savarsirii infractiunii de conflict de interese, in forma continuata", potrivit informatiilor publicate pe Portalul Instantelor de Judecata.

De asemenea, instanta a suspendat conditionat executarea pedepsei pe un termen de incercare de trei ani calculat. Totodata, instanta a suspendat executarea pedepsei accesorii aplicate acesteia pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale. In plus, Oltea Serban-Parau trebuie sa plateasca 1.600 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Hotararea instantei poate fi atacata cu drept de apel, in termen de zece zile de la comunicarea acesteia.

Contactata luni de agentia Mediafax, Oltea Serban-Parau a precizat ca decizia nu este definitiva si ca o va contesta.

Pe de alta parte, potrivit comunicatului MediaSind, in urma sesizarii Sindicatului Unit al Salariatilor Radio Romania, pe 3 aprilie 2014, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat existenta conflictului de interese in materie administrativa si penala in cazul lui Oltea Serban-Parau, pentru perioada in care aceasta ocupa functia de redactor-sef al postului Radio Romania Cultural din cadrul SRR.

Potrivit ANI, Oltea Serban-Parau a incalcat regimul juridic al conflictului de interese in materie administrativa, intrucat, in perioada 31 august 2006 - 08 august 2013, a aprobat si semnat un numar de 63 contracte de cesiune a drepturilor de autor si de cesiune a drepturilor conexe, incheiate de Societatea Romana de Radiodifuziune cu sotul ei, Virgil-Vasile Oprina. Valoarea totala a contractelor incheiate a fost de 55.147 de lei.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat la momentul respectiv Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1, Bucuresti, in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Oltea Serban-Parau a infractiunii de conflict de interese.

De cealalta parte, pe 4 aprilie 2014, Oltea Serban-Parau a declarat pentru Mediafax ca, in perioada in care Agentia Nationala de Integritate a realizat cercetarea, nu era reprezentant legal al Societatii Romane de Radiodifuziune si nici nu detinea o alta functie publica.