CNA a avizat favorabil, marti, un proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG), care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cablisti si, totodata, permite ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic sa poata continua pana in 2016, scrie Mediafax.

  • De notat ca Grupul de companii Telekom Romania si-a exprimat ingrijorarea fata de acest proiect. Grupul critica dur initiativa, pe care o considera drept o distorsiune grava a competitiei pe piata si un "alt semnal negativ pentru investitorii straini". Mai multe aici.

Acest proiect de OUG a fost avizat favorabil, cu observatii, in sedinta de marti a CNA, votul Consiliului fiind insa unul consultativ.

Sapte membri ai CNA prezenti la sedinta de marti (Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) au votat "pentru" avizarea favorabila a acestui proiect de OUG care este asumat de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), in timp ce trei membri ai CNA (Florin Gabrea, Radu Herjeu si Dorina Rusu) au votat "impotriva", iar Laura Georgescu, presedintele CNA, nu a fost prezenta la intrunire.

Proiectul ar urma sa fie analizat in sedinta de miercuri a Guvernului, potrivit unor afirmatii facute in sedinta CNA de marti.

Acest nou proiect de OUG reuneste doua proiecte pe care CNA le-a avizat deja favorabil: un proiect de OUG pentru completarea Legii audiovizualului, care prevede constituirea unui Fond Audiovizual si care a fost avizat favorabil de CNA in sedinta din 4 iunie, dupa o discutie cu Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala, si, respectiv, un proiect de lege, care a fost avizat de Consiliu in sedinta din 28 aprilie si care prevede ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic poate continua, temporar, pana pe 31 decembrie 2016.

In noul proiect de OUG, avizat favorabil marti de CNA, se prevede infiintarea Fondului Audiovizual, ca activitate finantata integral din venituri proprii pe langa Consiliul National al Audiovizualului.

Din Fondul Audiovizual se finanteaza actiuni si programe care asigura libertatea de informare, diversitatea de opinie si pluralismul in domeniul serviciilor de televiziune si radio, precum si sustinerea programelor cultural-educative si informative, cu exceptia celor privind campaniile electorale.

Veniturile Fondului Audiovizual se constituie din sumele incasate de Consiliul National al Audiovizualului, din colectarea unui procent de 5% din totalul veniturilor realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin retele de comunicatii electronice.

In acest caz, membrul CNA Valentin Jucan a propus sa se transmita Guvernului observatia ca trebuie specificat foarte clar ca procentul de 5% trebuie colectat din "veniturile realizate din retransmisia programelor de TV". Jucan a spus ca o firma care face retransmisie de programe TV poate sa aiba si "alte coduri CAEN, spre exemplu vulcanizare, pizzerie". "Trebuie specidficat foarte clar ca trebuie colectat 5% din veniturile realizate din retransmisia programelor de TV", a spus Valentin Jucan.

Pe de alta parte, potrivit proiectului de OUG avizat favorabil de CNA, distribuitorii de servicii sunt obligati sa declare si sa plateasca CNA sumele datorate pana la data de 25 a lunii urmatoare celei de realizare a veniturilor.

Aceasta contribuitie va fi administrata de CNA, iar pentru virarea cu intarziere a sumelor datorate de operatorii economici se vor datora dobanzi si penalitati de intarziere, in conformitate cu reglementarile legale privind regimul impozitelor si taxelor datorate bugetului de stat. Dobanzile si penalitatile de intarziere incasate constituie surse la Fondul Audiovizual si se utilizeaza pentru acesta, se mai spune in proiectul de OUG.

De asemenea, potrivit aceluiasi proiect, cheltuielile Fondului Audiovizual se finanteaza integral din bugetul activitatii finantate integral din venituri proprii. Bugetul de venituri si cheltuieli al Fondului Audiovizual se aproba odata cu bugetul CNA.

"Trebuie clarificat, in sensul ca de aceste sume nimeni nu se poate atinge decat in scopul acestei ordonante", a mai spus Valentin Jucan.

Totodata, potrivit proiectului de OUG, "organizarea si functionarea Consiliului Fondului Audiovizual, componenta acestuia, precum si criteriile de repartizare a Fondului Audiovizual vor fi supuse aprobarii Guvernului de catre Ministerul pentru Societatea Informationala, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestui proiect de OUG".

