​Doi sefi din TVR si-au dat demisia pentru ca, vineri noapte, serviciul public de televiziune nu a acoperit deloc, "pe sticla", tragedia de la clubul Colectiv. Institutia si-a cerut scuze, iar acum cere ca unul dintre canalele sale sa fie transformat in post de stiri. Ce s-a intamplat, de fapt, vineri noapte la TVR? Si au fost sanctionate toate persoanele responsabile pentru rateul unei institutii care avea obligatia sa informeze populatia intr-un moment de criza? Sau cei din conducere au folosit o ocazie dramatica pentru a scapa de indezirabili?

Cladirea TVRFoto: TVR

Din informatiile culese de HotNews.ro si din explicatiile sumare oferite oficial de TVR, situatia pe scurt a fost urmatoarea:

  • Echipe TVR s-au aflat, vineri noapte, pe teren si au acoperit cat au putut de bine tragedia de la Colectiv
  • Echipe au fost si la sediu. Acestea primeau ceea ce transmiteau oamenii de pe teren, dar materialele au fost publicate doar pe site-ul institutiei. Pe post, primele materiale au fost difuzate abia sambata dimineata.
  • Publicul larg nu s-a putut informa de la serviciul public de televiziune in legatura cu dezastrul de la clubul bucurestean.
  • Luni, sefa interimara a Stirilor TVR, Raluca Stroe Brumariu, precum si directorul interimar de programe, Gabriel Gherghescu, si-au dat demisia din functie. TVR a cerut scuze telespectatorilor, a promis ca va lua alte masuri si a cerut ca unul dintre canalele sale sa se transforme in post de stiri.

Cand a confirmat, luni, demisia pentru HotNews.ro, Raluca Stroe Brumariu a motivat prin faptul ca "eu nu am fost aici in acea noapte, iar in absenta mea nu s-au luat masurile care trebuiau luate pentru a se intra in emisie". Dar, din informatiile HotNews.ro, Brumariu nu era singura persoana cu putere de decizie in acest sens, hotararea de a intra in direct, pe post, putand fi luata in absenta ei de cel putin alti doi directori: Gabriel Gherghescu si Liviu Nicolescu.

Pentru un cetatean obisnuit sa se informeze rapid de pe net sau de la TV, poate parea aiuritor faptul ca, la televiziunea publica, e nevoie de o "procedura" pentru a intra in "breaking news", asa cum posturile de stiri intra pe banda rulanta, zi de zi. Oameni din TVR au explicat pentru HotNews.ro ca, in aceasta televiziune, e nevoie de o astfel de procedura pentru ca:

  • televiziunea ofera multe tipuri de programe, nu doar informative, iar responsabilitatea este impartita intre multi sefi
  • pentru ca TVR, aflata intr-o grava situatie financiara, nu are "permanenta tehnica" - adica oameni care sa ramana serviciu inclusiv noaptea, pentru a acoperi nevoile tehnice de urgenta ("sa deschida usa la studio", cum s-a exprimat o sursa)

Vineri noapte, la TVR erau oamenii de la stiri, dar nu si cei de la tehnic - cu atat mai mult cu cat era sfarsit de saptamana, potrivit surselor HotNews.ro. "Daca ar fi fost Ora de stiri (programul de la ora 22.00, de pe TVR 2 - n.red.) ar fi fost oameni de acolo. Dar nu a fost, pentru ca era transmisa o competitie sportiva", spune unul dintre oamenii din TVR cu care a discutat HotNews.ro. Angajatii de la tehnic trebuiau chemati de acasa.

Potrivit surselor HotNews.ro, ca sa poata transmite in direct, echipa avea nevoie de un om care sa ia aceasta decizie. Exista pe hartie o procedura "de intrare in breaking news" elaborata de echipa de la Stiri "cu mult timp in urma", insa aceasta nu a fost aprobata in momentul in care, in mandatul lui Stelian Tanase, a fost discutata in Comitetul Director - comitet din care fac parte toti cei de mai jos.

