Conform unui studiu realizat de PwC, daca statul ar subventiona industria cinematografica, ar primi inapoi de patru ori mai mult decat suma acordata pe post de subventie, estimarile fiind de 35 de milioane de euro pe an.

Sursa citata sustine ca Romania ar putea deveni una dintre destinatiile preferate la nivel european pentru productia de film daca la nivel national s-ar adopta scheme de ajutor pentru industria cinematografica similare celor aplicate in alte state membre UE.

In prezent, cifra de afaceri anuala cumulata din industria de film din Romania este de aproximativ 53 de milioane de euro, din care peste 80% a fost generata de productii straine turnate in Romania.

Comparativ, in Cehia sectorul a atins valoarea de 260 de milioane de euro, iar in Ungaria la 230 de milioane de euro.

Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, considera ca "industria productiei de film strain din Romania poate creste de pana la 7 ori, ajungand la o valoare de 350 de milioane de euro (...) si peste 5600 de locuri de munca si taxe de aproximativ 110-140 de milioane de euro pe an", daca statul ar putea oferi o schema de ajutor de stat.