Membrii CNA au considerat ca acest Consiliu al Fondului Audiovizual ar trebui sa fie aprobat prin Hotarare de Guvern, iar din componenta sa sa faca parte membri ai Consiliului, care este unicul organism de reglementare in domeniul audiovizualului din Romania si cunoaste foarte bine acest domeniu.

In plus, potrivit proiectului de OUG, aceste prevederi referitoare la crearea Fondului Audiovizualului se vor aplica de la 1 iulie 2015.

Pe de alta parte, in proiectul de OUG se explica infiintarea Fondului Audiovizual "avand in vedere dificultatile financiare persistente cu care se confrunta posturile de televiziune si radio din Romania". De asemenea, infintarea acestui fond are la baza "necesitatea de a oferi publicului romanesc programe informative si educative de cat mai buna calitate", dar si stimularea "performantei in mediul jurnalistic".

In proiect se face referire si la "sustinerea acelor posturi care aloca resurse financiare si umane importante pentru productia si difuzarea de programe de informare, culturale si educative, programe despre care se stie ca sunt costisitoare in termeni economici si, in plus, au valoare comerciala redusa comparativ cu programele de divertisment, film si sport". "Avand in vedere ca Strategia fiscala bugetara pentru perioada 2014-2016 prevede printre alte masuri fiscale si reducerea treptata in urmatorii patru ani a TVA pe masura imbunatatii colectarii veniturilor bugetare se propune, incepand cu data de 1 iulie 2015, extinderea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru prestarea de servici de retransmiterea programelor de televiziune prin retele de comunicare electronice", se mai spune in proiectul de OUG.

Pe de alta parte, proiectul de OUG include o serie de prevederi referitoare la tranzitia de la televiziunea analogica terestra la tranzitia la televiziunea digitala terestra. Aceste aspecte erau prevazute pana in prezent intr-un proiect de lege initiat tot de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI), care a fost avizat favorabil de CNA in sedinta Consiliului din 28 aprilie.

Astfel, proiectul de OUG avizat marti de CNA preia mare parte din prevederile din acest proiect de lege, care stabileste ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic poate continua, temporar, pana pe 31 decembrie 2016.

Potrivit proiectului, "emisia pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic, in banda de frecvente radio 174-230 MHz, poate continua, cu caracter temporar, pana la data de 31 decembrie 2016, in baza unui acord tehnic eliberat de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, cu respectarea urmatoarelor conditii cumulative: nu produce interferente statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio, in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte; nu beneficiaza de protectie radio din partea statiilor de radiocomunicatii ce utilizeaza spectrul radio, in conformitate cu angajamentele internationale la care Romania este parte; frecventele radio sa fie asignate, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic".

In cazul aparitiei unor interferente, avand in vedere continuarea emisiei, reclamate de administratiile de comunicatii ale statelor vecine, titularul acordului tehnic va lua imediat toate masurile necesare pentru eliminarea emisiei radio ce a produs interferenta.

Titularul acordului eliberat de ANCOM nu are obligatia de a plati tariful de utilizare a spectrului, pana la 31 decembrie 2016.

Aceste prevederi ale OUG au fost elaborate in contextul in care, pe 17 iunie 2015, trebuie oprita transmisia analogica in Romania, conform Strategiei Nationale aprobate de Guvernul Romaniei prin Hotararea de Guvern 403/2013.

Pe de alta parte, trei membri ai CNA, Dorina Rusu, Radu Herjeu si Florin Gabrea, au ridicat mai multe probleme legate de prevederile privind crearea Fondului Audiovizualului din acest proiect de Ordonanta de Urgenta.

Dorina Rusu a spus ca intelege urgenta in privinta tranzitiei la digital, insa nu intelege urgenta infiintarii unui Fond al Audiovizualului, fara ca la baza crearii acestuia sa existe o dezbatere publica.