Sursele indica trei posibili sefi care aveau autoritatea sa decida intrarea in "breaking news":

  • sefa interimara (pana ieri) a Stirilor, Raluca Stroe Brumariu. Ea a fost prima care si-a confirmat demisia, spunand intre altele, pentru HotNews.ro: "Motivul [pentru care nu s-a transmis nimic] a fost lipsa de decizie din partea celor care au fost aici. Probabil ca peste noapte s-ar fi putut intra. La mine au sunat, am primit mesaj, dar telefonul era pe silent si nu l-am auzit."
  • directorul interimar de Programe (pana ieri), Gabriel Gherghescu
  • producatorul general, Liviu Nicolescu. Potrivit surselor HotNews.ro, Nicolescu era la TVR vineri noapte, dar chiar si asa postul nu a intrat in breaking news. Dupa cum sustin unele surse HotNews.ro, in jurul orei 2.00 noaptea, avand confirmarea ca vor veni tehnicieni la prima ora sambata dimineata, cei care se aflau la TVR au decis ca nu mai avea sens sa se agite sa transmita in direct, avand in vedere ca ora era foarte inaintata.

Peste cei trei mentionati mai sus - toti membri in Comitetul Director al TVR - conduce directorul general, Irina Radu. Aceasta se afla interimar la sefia institutiei care, dupa demiterea lui Stelian Tanase, functioneaza fara presedinte-director general.

Aici apar problemele de fond de la TVR, institutie macinata de lupte interne, ce completeaza haosul general produs de situatia financiara grava si de managementul incropit.

  • Amintim ca, toamna aceasta, fostul presedinte-director general, Stelian Tanase, a fost demis de Parlament, in urma unui scand, iar de atunci institutia este condusa de directorul interimar Irina Radu.

Raluca Stroe Brumariu era singura "din alt peisaj": om de la stiri, fusese numita in functie de fostul director general Stelian Tanase, luandu-i locul lui Claudiu Lucaci. Cu Stelian Tanase, si managementul, si consiliul de administratie demis odata cu Tanase au fost mereu in conflict in cei doi ani de mandat. Raluca Stroe Brumariu si-a dat, luni, demisia de la conducerea Stirilor, ceea ce inseamna ca iese si din Comitetul Director, din care fac parte doar sefi.

Ceilalti doi erau directori cu functii cumulate in ultima vreme - lucru iesit la iveala, oficial, abia luni.

Gabriel Gherghescu este directorul de canal la TVR 1, iar Liviu Nicolescu - seful Studiourilor Centrale.

Pentru prima data, luni, TVR a confirmat ca cei doi ocupau si alte posturi: Gherghescu era si sef interimar la Programe, post ocupat de Irina Radu pana cand a fost numita director general intermar; iar Liviu Nicolescu - producator general, in locul lui Titi Dinca, cel care ii luase locul, cu cateva luni in urma, lui Cristian Zgabercea, fostul producator general suspendat dupa ce a fost trimis in judecata in dosarul Nicusor Constantinescu.

Irina Radu a precizat luni pentru HotNews.ro ca atat Nicolescu si Gherghescu ocupau aceste noi pozitii inca din momentul in care ea a fost numita director general interimar. Or, HotNews.ro a solicitat in repetate randuri, in ultima luna, confirmare de la TVR ca cei doi ocupa aceste posturi, lucru pe care institutia, prin biroul de presa, nu l-a putut face oficial pana luni.

Luni, in momentul in care Gherghescu si-a dat demisia, el a demisionat doar din pozitia noua, de director de Programe. El va ramane director TVR 1. Nicolescu - care potrivit unor surse ar fi putut decide mult mai rapid, vineri noapte, intrarea in breaking news, avand in vedere ca era la serviciu - nu si-a dat pana acum demisia, deci va continua sa activeze si ca producator general, si ca director al Studiourilor Centrale.

  • Presedintii TVR, numiti politic si de cele mai multe ori fara niciun fel de experienta in domeniul audiovizual, au obiceiul sa-si ia consilieri personali. Asa a ajuns si Nicolescu in TVR. El a inceput sa lucreze la televiziunea publica in 2012, in pozitia de consilier personal al fostului director general Claudiu Saftoiu. Format ca IT-ist, el este seful Studiourilor Centrale - o pozitie tehnica, in care este responsabil de coordonarea departementelor tehnice si de productie artistica - din februarie 2013. Potrivit profilului LinkedIn, a terminat facultatea in 1995, a lucrat patru ani ca inginer, iar din 1999  a lucrat permanent doar din pozitii de director in diverse institutii, membru in consilii de administratie, consilier personal pentru sefi din aparatul de stat. Intre altele: director general in MCSI in 2002-2007; membru CA la Posta Romana (2003-2007), Radiocom (2003-2007); consilier personal al viceministrului Comunicatiilor (2007-2008); consilier personal al presedintelui ANAF (2008); consilier principal al presedintelui-director general al Radioului public (2010-2012), din nou consilier personal al viceministrului Comunicatiilor (iulie-august 2012). De aici, a ajuns la TVR, unde in scurt timp a inceput sa se ocupe de departamentele tehnice si de productia artistica.

In aceste conditii, singura ramasa fara post de conducere dupa rateurile in cazul Colectiv ramane, pana in momentul de fata, Raluca Stroe Brumariu.

Contactata luni de HotNews.ro, Irina Radu a spus ca problemele TVR relevate de tragedia Colectiv trebuie elucidate, lucru care ia insa timp, dar care, sustine ea, se va intampla. "Ca director general, nu pot sa-mi dau cu parerea. Trebuie sa urmaresc rezultatele, sa vad exact cine si ce a facut. Deocamdata, e limpede in aceasta situatie trebuie sa-si dea demisia broadcaster-ul si producatorul, adica seful de la Programe si cel de la Stiri. Vreau sa vad si pe partea tehnica ce s-a intamplat".

Ea a spus ca situatia de vineri a dezvaluit lucruri surprinzatoare la televiziunea publica: "sunt lucruri pe care nu le stiam nici eu, pentru ca pana acum nu m-am lovit personal de ele. N-am intalnit pana acum situatia in care Stirile sa doreasca sa bage crawl in alt tip de emisiuni - divertisment etc. - si sa nu poata. Asa e in TVR. Dar de acum se va putea".

Potrivit Irinei Radu, institutia pe care o conduce interimar lucreaza cu un grad foarte mare de "inertie", lucru care s-a vazut si vineri. Si fara a da nume concrete, ea spune ca in institutie "fiecare vrea sa intervina intr-o situatie dramatica in folos personal. Or, eu nu ma las tarata in asa ceva".

Confirmand ca Nicolescu si Gherghescu au fost numiti pe pozitii noi dupa desemnarea ei ca director, Irina Radu a afirmat ca a cerut un concurs intern pentru posturile ocupate interimar, dar - a spus ea evitand sa intre in detalii - "sansa de concurs intern nu a fost acceptata de juridic". Directorul general a precizat ca inca nu a facut numiri la Programe si Stiri si ca are "3 nume pe lista pentru Stiri". Intrebata daca se pune, in prezent, problema unei reveniri a lui Cristian Zgabercea la TVR, avand in vedere ca acesta a fost doar suspendat din functia de producator general, ea a spus "nu stiu ce planuri are. De altfel, el si Claudiu Lucaci (fostul sef al Stirilor - n.red.) au si procese cu TVR, sa vedem ce se intampla si cu acelea".

In discutia cu HotNews.ro, Irina Radu a insistat ca e nevoie ca un canal TVR sa fie transformat intr-unul de stiri. Ideea a fost vehiculata de mai multa vreme, inclusiv Stelian Tanase vorbind la un moment dat de nevoia ca TVR 1 sa devina canal informativ, cu toate ca, in ultimii ani, canalul dedicat al TVR s-a inchis practic de doua ori - mai intai TVR Info, apoi TVR News. De ce spune actualul director general ca e nevoie de o asemenea schimbare?

  • Irina Radu: "Pentru ca un post generalist, care are si programe de divertisment si altele, nu poate sa reactioneze ca un post de stiri. E un cu totul alt regim de lucru. Iar eu nu vad sa fie infiintat inca un canal, ci transformat unul dintre cele actuale".