CNA a retras, marti, licenta audiovizuala a Radio Siculus din Targu-Secuiesc, ca urmare a retragerii licentei sale de emisie de catre ANCOM, dupa ce societatea care opera acest post a intrat in faliment din cauza datoriilor mari pe care le avea la organismele de gestiune a drepturilor de autor, potrivit Agerpres.

Potrivit informatiilor prezentate in sedinta de marti a Consiliului National a Audiovizualului (CNA), societatea Pro-Imagine SRL, care a detinut licenta audiovizuala a Radio Siculus, a intrat in faliment. De asemenea, licenta de emisie a Radio Siculus a fost retrasa de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Astfel, marti, CNA a retras, la randul sau, licenta audiovizuala a Radio Siculus, in conformitate cu articolul 57, alineatul 2, litera b din Legea audiovizualului. Acest articol prevede faptul ca licenta audiovizuala pentru difuzarea serviciului de programe pe cale radioelectrica terestra se retrage ca urmare a retragerii licentei de emisie.

Pe de alta parte, CNA a analizat situatia Radio Siculus si in sedinta din 19 februarie. Conform informatiilor prezentate in respectiva sedinta, Radio Siculus risca sa fie inchis din cauza datoriilor mari pe care le avea la Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia pentru Drepturi de Autor (UCMR-ADA), care a si cerut falimentul acestui post.

Membrii CNA au discutat atunci si cu reprezentantele societatii Pro-Imagine SRL, care detinea licenta audiovizuala a Radio Siculus, intre care s-a aflat si Konya Zita, asociatul unic al firmei.

Aceasta a depus la CNA o adresa prin care a solicitat acordul Consiliului pentru cedarea licentei Radio Siculus, detinuta de societatea Pro Imagine SRL, catre Asociatia Radio Siculus.

Potrivit adresei, societatea Pro Imagine SRL nu avea datorii catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), insa avea datorii catre UCMR-ADA, care priveau remuneratia pentru difuzarea la Radio Siculus a cantecelor care sunt purtatoare de drepturi de autor.

"Datoria societatii fata de UCMR este un dezechilibru major intre veniturile realizate si obligatiile de plata catre acest organism, obligatii care au afectat activitatea postului de radio local. Am intrat din cauza organismului (UCMR-ADA, n.r.) in insolventa si, din data de 20 februarie 2015, vom intra in faliment", se spunea in adresa transmisa CNA de Konya Zita.

Ea a precizat in adresa ca Radio Siculus nu poate plati sumele cerute de organismele de gestiune colectiva ale drepturilor de autor, intre care se numara si UCMR-ADA, dar si UPFR si CREDIDAM, fiind vorba despre sume prea mari raportat la veniturile realizate de un post de radio local. "Noi am cerut renegocierea datoriei, dar nu am primit raspuns din partea UCMR. Rugamintea noastra fata de CNA este o urgenta, altfel vor inchide postul nostru de radio", a mai spus Konya Zita in adresa transmisa Consiliului.

Radio Siculus a functionat in Targu-Secuiesc, judetul Covasna, din anul 1992. Potrivit reprezentantelor postului de radio, prezente la sedinta CNA din 19 februarie, CREDIDAM, UPFR si UCMR-ADA au cerut sume prea mari pentru drepturile de autor corespunzatoare melodiilor difuzate de acest radio local, respectiv 2.800 de lei, plus TVA, pe luna.

Societatea a avut in anul 2013 venituri totale nete de 39.442 de lei (in medie circa 3.286 lei pe luna) si pierderi de 18.372 de lei. Totodata, in 2014, societatea a avut venituri totale de 43.165 de lei (in medie circa 3.597 lei pe luna) si pierderi de 13.561 de lei, potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice.

Remuneratia pentru radiodifuzarea operelor muzicale pe posturile de radio este stabilita in Decizia Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) numarul 432 din 2006, se achita trimestrial la UCMR-ADA si nu poate fi mai mica pe trimestru decat remuneratia minima de 2.400 lei/trimestru, la care se adauga TVA, potrivit informatiilor publicate pe site-ul ucmr-ada.ro.

Reprezentantele Radio Siculus au spus ca au cerut de numeroase ori la UCMR-ADA negocierea sumelor, insa UCMR-ADA a cerut falimentul acestui post de radio.

In sedinta din 19 februarie, membrul CNA Valentin Jucan a spus ca acest post de radio local va fi inchis din cauza drepturilor de autor, organismele de gestiune colectiva avand o pozitie dominanta pe piata, un comportament abuziv si solicitand remuneratii excesive. "Avem dovada falimentului, vorbim de o substituire a autoritatii de stat (a CNA, n.r.)", a spus atunci Jucan.

Valentin Jucan a mai spus la momentul respectiv ca a transmis o solicitare posturilor de radio din Romania, pentru ca acestea sa prezinte CNA relatia lor cu UPFR, UCMR-ADA si CREDIDAM. Potrivit lui Jucan, mai multe posturi de radio au spus ca ajung sa aiba datorii foarte mari la organismele de gestiune colectiva, iar solicitarile privind negocierile cu acestea le-au fost refuzate.

Jucan a precizat ca in acest fel este afectat continutul editorial al posturilor de radio respective. De asemenea, el a propus ca membrii CNA sa faca o sesizare la Comisiile de Cultura din Parlament, cu privire la acest aspect.

Potrivit articolului 10, alineatul 6 din Legea audiovizualului, "Consiliul este obligat sa sesizeze autoritatile competente cu privire la aparitia sau existenta unor practici restrictive de concurenta, a abuzului de pozitie dominanta sau a concentrarilor economice, precum si cu privire la orice alte incalcari ale prevederilor legale care nu intra in competenta sa".

Si membrul CNA Monica Gubernat a spus, pe 19 februarie, ca s-a ajuns la situatia in care o licenta audiovizuala va fi retrasa ca urmare a actiunilor unui organism de gestiune colectiva, UCMR-ADA, fapt care este inacceptabil, intrucat CNA este unica autoritate de reglementare a continutului audiovizual.