Aparut astazi online, noul ziar Constanta noastra este un proiect mass-media independent care, potrivit creatorilor sai, „s-a nascut ca un RASPUNS, pe de o parte la nevoia noastra de a ne face meseria corect si profesionist, fara alte limitări decat acelea impuse de legile romanesti si de codul etic, pe de altă parte la nevoia publicului constantean de a avea acces la un altfel de continut decat acela deja existent pe piata mass media din regiune”.

Cei trei jurnalisti din nucleul acestui proiect, Alina Vasiliu, Ada Codau si Darius Martinescu, deplang contextul local – monopolul economic si politic rezumat de sintagma „Republica Mazare” – care a dus la scaderea calitatii produsului jurnalistic si isi propun să furnizeze informatii complet si corect documentate, opinii coerente, originale si bine redactate, analize in profunzime, interviuri cu persoane competente din diverse domenii de activitate, cronici culturale de substanta.

Alaturi de cei trei jurnalisti, publica, pro bono, personalitati valoroase din oras, ziarul avand si o secţiune în care apar materiale primite din diaspora României, precum si o secţiune pentru aspiranţi la jurnalism, si anume pentru studentii si elevii constanteni.

Editorialul manifest al publicatiei descrie un peisaj mediatic sordid, in care „rar mai găsești, sau mai bine zis deloc, om de presa care sa nu isi fi indoit coloana, de foame sau pur si simplu pentru că ii place sa fie sluga. Toti am fost obligati sa acceptam compromisuri mai mici sau mai mari. Privilegiati sunt aceia care au acceptat SA NU SCRIE despre ceva sau despre cineva, prin comparatie cu aceia care au acceptat sau au vrut SA SCRIE INTR-UN FEL ANUME despre ceva sau despre cineva. Pentru ca scrisul ramane si, odata ce ti-ai patat semnatura, este greu sa mai aperi interesul public. Bumerangul se intoarce mai devreme sau mai tarziu”.

Peisajul politic este, de asemenea, descris fara menajamente: „Opozitia, asa-zisa opozitie, care s-a obisnuit cu statutul de opozitie si si-a creat un confort vizibil, prin intelegeri underground, este amortita si blazata, privind de pe margine cum urmasii fideli lui Mazare se incaiera cu cei ce vor sa le uzurpeze autoritatea. Nici nu le trece prin minte sa intervina, le-a intrat in cap ce e orasul PSD-ului si ii lasa pe stangisti sa castige practic fara lupta”.

Proiectul mediatic independent Constanta noastra isi propune sa impuna administratiei, prin campanii coerente, anumite proiecte necesare orasului, sa creeze o emulatie a societatii civile autentice si sa arate „ca adjectivul posesiv din «CONSTANTA NOASTRA» poate insemna afectiune si grija fata de acest oras, nu exploatare, secatuire de resurse si bogatie nemasurata in detrimentul altora, ca adjectivul posesiv din «Constanta lor»”.