Societatea Realitatea Media a pierdut, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), procesul in care cerea anularea Deciziei Consiliului National al Audiovizualului (CNA) prin care au fost retrase licentele Radio Guerilla, hotararea instantei fiind definitiva, transmite Mediafax.

CNA a retras toate licentele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauza ca acestea nu mai erau operate de societatea care le detinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta societate - Expresiv SA. Legea audiovizualului prevede ca CNA retrage licenta audiovizuala daca se incalca normele privind regimul proprietatii.

In 7 octombrie 2013, Realitatea Media SA a dat in judecata Consiliul si a cerut anularea Deciziei CNA numarul 500 din 2013 prin care au fost retrase licentele Guerrilla. Decizia CNA a fost atacata cu o actiune in contencios administrativ, care a fost respinsa in prima instanta (la Curtea de Apel Bucuresti), insa Realitatea Media a facut recurs, care s-a judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ultimul termen in acest proces s-a judecat, vineri, la ICCJ, iar instanta suprema a respins recursul declarat de Realitatea Media SA, prin administratorul judiciar Centu SPRL, impotriva sentintei civile din 18 decembrie 2013 a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Decizia ICCJ, pronuntata vineri, este definitiva.

Odata cu incheierea acestui litigiu este de asteptat ca licentele pe care a emis Guerrilla sa fie scoase la concurs de Consiliul National al Audiovizualului, existand posibilitatea ca cel putin o parte dintre acestea sa revina, in mod direct, la fosta echipa a Guerrilla, daca aceasta se va inscrie la respectiva competitie.

De altfel, dupa retragerea licentelor, echipa Radio Guerrilla a publicat pe contul oficial de Facebook al postului un mesaj in care si-a exprimat intentia de a participa la un eventual concurs organizat de CNA pentru a prelua licentele pe care a emis Guerrilla.

Totodata, CNA planuieste sa organizeze, in luna septembrie, un concurs pentru atribuirea unor frecvente radio, potrivit unei decizii luate in sedinta din 12 mai de membrii Consiliului. Este de asteptat ca atunci sa fie scoase la concurs si licentele pe care a emis Radio Guerrilla.

Consiliul National al Audiovizualului a retras toate licentele Radio Guerrilla pe 19 septembrie 2013, din cauza ca acestea nu mai erau operate de societatea care le detinea oficial - Realitatea Media SA -, ci de o alta societatea - Expresiv SA.

Legislatia audiovizualului interzice ca o licenta detinuta de o societate sa fie exploatata de catre o alta societate. Acesta a fost motivul pentru care CNA a retras licentele Radio Guerrilla: faptul ca licentele Radio Guerrilla au inceput sa fie exploatate, fara acordul CNA, de catre Expresiv SA si nu de catre detinatorul legal, Realitatea Media.

Decizia CNA luata pe 19 septembrie 2013 a implicat toate cele 24 de licente audiovizuale ale Radio Guerrilla (23 de licente terestre si o licenta de satelit), pe care Realitatea Media SA le detinea.

Decizia a fost luata de CNA dupa ce, pe 16 septembrie 2013, societatea Realitatea Media SA, aflata in insolventa, a anuntat ca va vinde la licitatie, prin administratorul sau judiciar de la momentul respectiv, HM Expert IPURL, licentele audiovizuale ale postului Radio Guerrilla. Ulterior, membrii CNA au anuntat ca vanzarea la licitatie de catre Realitatea Media a licentelor audiovizuale ale Radio Guerrilla este ilegala.

Pe de alta parte, in sedinta CNA din 19 septembrie 2013, Andrei Tiru, avocatul Realitatea Media SA, a spus ca membrii comitetului creditorilor de la Realitatea Media doar si-au exprimat intentia de a incheia contracte de management pentru exploatarea Radio Guerrilla. Astfel, a fost incheiat un contract intre Realitatea Media SA si Expresiv SA, pentru exploatarea licentelor Radio Guerrilla de catre societatea Expresiv, pentru o suma de 6.500 de euro pe luna, dar contractul nu a fost avizat de judecatorul sindic, fapt pentru care nu si-ar fi produs efectele, potrivit avocatului Realitatea Media.

In schimb, la momentul respectiv, Laura Georgescu, presedintele CNA, a spus ca acest contract era datat 14 august 2013 si isi producea deja efectele. "Deja Realitatea Media a dat in exploatare, contra 6.500 de euro pe luna, Radio Guerrilla (...) Noi aparam interesul public care doreste Radio Guerrilla, aparam interesul realizatorilor (...) CNA ii va apara ca sa nu ii jecmaniti de bani si vor ramane cu Radio Guerrilla pe piata", le-a spus Laura Georgescu, atunci, reprezentantilor Realitatea Media.

Ulterior, CNA a scos la concurs cele 23 de licente terestre ale Radio Guerrilla, insa, in data de 19 noiembrie 2013, Consiliul a decis sa amane concursul pentru frecventele pe care a emis Radio Guerrilla pana la solutionarea situatiei juridice a acestora.

Dupa retragerea licentelor, Guerrilla a continua sa emita online. Totodata, dupa o perioada, Liviu Mihaiu si Mihai Dobrovolschi, realizatori la Radio Guerrilla, au inceput sa colaboreze cu Gold FM.

Pe de alta parte, si situatia marcii Guerrilla este una incurcata, dupa cum a precizat Mihai Dobrovolschi intr-o sedinta a CNA din anul 2013.

"Noi am facut demersuri sa vedem cine detine marca Guerrilla si nimeni nu poate sa ne spuna (...) La OSIM este inregistrata pe o firma care nu mai activeaza, firma Polifonic", a explicat Mihai Dobrovolschi, precizand ca au fost semnale ca in spatele societatii Polifonic s-ar afla o societate din Cipru.