Televiziunile generaliste si de stiri si-au adaptat grilele in urma tragediei din clubul Colectiv, in care si-au pierdut viata 29 de oameni, si a decretarii starii de doliu national, mizand pe editii informative speciale si renuntand la programele de divertisment si, in unele cazuri, la publicitate, scrie Mediafax.

In urma incendiului produs vineri seara in Clubul Colectiv din centrul Capitalei si-au pierdut viata 29 de oameni, iar alti aproximativ 200 au fost raniti, dintre care peste 140 sunt spitalizati.

Dupa ce Guvernul a declarat doliu national pentru zilele de sambata, duminica si luni, in memoria tragediei din clubul Colectiv, Consiliul National al Audiovizualului a reamintit televiziunilor si radiourilor ca au obligatia de a-si adapta programele in mod corespunzator. Astfel, incepand de sambata televiziunile din Romania au luat mai multe masuri.

Cele mai importante televiziuni care emit la nivel national au alocat, incepand de sambata, spatii largi editiilor speciale informative, care au inlocuit unele dintre programele din grilele lor obisnuite, si si-au modificat siglele cu unele in alb-negru sau au pus peste sigle o fasie neagra, in semn de doliu pentru victimele tragediei, dupa cum au precizat reprezentanti ai acestora pentru Mediafax.

TVR 1, principala televiziune din portofoliul Societatii Romane de Televiziune (SRTv), a difuzat pe crawl in noaptea de vineri spre sambata informatii despre tragedia din clubul Colectiv. De asemenea, informatii despre victimele tragediei au fost transmise incepand de vineri noaptea in regim de breaking news pe site-ul stiri.tvr.ro. Totodata, incepand de sambata, de la ora 14.00, TVR nu a mai difuzat publicitate, iar siglele televiziunilor din portofoliul SRTv au fost inlocuite cu unele alb-negru, au precizat reprezentantii televiziunii publice.

TVR 1 si-a modificat programul obisnuit sambata, difuzand sase editii speciale, sub titulatura "Tragedia care a indoliat Romania", carora li s-au adaugat informatiile despre tragedia din clubul Colectiv din Telejurnalele postului. De asemenea, sambata, de la TVR 1 au fost scoase emisiunile "Gala umorului", reluarea show-ului de divertisment "O data-n viata", dar si programele "Starea Natiei", "Politica si delicateturi", "Garzi de poveste", "Exclusiv in Romania", "Teleenciclopedia", un concert al Fundatiei Margareta si teleshoppingul. Toate acestea au fost inlocuite cu 10 ore de editii speciale dedicate tragediei din Colectiv.

Totodata, duminica, TVR 1 va difuza 240 de minute de editii speciale dedicate tragediei din clubul Colectiv, care vor inlocui programe obisnuite ale televiziunii. Din grila de duminica a TVR 1 va iesi "Gala Operelor Nationale" si va intra un concert inregistrat de la Festivalul Enescu. In plus, TVR 1 nu va transmite, duminica, in direct, extragerile Loto, asa cum era programat, si nici meciul CFR Cluj - Steaua, ca urmare a declararii doliului national.

Si celelalte televiziuni ale SRTv si-au modificat grilele, TVR 2 si TVR International difuzand editii speciale dedicate tragediei si inlocuind unele emisiuni din programul obisnuit, ca si TVR 3 si TVR Moldova. De asemenea, "Editia speciala" dedicata tragediei, de sambata, de la ora 21.00, de pe TVR 1, a fost difuzata in simulcast si pe TVR 2. In plus, pe langa programele speciale de duminica de pe TVR 1, TVR 2 va difuza, seara, o editie speciala dedicata tragicului eveniment.

Pe de alta parte, luni, la TVR 1 nu vor fi difuzate "Starea Natiei", filmul "Charlot se intoarce tarziu acasa", serialul "Aventurile tanarului Hercule", talk show-ul "Tot ce conteaza" si programele de teleshopping. In locul acestora, in grila TVR 1 vor intra un recital al lui Alexandru Tomescu, un documentar despre Arsenie Boca si o editie speciala de doua ore a emisiunii "Vorbeste liber".

Totodata, Televiziunea Romana precizeaza ca, pe perioada de doliu national, programul sau mai poate suferi modificari, in functie de informatiile de ultima ora aparute, care vor fi difuzate in regim de breaking news.

Pe de alta parte, Antena 1 si Antena 3 au avut, incepand de sambata, sigle alb-negru si au dedicat spatii importante si editii speciale tragediei din clubul Colectiv. Antena 1 a anuntat ca si-a modificat grila de programe de sambata, duminica si luni. Astfel, din programul Antena 1 au fost scoase emisiunile de divertisment din prime-time ("Te cunosc de undeva", "Ham Talent" si "Poftiti pe la noi") si au fost inlocuite cu filme.

De asemenea, programele tuturor productiilor difuzate de Antena 1 vor fi adaptate in urmatoarele zile reglementarilor impuse de aceasta situatie tragica. Astfel, duminica, incepand cu ora 16.30, Antena 1 va difuza o editie speciala a emisiunii "Acces Direct", care va trata in detaliu acest subiect. Duminica, principalul jurnal de stiri al zilei va avea o editie speciala: "Observator Antena 1" va incepe la ora 18.30 si va prezenta detalii ale anchetei si ultimele noutati ce tin tot de acest subiect. Pe de alta parte, in contextul evenimentelor tragice care au avut loc vineri seara, "SuperBingo Metropolis" a luat decizia de amanare a editiei care urma sa se desfasoare duminica, a mai spus Antena 1, precizand ca toate seriile de cartoane cumparate de telespectatori in saptamana 26 octombrie - 1 noiembrie vor fi valabile pentru editia din 8 noiembrie a emisiunii.

