Stelian Tanase, seful SRTv, a declarat pentru Mediafax ca Guvernul este vinovat de situatia televiziunii, iar blocarea conturilor institutiei de catre ANAF este, de fapt, "o revansa" pe care si-a luat-o Victor Ponta, adaugand ca nu se pune problema sa demisioneze de la conducerea TVR.

Stelian TanaseFoto: Arhiva personala

Stelian Tanase, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a vorbit pe larg, intr-o declaratie acordata miercuri agentiei Mediafax, despre situatia in care se afla in prezent Televiziunea Romana, careia, luni, i-au fost blocate conturile operationale de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), din cauza datoriilor acumulate - incepand din anul 2005 - catre bugetul de stat.

Stelian Tanase a spus ca nu se considera vinovat de actuala situatie a TVR, precizand ca de vina este Guvernul.

"Guvernul este vinovat de aceasta situatie. Si mai multe guverne la rand, nu numai Guvernul Ponta. In zece ani, s-au luat numai masuri impotriva televiziunii, care au ruinat televiziunea. Daca va uitati la bilantul nostru pe anul trecut, el este pe plus. Am facut economii de 25%. Dar nu se poate cu taxa (taxa TV, n.r.) pe care-o avem, cu TVA-ul pe care-l platim, cel mai mare din Europa, sa avem un cash flow suficient sa platim datoriile istorice. Stiti ca aceasta poprire de la ANAF este pentru o suma din 2010. Eu, din cate stiu, nu eram director in 2010. Am platit pe 2007, pe 2008, pe 2009, dar astea sunt niste datorii istorice, cu penalitatile respective, cum e si la RADET (...) Guvernul este vinovat si guvernele care, de zece ani incoace, iau masuri impotriva televiziunii si au ruinat-o din punct de vedere financiar", a spus Stelian Tanase.

Referitor la faptul ca premierul Victor Ponta a spus ca nu poate sa faca nimic in cazul TVR, pentru ca nu a fost respectat Memorandumul din 2012 si SRTv nu a platit, asa cum se angajase, respectivele datorii, Stelian Tanase a precizat ca "domnul Ponta nu stie despre ce vorbeste".

"Deci Guvernul, nu Ponta, Guvernul Ponta nu a respectat Memorandumul pe care l-a semnat. El stie ceva, dar nu stie exact. Noi am pierdut esalonarea in decembrie trecut (2013, n.r.), cand si-a dat demisia fostul presedinte (Claudiu Saftoiu, n.r.) si Consiliul de Administratie a fost demis si, pana cand am fost eu numit si pana cand s-a numit un nou Consiliu de Administratie, nu s-au putut efectua plati, ca nu-ti da voie legea. Daca presedintele este interimar si nu are Consiliu de Administratie, legea nu-ti permite sa platesti. Ai o limita de suma. Si, in momentul ala, ANAF-ul ne-a taxat si ne-a taiat esalonarea, in ciuda faptului ca noi am facut memorii peste memorii, si la Ponta si la Parlament. El stie ceva, dar nu stie corect. Este cum am spus eu adineaori. Dar trebuie sa spun ca noi suntem in instanta cu aceasta situatie si cred ca vom castiga", a spus Stelian Tanase.

In acest context, Stelian Tanase a spus ca TVR a dat in judecata ANAF. "Suntem in proces cu dansii, cu ANAF, in legatura cu pierderea esalonarii, care nu este din vina noastra. Nu este un comportament reprobabil sau neglijent al Televiziunii Romane, ci o situatie care vine din lege, nu a fost Consiliu de Administratie. Au fost doua saptamani in care nu a existat nici director, pentru ca isi daduse demisia", a explicat Tanase.

Intrebat daca a fost miercuri la ANAF pentru a discuta despre blocarea conturilor TVR, Stelian Tanase a confirmat. El a spus ca s-a intalnit cu presedintele ANAF, Gelu Diaconu, precizand ca, pana la 1 septembrie, televiziunea publica va plati o datorie de 10 milioane de lei, din 2010, din cauza careia au fost blocate conturile televiziunii publice.

"Am fost si am avut o foarte buna discutie cu domnul Diaconu (presedintele ANAF, n.r.). Am fost impreuna cu cineva de la economic, cu producatorul general, cu seful Departamentului Juridic", a afirmat Stelian Tanase.

El a precizat ca nu s-a dus la ANAF ca sa obtina stergerea acestei datorii. "Ne-am dus ca sa gasim o solutie si sa-l asiguram de buna-credinta a TVR ca vom face tot ce este posibil. Si dansul ne-a explicat. E vorba de o datorie de 10 milioane de lei, din 2010. Daca nu ne taxa, se prescria si atunci era vina ANAF. Si atunci ne-a pus aceasta poprire pe conturi, ca sa o platim. Sa ne avertizeze ca trebuie platita. O vom plati pana la 1 septembrie", a spus Stelian Tanase, precizand ca legislatia in vigoare nu permite deblocarea conturilor pana nu va fi platita datoria.

Solutia este ca TVR sa plateasca aceasta datorie. "Si vom plati", a mai spus Stelian Tanase.

Intrebat ce se va intampla daca nu va plati totusi datoria pana la 1 septembrie, Stelian Tanase a raspuns: "Nu stiu. Blocam televiziunea. Guvernul o inchide. Guvernul poate sa ia masurile pe care trebuia sa le ia. El poate sa indexeze taxa, cum a promis in Memorandumul la care face referire Ponta. Desi a semnat acel document si el si Florian Georgescu, nu s-au tinut de cuvant. El poate sa stearga TVA-ul. BBC plateste zero TVA, ca si televiziunea spaniola. Ca sa va dau doua exemple. Noi platim 24%. De la introducerea TVA din 2005, bugetul televiziunii s-a prabusit. Din momentul ala, am fost pe minus. Guvernul poate sa declare amnistie fiscala, nu Parlamentul, nu conducerea televiziunii. Domnul Ponta stie ca noi am semnat Memorandumul cu Guvernul, nu cu Parlamentul, cum insinueaza el acum ca cu Parlamentul trebuie sa discutam aceste masuri. Aceste masuri de care v-am spus sunt in pixul lui Ponta, sunt atributul Guvernului ca sa fiu exact, nu al Parlamentului".

Intrebat daca considera aceasta masura de blocare a conturilor TVR un fel de razbunare, avand in vedere ca, recent, Stelian Tanase a scris pe blogul sau un editorial in care il critica pe Victor Ponta, Tanase a confirmat, precizand ca a scris mai multe editoriale despre premier.

"De mult Ponta e clientul meu (...) Da. A vrut sa-si ia o revansa. Mi-a aratat pisica", a spus Tanase.

"Chiar unul ieri (marti, n.r.) in Consiliul de Administratie, din partea PSD, s-a si intrebat retoric: ᅡMa asteptam sa nu aiba nicio reactie?ᅡ. Uite ca a avut. Plus ca mai este si prezenta FMI aici (Fondul Monetar International, care ar urma sa atinga si subiectul recuperarii datoriilor de la companiile de stat, n.r.). S-au adunat mai multi factori", a spus Stelian Tanase.

Referitor la faptul ca in mai multe randuri a cerut sprijinul tuturor factorilor politici importanti, scriindu-i si presedintelui Klaus Iohannis despre situatia TVR, Stelian Tanase a spus ca a incercat sa-i faca pe toti sa inteleaga situatia in care se afla Televiziunea Romana.

"Cu toata lumea am corespondat si am incercat sa-i capacitez pentru situatia televiziunii. Dar toata lumea considera ca inca nu este un subiect urgent. Banuiesc ca dupa situatia generata de ultima decizie a premierului, sa ne blocheze conturile, banuiesc ca am atras atentia. In sfarsit, situatia grava a televiziunii a atras atentia. Trebuie sa va spun insa un lucru. Criza asta a televiziunilor publice a traversat toata Europa. Pe rand, cate una, cate una au depasit criza dand legi noi ale televiziunii publice si trecand la un program de reforme. Si noi va trebui sa facem acest lucru, sa dam o lege noua a televiziunii si sa trecem la un program de reforme. Ea trebuie restructurata din radacini. Dar, daca Guvernul nu ia masurile de care v-am vorbit mai devreme, degeaba noi restructuram in interior si refacem organigrama si reducem din numarul de canale. Degeaba. Trebuie luate niste masuri mult mai serioase. Criza e mult mai adanca si mai veche. Are zece ani criza asta in TVR. N-a inventat-o Tanase, care a venit de un an jumate aici", a sustinut Tanase.

El a mai spus ca a avut intalniri multe cu politicieni, care nu ii refuza sprijinul. "Dar problema este ca trebuie in Parlament sa treaca o noua lege. Acolo este esenta problemei", a explicat Stelian Tanase, precizand ca TVR a primit "foarte multe mesaje, sugestii, cereri, critici" dupa ce a facut public recent un proiect de modificare a Legii de functionare a SRTv.

"Vom incerca in toamna sa gasim un vehicul pentru a o propune Parlamentului. Deocamdata, noi am pus-o in dezbatere publica si am vazut ca presa a preluat proiectul nostru. Au aparut in foarte multe jurnale proiectul nostru si propunerile noastre", a spus Stelian Tanase.

Pe de alta parte, Stelian Tanase a declarat ca nu se pune problema sa demisioneze de la conducerea TVR, in ciuda faptului ca mai multe persoane, inclusiv Claudiu Brinzan si Adrian Badescu, doi membri ai Consiliului de Administratie al SRTv (sustinuti de PSD, respectiv de Guvern, n.r.), dar si jurnalistul Moise Guran, care a realizat emisiunea "Biziday" la TVR 1, i-au cerut demisia, avand in vedere situatia actuala.

"Din prima zi in care am venit in TVR mi s-a cerut demisia. Am fost primit cu foarte multa ostilitate. Banuiesc ca motivul este ca am venit cu ideea sa fac reforme. Deci nu se pune problema sa-mi dau demisia, pentru ca sunt si foarte sustinut de catre altii. Din acest motiv", a mai spus Stelian Tanase.

Intrebat de catre cine este foarte sustinut, Stelian Tanase a raspuns: "De catre altii din TVR, din viata politica, de jurnalisti. Sunt jurnalisti care vorbesc foarte bine despre ce fac eu la TVR. Sunt oameni din TVR care ma sustin si nu putini. Majoritatea. Sunt oameni din spatiul politic care ma sustin. Deci nu, nu am de ce. Unii ma contesta, unii ma accepta. Deci nu am o problema ca cineva se ridica si imi cere demisia. Ca sa zic asa, privesc ca un om normal intr-o democratie. Trebuie sa fie cineva in spatiul public care te si contesta. Foarte bine. E dreptul lor. Nu am nicio emotie in privinta asta".

Pe de alta parte, intrebat daca are in momentul de fata si sprijinul PNL, Stelian Tanase a spus ca trebuie sa vada care va fi reactia celor din acest partid. "Vad ca deocamdata nu au avut o reactie vizavi de situatia care s-a creat in TVR. Nu stiu acum. Nu pot sa va spun in acest moment. Nu am vazut nimic", a spus Stelian Tanase.

Totusi, Stelian Tanase a spus ca a avut sprijinul PNL si UDMR atunci cand ar fi trebuit sa se discute raportul de activitate al TVR in Parlament si a carui eventuala respingere ar fi dus la demiterea Consiliului de Administratie al SRTv, din care face parte si Tanase.

"De un an jumate de cand ma frec de politicieni, fiind directorul televiziunii, am capatat foarte mult sprijin, si de la PNL, si de la PSD, a fost si un USL, unde aveam sprijin total. Lucrurile sunt in schimbare, dar, daca sunt inca aici, inseamna ca sunt sprijinit. Daca ne uitam bine, Comisiile (Comisiile de cultura si media din Parlament, n.r.) nu au putut sa respinga raportul (de activitate al TVR, n.r.), pentru ca PNL, UDMR si minoritatile nu s-au prezentat la discutie, pentru ca m-au sprijinit. Evident, acolo a fost un act concret de sprijinire a lui Stelian Tanase", a mai spus presedintele-director general al TVR.

Raspunzand unei alte intrebari, Stelian Tanase a vorbit si despre acuzatiile care ii sunt aduse referitor la politizarea televiziunii publice. El a facut referire si la faptul ca jurnalistul Moise Guran a scris pe blogul personal ca Tanase i-ar fi aranjat lui Kelemen Hunor, presedintele UDMR, o intrare in direct, in prime-time, la TVR, doar pentru ca UDMR-ul sa lipseasca, alaturi de PNL, de la dezbaterea raportului TVR din Comisia de Cultura si Mass Media.

"Nu am oferit in schimb nimanui, pentru ca nu avem ce sa dam in situatia noastra de saracie cronica. Nu avem ce sa dam. Domnul Moise Guran face el insusi politica multa, foarte multa politica. E foarte vocal pe scena politica, pe scena mediatica, dar expunandu-si parerile sale politice. Asa ca nu am ce sa spun. Domnul Moise Guran face ce crede ca trebuie sa faca un jurnalist. Daca nu-i place ceva, contesta. Daca ii place ceva, lauda. Deci nu vad nimic care sa ma incomodeze", a spus Stelian Tanase.

Referitor la faptul ca si Comisia de Etica a TVR a facut recomandari si a reactionat de mai multe ori, dupa ce Stelian Tanase a scris anumite editoriale pe blogul sau, spunand ca se incalca regulamentele din SRTv, Tanase a spus scurt: "Nu se incalca niciun regulament".

Revenind la independenta TVR, Stelian Tanase a detaliat: "Pot sa va spun ca, daca vedeti auditurile pe care le face si CNA-ul, le facem si noi intern, prezenta la TVR este echilibrata. Cu siguranta, eu sunt un monarhist, sunt liberal. Nu, nu apartin partidului. Nu am fost niciodata membru in PNL, dar am fost propus de Partidul National Liberal. Vreti sa-mi neg acum aceste convingeri? Dar in politica editoriala a televiziunii eu nu am niciun amestec. Nu poate sa spuna niciun redactor. Intrebati-l pe Moise Guran. Am intervenit vreodata in emisiunile lui, i-am cerut sa scoata ceva sau sa puna ceva? Niciodata. Niciodata de cand sunt director acest lucru nu s-a intamplat".

Pe de alta parte, dupa deciziile luate, marti, de Consiliul de Administratie al TVR, intre care inchiderea televiziunii TVR News, de la 1 august, si diminuarea posturilor de conducere din institutie, prin comasarea Directiei Stiri cu Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive, Stelian Tanase pregateste si alte masuri, fara a preciza insa care sunt planurile sale in acest sens.

El a spus totusi ca televiziunea TVR 2 nu va fi desfiintata. "S-a discutat doar comasarea TVR HD cu 2, ca TVR 2 sa devina HD in intregime. Nu-l vom inchide", a explicat Stelian Tanase.

Intrebat daca are in vedere si o restructurare de personal, Stelian Tanase a spus: "Nu stiu. Vom avea un Consiliu de Administratie saptamana viitoare si vom discuta, marti, alte masuri, in Consiliul de Administratie. Am avut ieri o sedinta, am luat putine masuri din cate ar fi trebuit sa luam. Dar situatia era prea la cald si ele trebuie gandite bine si vom lua si alte masuri. Dar trebuie sa va spun, in acelasi timp, vizavi de aceasta situatie cu blocarea conturilor, ca, in luna august, vom iesi din blocaj si, pe de alta parte, ca oamenii isi vor primi salariile integral, asa cum sunt ele in contractele lor. Oamenii nu vor fi lipsiti de salarii".

In ceea ce ii priveste pe salariati, care sunt nemultumiti pentru ca nu s-a reusit semnarea unui nou Contract Colectiv de Munca in TVR, Stelian Tanase a spus ca el nu a negociat acel contract. "Este o relatie intre o comisie a patronatului, a administratiei, si sindicat. Nu s-a ajuns la o concluzie, pentru ca partile nu s-au inteles. Nu cred ca patronatul trebuie sa capituleze in fata cererilor sindicatului si nici invers, nici sindicatul nu trebuie sa accepte tot ce propune administratia. Nu s-a ajuns la un acord. Suntem intr-o faza de mediere. Eu sper sa se ajunga la un acord cat mai curand", a mai spus Stelian Tanase, confirmand ca in TVR a fost declansata procedura conflictului colectiv de munca. "Obliga legea la asta", conform lui Tanase.

Intrebat ce isi propune de acum inainte, Stelian Tanase a spus ca spera ca in Consiliul de Administratie vor fi luate "masuri mai ferme in legatura cu reducerea cheltuielilor din Televiziunea Romana".

"Si anul trecut am luat masuri foarte ferme si s-au redus cu 25% cheltuielile, lucru care nu se spune. Toata lumea spune ca TVR merge prost. Merge prost pentru ca el plateste inca datoriile istorice. Dar noi, anul trecut, am facut economii, 25% din cheltuieli s-au redus. Incercam anul asta sa reducem si mai mult si in directia asta trebuie sa mergem. Cred ca si opinia publica asteapta asta de la noi, sa mai reducem din cheltuieli", a mai spus Tanase.