Fundatia care conduce enciclopedia online Wikipedia a decis recent sa acorde colaboratorilor o suma modica pentru munca prestata, potrivit publicatiei online “The Tech”. Rasplata financiara nu este acordata insa miilor de persoane care participa la editarea paginilor wiki, ci numai artistilor care creaza "imagini esentiale" pentru site. Plata este posibila gratie unei donatii de 20.000 dolari. Donatorul spune ca s-a gandit in special la ilustratorii din Romania si India.

"Comparand versiunile online si print ale unei carti, am observat ca principala contributie a editorilor la calitatea acesteia a constat in adaugarea de ilustratii profesionale", a declarat Philip G. Greenspun, asociat celebrei Massachusets Institute for Technology, care si autorul acestei donatii.

La rindul sau, Brianna Laugher, conducatorul proiectului pentru Wikipedia, sustine ca intentia sa este de a crea o lista cu articolele care au nevoie de astfel de ilustratii si de a solicita apoi imagini.

Prima lista se estimeaza ca va avea 50 de ilustratii si va fi completata luna aceasta. Colaboratorii vor avea posibilitatea sa se inregistreze pentru postarea unei imagini si vor avea la dispozitie doua saptamani sa o trimita. Daca ilustratia este acceptata, autorul va fi platit cu 40 de dolari.

Cu exceptia editiei in limba germana a Wikipedia, care a primit un grant de la guvern pentru articole scrise pe tema dezvoltarii sustenabile, colaboratorii wiki nu au fost niciodata platiti. Acest subiect a fost intotdeauna sensibil deoarece Wikipedia nu este un proiect comercial si de aceea nu permite afisarea de reclame.