In plus, duminica, de la ora 20.00, toate canalele trustului Intact, atat televiziunile, cat si posturile de radio si site-urile acestora, vor difuza un program prezentat de Mihai Gadea si Dan Negru, pentru ajutorarea victimelor tragediei.

Pro TV si-a modificat la randul sau, incepand de sambata, sigla, intr-una alb-negru, dar si programul, difuzand editii speciale de stiri dedicate tragediei din clubul Colectiv in locul reluarii emisiunii de divertisment "Vocea Romaniei", care era programata sambata, de la ora 16.30. De asemenea, incepand de sambata, prezentatorii Stirilor Pro TV sunt imbracati in haine negre, urmand ca din programul obisnuit sa fie eliminate emisiuni de divertisment.

Si televiziunea generalista Kanal D a renuntat la mai multe emisiuni de divertisment in contextul tragediei din clubul Colectiv si al decretarii starii de doliu national, potrivit reprezentantilor acesteia. Astfel, emisiunea "Vacanta Mare" de sambata seara a fost inlocuita cu filmul artistic "Apa", care a fost urmat de programul "Asta-i Romania!". De asemenea, Kanal D a decis sa inlocuiasca emisiunea de divertisment "Roata Norocului", programata duminica, de la ora 20.00, cu filmul "In numele regelui". In plus, in locul emisiunii "Ochii din umbra" a fost programat filmul "Condamnat sa ucida", care va fi difuzat de la ora 23.30. Totodata, incepand de sambata, peste sigla obisnuita a Kanal D a aparut o banda neagra.

La randul sau, televiziunea generalista National TV a renuntat la emisiunea de divertisment "Opriti timpul!", programata duminica, de la ora 14.00, si la reluarea acesteia de luni. In locul sau va fi difuzat filmul romanesc "Pintea". Totodata, National TV a scos spoturile publicitare ale agentiilor care au cerut acest lucru in mod expres, dupa cum au precizat reprezentanti ai televiziunii.

Prima TV a avut incepand de sambata modificate atat sigla, intr-una alb-negru, cat si grila de programe. In general, aceasta televiziune a renuntat incepand de sambata la programele de divertisment si de comedie, inlocuindu-le cu filme. Astfel, duminica, Prima TV nu va mai difuza editia in reluare a emisiunii "Cronica carcotasilor" si serialul de comedie "La TV", inlocuindu-le cu filme. Acelasi lucru se va intampla si luni, cand Prima TV nu va difuza programele "Cronica carcotasilor", "Mondenii" si "Trasnitii", care vor fi inlocuite tot cu filme. De asemenea, Prima TV difuzeaza mai multe editii speciale de stiri "Focus" pe parcursul acestor zile de doliu national, dedicate subiectului tragediei din Colectiv, potrivit reprezentantilor televiziunii.

Televiziunea de stiri B1 TV, cu o sigla alb-negru, a abordat non-stop subiectul tragediei din clubul Colectiv, scotand celelalte emisiuni programate in grila de sambata. O atitudine similara va fi abordata de B1 TV si in urmatoarele zile. In general, grila B1 TV este una flexibila si se adapteaza la evenimente, au precizat reprezentantii televiziunii. Acestia au mai spus ca, incepand de sambata seara, B1 TV nu a mai difuzat publicitate, ca urmare a unei decizii luate de publicitari. "Din seara asta (sambata, n.r.), am reprogramat cam 80% din publicitate, la solicitarea agentiilor. Va dura pe perioada doliului, pana luni inclusiv", au mai spus reprezentantii B1 TV.

La randul sau, cu o sigla alb-negru, Digi 24 a renuntat, sambata si duminica, la toate emisiunile programate in mod obisnuit, dedicand spatiul de emisie informatiilor referitoare la tragedia din clubul Colectiv. De asemenea, Digi 24 a avut o editie speciala dedicata tragediei sambata, de la 20.00, si va avea si o editie speciala, duminica, de la aceeasi ora, conform reprezentantilor televiziunii.

La randul sau, Romania TV a abordat pe larg subiectul tragediei din clubul Colectiv. In privinta publicitatii, si Romania TV a procedat intr-un mod similar cu alte televiziuni, la solicitarea publicitarilor, dupa cum au precizat reprezentantii postului.

Si Realitatea TV a abordat pe larg, in editii speciale, subiectul tragediei din clubul Colectiv, in timp ce sigla sa este una alb-negru incepand de sambata. Astfel, televiziunea a anuntat pe site-ul propriu ca Realitatea TV va ramane sambata non-stop in emisie, pentru a informa telespectatorii cu privire la detaliile tragediei care a indoliat Romania. "Din respect pentru memoria victimelor tragediei si pentru corecta informare a publicului cu privire la evolutia evenimentelor, Realitatea TV nu va mai difuza astazi publicitate", a precizat Realitatea TV.