Monitorul Oficial a publicat Ordonanta de Urgenta 18/2015 prin care Guvernul institutie o schema de ajutor de stat pentru televiziuni si radiouri. Ordonanta, contestata de o parte a societatii civile, prevede un fond de 15 milioane de euro pentru televiziunile care produc emisiuni informative, culturale si educative de interes public, dar criteriile de eligibilitate vor fi facute publice printr-o hotarare de guvern separata.

Textul OUG referitor la ajutarea televiziunilor:

Masuri privind sustinerea programelor informativ-cultural-educative

Dupa capitolul IV din Legea audiovizualului 504/2002, se introduce un nou capitol cu urmatorul cuprins:

Art. 49(1). (1) Operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finantare in baza unei scheme de ajutor de stat aprobate prin hotarare a Guvernului cu respectarea legislatiei europene in domeniul ajutorului de stat si a procedurilor prevazute de OUG 77/2014 privind procedurile nationale in domeniul ajutorului de stat.

(2) Obiectivul schemei de ajutor de stat consta in stimularea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc si difuzeaza emisiuni informative, culturale si educative de interes public.

(3) Schema de ajutor de stat va curpinde cel putin urmatoarele elemente: criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor, numarul estimat al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile si procedura de acordare si monitorizare.

(4) Bugetul total al schemei de ajutor de stat este in suma de 67,5 milioane lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitate suplimentarii acestuia.

Art. 49(2). Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015 - 31 decembrie 2016, cu posibilitatea prelungirii acesteia.