Sefa interimara a Stirilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, si-a anuntat luni demisia din aceasta functie, motivul tinand de faptul ca Televiziunea publica nu a acoperit vineri, in regim de breaking news, dezastrul de la clubul Colectiv, dupa cum a confirmat ea pentru HotNews.ro. Ea a spus ca in TVR exista o procedura pentru intrarea in regim de breaking news, dar aceasta nu a fost aprobata, pana acum in Comitetul Director. Raluca Stroe Brumariu: ""Motivul demisiei este ca eu nu am fost aici in acea noapte, iar in absenta mea nu s-au luat masurile care trebuiau luate pentru a se intra in emisie. Pentru ca pe teren au fost oameni - si reporteri, si cameramani, si soferi, iar in redactie au fost producatori si editori si producatorul executiv".

  • Vineri noapte, cand aproape toate televiziunile de stiri, dar si altele acopereau in direct tragedia de la clubul Colectiv, TVR nu a transmis nimic pe post, cazul fiind relatat doar pe site-ul televiziunii. TVR a inceput abia sambata dimineata sa difuzeze materiale despre ceea ce s-a intamplat la Colectiv.

Raluca Stroe Brumariu, pentru HotNews.ro

  • Motivul [pentru care nu s-a transmis nimic] a fost lipsa de decizie din partea celor care au fost aici. A fost decizia sa se intre de dimineata, nu peste noapte. Probabil ca peste noapte s-ar fi putut intra. La mine au sunat, am primit mesaj, dar telefonul era pe silent si nu l-am auzit. De aceea nu am fost aici. Pentru asta eu demisionez. Dar consider ca redactia nu are nicio vina. Oamenii au fost pe teren.
  • Procedura de breaking news exista, dar nu a fost aprobata (...) in Comitetul Director. Sunt multi oameni care trebuie sa se miste in astfel de situatii. Noi nu avem permanenta aici. Avem oameni, dar nu echipa care sa dea emisia in caz ca se intampla ceva. Procedura de breaking news e facuta de mult timp, a functionat cand exista TVR Info. Trebuia sa fie aprobata in Comitetul Director. Nu a fost aprobata. Dar putea sa functioneze si in absenta mea.

Cazul TVR a fost semnalat, luni, si de membrul CNA Valentin Jucan intr-o scrisoare deschisa adresata comisiilor de specialitate din Parlament, in care acesta afirma ca "este inadmisibil ca postul public de televiziune sa nu aiba posibilitatea de a se mobiliza in astfel de situatii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situatii de urgenta care necesita intrarea postului public in regim "breakeing news" este de netolerat."

Scrisoarea deschisa semnata de Valentin Jucan:

SCRISOARE DESCHISA

Bucuresti, 2 noiembrie 2015

In atentia Comisiilor parlamentare pentru cultura, arta si mijloace de informare in masadin Senat si Camera deputatilor,

Domnilor presedinti,

doamnelor, domnilor parlamentari,

Societatea Romana de Televiziune - SRR, respectiv Televiziunea Romana - TVR, este, conform Legii 41 din 1994, republicata, art. 1, serviciu public autonom de interes national. Totodata, art. 4 al aceleiasi Legi prevede faptul ca Televiziunea publica are, ca obiectiv general, "informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice".

In fapt, postul public de televiziune are un rol strategic in informarea romanilor, avand inclusiv atributii speciale in transmiterea informatiilor de interes major. In plus fata de prevederile legii, TVR este finantat direct de cetateni prin taxa tv pe care acestia o platesc.

Evenimentele dramatice care au inceput sa se desfasoare din seara zilei de 30 noiembrie, a.c., au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai putin de catre postul public. Primele reportaje/trasmisiuni realizate de TVR in legatura cu dezastrul de la clubul "Colectiv" din Capitala au inceput sa fie difuzate abia dupa opt ore de la primele informatii ajunse in presa, adica incepand cu ora 7:00. Pe parcursul noptii, singurele informatii difuzate de TVR au fost in mediul online, pe site-ul sau oficial sau scurte insert-uri de text scris in cadrul programului. Mai mult, jurnalistii aflati la locul tragediei au relatat faptul ca reprezentanti ai TVR s-au deplasat din proprie initiativa la clubul "Colectiv", acestia sunandu-si superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat.

Asa cum am semnalat inca de sambata, 31 octombrie, este inadmisibil ca postul public de televiziune sa nu aiba posibilitatea de a se mobiliza in astfel de situatii de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situatii de urgenta care necesita intrarea postului public in regim "breakeing news" este de netolerat.

Va solicit, asadar, in mod public, sa convocati la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta sa ofere explicatii publice in legatura cu lipsa de reactie din noaptea de vineri spre sambata, 30 - 31 octombrie.

Este inadmisibil ca aceasta situatie grava sa treaca neobservata, nesanctionata si fara o imediata remediere.

Fac aceasta solicitare in calitate de membru al Consiliului Nationala al Audiovizualului. Conform Legii audiovizualului nr. 504 din 2002, republicata, art. 11, alin. 6, "membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus".

in curs de actualizare