Uniunea Europeana se descrie ca fiind un model pentru libertatea presei si o putere globala exemplara, insa a esuat in a face fata provocarilor care afecteaza jurnalistii din statele membre, potrivit unui raport al organizatiei Committee to Protect Journalists, prezentat de Mediafax.

Desi multe dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) ocupa pozitii de top in clasamentele internationale privind libertatea presei, exista provocari semnificative care submineaza aceasta libertate si apar noi amenintari, se spune in raportul realizat de Committee to Protect Journalists (CPJ), care se prezinta pe site-ul propriu ca fiind o organizatie independenta si nonprofit, ce promoveaza libertatea presei in lume.

Conform sursei citate, legi care penalizeaza defaimarea si blasfemia sunt inca in vigoare in cateva state membre, avand un efect de intimidare asupra jurnalistilor; supravegherea la scara larga ameninta confidentialitatea surselor ziaristilor; accesul la informatii ramane limitat; masurile de combatere a terorismului au determinat implementarea unei legislatii si a unor practici care limiteaza drepturile jurnalistilor si se rasfrange asupra capacitatii lor de a-si exercita profesia.

Desi cazurile de violenta sunt mai putin frecvente, jurnalistii au fost vizati de organizatii criminale in Italia si Bulgaria, intimidati de catre politisti in Spania si ucisi de organizatii religioase extremiste in Franta.

"Esecul Uniunii Europene de a face fata acestor provocari nu numai ca afecteaza jurnalistii in interiorul statelor membre, ci submineaza capacitatea UE de a apara libertatea presei in afara granitelor sale, oferindu-le statelor autoritare alibiuri convenabile pentru propriile lor politici represive", se spune in raportul CPJ.

"Cum poate Uniunea Europeana sa spere ca va convinge alte guverne, precum cele din Turcia si China, sa isi imbunatateasca rezultatele privind libertatea presei, cand ea insasi se afla in culpa?", a declarat Philippe Hensmans, directorul Amnesty International Belgium, citat in raportul CPJ.

Raportul face scurte trimiteri si la Romania. Astfel, se precizeaza ca incriminarea defaimarii a fost eliminata din legislatia din Cipru, Estonia, Irlanda, Romania si Marea Britanie, potrivit unui raport din 2014 al International Press Institute.

De asemenea, raportul face referire la informatiile Transparency International, potrivit carora doar Luxemburg, Romania, Slovenia si Marea Britanie au o legislatie pentru protejarea avertizorilor de integritate care este considerata avansata.