Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat, luni, conturile Societatii Romane de Televiziune (SRTv), avand in vedere datoriile pe care TVR le are la bugetul de stat, au declarat pentru Mediafax mai multe surse din Televiziunea Romana.

Motivul blocarii conturilor ar fi datoriile pe care le are SRTv la bugetul de stat si faptul ca sub conducerea lui Stelian Tanase, presedintele - director general al TVR, institutia nu ar mai fi respectat memorandumul din 2012, prin care Guvernul a permis esalonarea datoriilor la stat ale SRTv pe o perioada de sapte ani, au mai spus sursele citate.

Aceasta situatie, care ar putea duce la blocarea activitatii televiziunii publice, urmeaza sa fie analizata in sedinta de marti a Consiliului de Administratie (CA) al TVR, conform acelorasi surse.

Societatea Romana de Televiziune a incheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Romana a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei si cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentantii institutiei pe 6 aprilie, intr-o conferinta de presa la care a participat si Stelian Tanase. In conferinta de presa au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanti ai TVR au anuntat ca datoriile totale ale Televiziunii Romane erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Valentin Jucan, CNA: Blocati toate conturile TVR

Astazi, 20 iulie, ca urmare a nerespectarii obligatiilor de plata la bugetul de stat, asumate prin memorandumul semnat intre TVR si ANAF in anul 2012, au fost blocate conturile in care sunt operate si salariile personalului TVR, afirma si Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului.

"Va solicit sa blocati toate conturile bancare ale Televiziunii Romane, ca si continuare a actiunii de blocare a conturilor operate la Banca Romana pentru Dezvoltare - BRD, de catre Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala - ANAF", scrie Jucan intr-o scrisoare deschisa trimisa premierului Victor Ponta si ministrului de finante, Orlando Teodorovici.

ESTE MOMENTUL CA ROMANII SA PRIMEASCA EXPLICATII. Astazi, 20 iulie, ca urmare a nerespectarii obligatiilor de plata la bugetul de stat, asumate prin memorandumul semnat intre TVR si ANAF in anul 2012, au fost blocate conturile in care sunt operate si salariile personalului TVR. Este inadmisibil ca interesul public sa fie ignorat de catre conducerea TVR, iar rolul strategic pe care il are postul public de televiziune, inclusiv continutul editorial sa fie fundamental afectat de situatia financiara. In repetate randuri am solicitat public ca programul de redresare economica al TVR, aprobat prin Hotararea Consiliului de Administratie al SRTv. nr. 110/28.08.2012, sa fie respectat, astfel incat televiziunea publica sa nu mai ajunga in situatii financiare de blocaj, situatii care opresc orice posibilitate ca televiziunea sa isi respecte menirea. Ultima propunere a conducerii TVR, formulata fara consultare in interiorul televiziunii, fara fundamentare financiara, respectiv decizia Comitetului Director al T.V.R. din data de 3 iulie 2015, prin care se doreste infiintarea a 84 de posturi de conducere, la nivelul central si la nivelul studiourilor teritoriale ale T.V.R., este de natura a demonstra inconstienta si ignorarea romanilor, platitori ai taxei de radio-tv. Stimati domni, Pasivitatea cu care ati tratat pana acum subiectul Televiziunii Romane trebuie sa inceteze! Iresponsabilitatea actualei conduceri a TVR trebuie oprita. Prejudicierea interesului public, in conditiile in care, conform ultimului raport al Curtii de Conturi, totalul datoriei publice este de 652.011.966 lei (146.539.301 Euro), tradeaza faptul ca Televiziunea Romana nu mai este independenta ci un ideal loc de afaceri personale si furt din bani publici.

Valentin-Alexandru JUCAN

SECRETAR DE STAT MEMBRU IN CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI