Consiliul de Administratie al TVR a decis reducerea timpului de lucru in institutie de la cinci la patru zile pe saptamana, ceea ce implica si reducerea salariilor, potrivit unui anunt facut chiar de televiziunea publica. Aceasta deschide stirea publicata online nu cu informatia in sine, ci cu faptul ca masurile analizate de conducere pentru taierea costurilor au declansat un protest al angajatilor. Decizia CA vine in conditiile in care, in urma cu o saptamana, ANAF a blocat conturile TVR.

  • UPDATE Consiliul de Administratie al TVR a luat mai multe decizii in sedinta de astazi, inclusiv inceperea negocierilor cu sindicatele in vederea concedierilor colective, arata un comunicat de presa. Potrivit aceluiasi comunicat, masura de reducere a timpului de lucru este una temporara. Alte decizii luate astazi sunt reducerea drepturilor de autor si a drepturilor conexe, a banilor pentru contractele de prestari servicii, renegocierea unor contracte comerciale. Comunicatul integral, mai jos.

Potrivit stirii difuzate de televiziunea publica, aproximativ 100 de salariati au manifestat "impotriva solutiilor pe care actuala conducere le-ar avea in vedere pentru depasirea problemelor financiare".

In timp ce angajatii protestau, Consiliul de Administratie s-a intrunit in sedinta ordinara si a decis reducerea timpului de lucru la patru zile, implicit reducerea salariilor. TVR noteaza ca, pe langa aceasta masura, o alta solutie discutata "ar fi fost" o noua restructurare a personalului.

ANAF a blocat conturile TVR acum o saptamana, din cauza neplatii datoriilor la bugetul de stat, acumulate de ani de zile si care au atins valoarea de 700 de milioane de lei.

Comunicatul TVR:

CA al TVR a adoptat noi masuri de redresare financiara: reducerea programului de lucru si inceperea negocierilor in vederea concedierilor colective

In sedinta de astazi 28 iulie a.c., Consiliul de Administratie al TVR a adoptat un plan de masuri organizatorice si administrative in vederea atenuarii efectelor financiare determinate de blocarea conturilor TVR de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

In conditiile in care, dupa blocarea conturilor TVR, televiziunea publica nu poate efectua decat platile aferente drepturilor salariale si datoriilor catre stat, ceea ce ar putea duce la blocarea activitatii TVR in scurt timp, CA al TVR a decis in sedinta de astazi:

- Reducerea temporara a activitatii pentru perioada 1 august - 31 decembrie 2015

- Initierea consultarilor cu sindicatele cu privire la restructrurarea si reducerea de personal, prin concedire colectiva

- Diminuarea, pana la 70-75% a sumei aferente contractelor de prestari servicii, de munca pe perioada determinata si celor privind cumulul de salarii cu pensii

- Reducerea cu 20% in medie lunara a drepturilor de autor si a drepturilor conexe

- Neangajarea productiei unor emisiuni generatoare de costuri mari

- Reducerea cheltuielilor curente

- Atragerea de finantari si participari in servicii pentru derularea unor proiecte editoriale

- Renegocierea unor contracte comerciale

Aceste masuri se adauga celor de saptamana trecuta, cand CA a decis inchiderea, de la 1 august, a postului TVR News, continutul urmand a fi preluat de celelalte canale TVR, precum si comasarea Directiei Stiri cu Departamentul Emisiuni si Stiri Sportive, in vederea diminuarii posturilor de conducere.

Pentru ca numerarul existent sa fie gestionat judicios, conducerea executiva a TVR a luat deja masuri de diminuare a cheltuielilor aferente productiei, prin reducerea drastica a deplasarilor si a altor activitati generatoare de costuri, insa, pentru depasirea situatiei, acestea nu sunt suficiente.