Guvernul face un pas inapoi in privinta infiintarii Fondului Audiovizual, in care companiile de telecomunicatii ar fi urmat sa vireze 5% din venituri de la 1 iulie, informeazaDigi24.ro.

Anuntul a fost facut de ministrul Comunicatiilor, in urma unor discutii ad hoc cu industria.

Ordonanta de urgenta prin care urma sa fie introdusa noua taxa ar fi trebuit sa intre in dezbaterea Guvernului la sedinta din aceasta saptamana.

"Propunerea noastra este de a imparti ordonanta in doua, pentru ca este un capitol care se aplica la trecerea de la analogic la digital, partea cealalta urmand sa avem saptamana viitoare discutii. Trebuie sa vedem in schimb modul in care se va accesa acest Fond, chestiunile fiscale si cele concurentiale", a declarat Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informationala.

Proiectul ordonantei de urgenta prin care Executivul urmareste sa creeze un sistem de sprijin financiar pentru televiziuni, cu bani de la cablisti, ridica probleme procedurale si de transparenta si ar putea crea un instrument de control guvernamental asupra unei surse de finantari pentru televiziuni private, arata oanaliza HotNews.

CNA a avizat favorabil, marti, proiectul care prevede crearea unui Fond Audiovizual din bani de la cablisti si, totodata, permite ca emisia terestra a serviciilor publice si private de televiziune in sistem analogic sa poata continua pana in 2016.

Grupul de companii Telekom Romania si-a exprimat, intr-opozitie transmisa HotNews.ro, ingrijorarea fata de Ordonanta de Urgenta prin care e propusa infiintarea unui Fond Audiovizual. Grupul critica dur initiativa, pe care o considera drept o distorsiune grava a competitiei pe piata si un "alt semnal negativ pentru investitorii straini".

Compania Orange s-a declaratsurprinsa de "modul grabit in care se doreste adoptarea" ordonantei de urgentasi "ingrijorata" de modul in care vor fi folosite fondurile astfel colectate.