"Nu inteleg de ce chestiunea aceasta, cu privire la Fondul Audiovizual, ar fi atat de urgenta. Eu nu vad ca televiziunile sunt cazute de foame, in strada. Nu cred ca o masura care va avea un impact major poate sa fie luata in felul asta, fara o dezbatere. Mai ales in forma de acum are implicatii majore si pentru noi, CNA, si pentru societatile de cablu si pentru televiziuni. O asemenea masura nu se poate lua fara o dezbatere foarte serioasa", a spus Dorina Rusu.

Ea a mai spus ca, in forma in care este formulat in prezent acest proiect de OUG, "nu are in niciun caz rolul de a incuraja emisiunile culturale si educative". "Aici se vorbeste de actiuni si programe care asigura diversitatea si pluralismul", a spus Dorina Rusu, precizand ca libertatea de exprimare si pluralismul sunt consfintite prin Constitutie. "De ce trebuie sa vina Guvernul sa dea bani de la cablu la televiziuni in acest sens? Mie mi se lasa impresia ca se vrea finantarea unor televiziuni si a unor talk show-uri. Mi se pare foarte grav (...) Nici nu-mi trece prin cap sa votez asa ceva", a spus Dorina Rusu. Ea a mai atras atentia ca, in sedinta din 4 iunie, CNA a facut niste propuneri in cazul proiectului privind infiintarea acestui Fond al Audiovizualului, de care Ministerul pentru Societatea Informationala nu a tinut cont.

Si Radu Herjeu a precizat ca MSI nu a tinut cont de observatiile facute de CNA in privinta acestui proiect. "Senzatia mea este aceeasi, ca (acest proiect de OUG, n.r.) este facut pentru talk show-uri, nu pentru emisiuni culturale si educative. Nu sunt de acord cu finantarea niciunui buletin de stiri si a niciunui talk show (...) Stiu foarte bine care sunt presiunile televiziunilor, mai ales in perioade sensibile (...) Vor fi destui smecheri pe la emisiunile astea informative care vor da si o stire culturala si vor cere apoi bani (din Fondul Audiovizual, n.r.). Eu voi vota acest aviz doar daca facem referire la proiecte cultural-educative si nu pentru informative", a mai spus Herjeu.

De asemenea, Radu Herjeu a spus ca in proiectul de OUG nu mai apare in mod explicit reducerea la 9% a TVA pentru prestarea de servici de retransmiterea programelor de televiziune prin retele de comunicare electronice. "Ne vom trezi in situatia in care (cablistii, n.r.) vor fi taxati cu 5% si nu li se va scadea TVA-ul", a mai spus Herjeu.

In schimb, Monica Gubernat a spus ca proiectul de OUG a fost modificat "in foarte bine", fata de ultima sedinta a Consiliului in care acesta a fost analizat. Ea a mai spus ca "toate grijile" membrilor CNA sunt rezolvabile, intrucat prevederile proiectului de OUG sunt cuprinzatoare. Ea a sustinut necesitatea mentinerii in proiect a programelor informative, precizand ca in aceasta categorie nu sunt inserate doar stirile, ci si emisiuni precum "Romania, te iubesc!" si "Memorialul durerii".

"Acel Fond al Audiovizualului este capitol din bugetul CNA, doar noi il putem cheltui. Toate grijile expuse sunt rezolvabile prin vot", a mai spus Gubernat.

Pe de alta parte, Lorand Turos a remarcat faptul ca nu este foarte clar ce impact financiar va avea acest proiect de OUG, daca el va fi adoptat de Executiv.

"Ce impact financiar va avea? Despre ce suma vorbim? (...) In momentul de fata nu stim despre ce suma vorbim", a spus Lorand Turos, precizand ca in nota de fundamentare a proiectului apare pe anul viitor o suma de aproximativ 400.000 de lei, aceasta fiind insa prea mica avand in vedere veniturile realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune prin retele de comunicatii electronice.

"Trebuie sa stim despre ce vorbim, ca, daca vorbim de 80.000 de euro, nu are rost sa mai discutam trei ore", a spus Lorand Turos.

In schimb, Valentin Jucan, cel de la care a pornit ideea infiintarii acestui Fond Audiovizual si care a propus initial ca banii sa fie alocati unui numar de 12 televiziuni, a spus, marti, ca, din calculele sale, s-ar putea strange anual o suma de aproximativ 2 milioane de euro pentru fiecare dintre aceste posturi.