Trei echipe de jurnalisti au investit peste sase luni de zile pentru a putea expune o noua si dura perspectiva asupra complexitatii fenomenului de violenta domestica in Romania – aceea a relatiei cauza/efect dintre violenta domestica si prostitutie & proxenetism la noi in tara. Cum ajung copile abuzate fizic si emotional de apropiati sa faca „cariera” la marginea strazii, cum functioneaza, concret, acest sistem care le alimenteaza iluzii si, nu in cele din urma, ce putem gasi ascuns in sufletele lor, atunci cand avem rabdarea si curiozitatea de a privi dincolo de aparente?

Bursieri Superscrieri 2015, foto Larisa BaltaFoto: FFFF

Cele trei proiecte s-au materializat prin programul Bursele Superscrieri/Avon, editia a doua, organizat de Fundatia Friends For Friends (FFFF.ro) si Avon Romania. In luna aprilie a acestui an au fost scoase la concurs trei burse a cate 2.000 de euro, pentru propuneri de proiecte jurnalistice pe tema violentei domestice, iar ideile de materiale selectate de un juriu profesionist au ajuns acum la vremea publicarii:

  • „Notre Dame de Companie” este materialul realizat de Victor Ilie, Iulia Rosu & Ana Tepsanu, publicat pe o platforma online Adevarul

Proiectul porneste de la premisa ca exista o legatura intre violenta domestica si traficul de persoane. O demonstreaza zecile, sutele de cazuri de adolescente traumatizate, vulnerabile, debusolate, care cad anual in plasa proxenetilor romani. Platforma „Notre Dame de Companie” demonstreaza, din trei perspective, ca violenta domestica provoaca mai mult decat vanatai si durere fizica.

0800 500 333 este numarul unic national pe care-l pot apela victimele violentei domestice. Acest numar nu exista in momentul in care am publicat povestile noastre din proiectul „Notre-Dame de Companie“, dar ne bucura sa stim ca astazi victimele abuzurilor de acasa au la cine sa apeleze pentru consiliere si informatii. Vrem sa credem ca am contribuit, macar putin, la urgentarea lansarii acestei linii telefonice nationale (lansata pe 27 noiembrie a.c.). In conditiile astea, putem spune ca intregul proiect a fost o reusita dincolo de cotele jurnalistice”, declara Iulia Rosu.

  • Apropiere” este materialul realizat de Ani Sandu si Octavian Coman – materialul va fi publicat in urmatorul numar de print al Decat o Revista, pana la jumatatea lunii decembrie.

Intr-o casa din Bucuresti, cateva tinere abuzate, scapate din cuiburi de proxeneti, incearca sa uite ce-au pierdut si sa puna temelia la ce e posibil. E casa lor provizorie, dar pentru multe e mai „acasa” decat oriunde. O poveste despre durerosul proces de reconstructie a zece vieti strivite de umilinte, disperare, abuzuri.

Am pornit de la ideea de a documenta legatura intre violenta in familie si traficul de persoane si am descoperit ca sunt fenomene care apar des impreuna, lasand urme adanci in vietile victimelor. Cand zic „adanci”, ma refer pe de o parte la cat de tare marcheaza abuzurile traiectoria victimelor spre exploatarea sexuala si la cat de dificila fac incercarea lor de a-si reface vietile. Pe de alta parte, sunt urme care nu se vad usor, sunt monstri care zac in adancuri si pe care noi, ceilalti, cand ii vedem ocazional ridicandu-se la suprafata, preferam sa-i ignoram sau sa-i privim ca pe un spectacol, de la distanta.”, declara Ani Sandu.

  • „Fuck off my heart”, este materialul realizat de Timea Hont, publicat pe Casa Jurnalistului

Gia (22 de ani) trecuta prin episoade de violenta domestica si prostitutie, a ales sa-si schimbe radical viata. Nu ingropandu-si trecutul, ci asumandu-si-l si spunandu-l intregii lumi. Autobiografia unei femei care isi digera in spasme istoria personala si inainteaza catre un viitor care abia capata contur.

Povestea Giei e un teanc de inimi frante, de la abandonul din copilarie, bataile si abuzurile din adolescenta, pana la lupta de supravietuire din prezent. Impreuna, am lipit bucatile, am facut un puzzle si l-am numit "Fuck off my broken heart". Nu i-am zis portet, feature sau reportaj, ci experiment jurnalistico-existential pentru ca miza nu a fost textul, ci procesul prin care am trecut amandoua ca sa spunem povestea cat mai sincer, in timp real.”, spune Timea Hont.

Programul de burse este o extensie a unui proiect care deja a prins radacini in Romania: e vorba de Premiile Superscrieri - o competitie care, de cinci ani incoace, sustine jurnalismul narativ si scrierea creativa de non-fictiune din Romania.

Bursele reprezinta atat un sprijin financiar, cat si editorial. Pe toata perioada de documentare si realizare materiale, bursierii au parte de mentorat cu Mona Dirtu. Tot in cadrul programului, Mona sustine si Seminariile Superscrieri, gandite ca intalniri de bune practici ale meseriei de jurnalist si deschise catre noua generatie de autori romani.

Prin aceste burse ne-am propus sa construim un cadru articulat prin care mediul de business sa poata sustine jurnalistii si fotojurnalistii romani care vor sa lucreze in profunzime teme de interes social. Dincolo de aceasta idee de baza, cred ca oricine citeste aceste materiale are acele cateva clipe de la final in care se revolta, isi pune intrebari sau isi da ragazul sa traiasca o emotie. Daca e asa, parteneriatul pe care noi, FFFF, il facem cu o companie (Avon, in cazul de fata) si cu autorii, este unul castigator pentru publicul larg, in primul rand”, spune Beatrice Weber, presedintele executiv FFFF.

Alexandra Maier, Corporate Social Responsibility Specialist Avon Cosmetics Romania, motiveaza parteneriatul pe care compania l-a facut cu FFFF, pentru a sustine generarea de continut de calitate:

Prin Campania Respectului pentru femei ne propunem sa aducem in atentie una dintre problemele majore ale societatii romanesti, violenta domestica. Un fenomen de a carui amploare nu suntem mereu constienti, dar care in timp devine radacina altor numeroase abuzuri. Daca in 2014 bursele au vorbit despre problematici precum Ordinul de Protectie, Antecedente Penale sau Harta Violentei in Romania, anul acesta a fost un an al maturizarii pentru Bursele Superscrieri Avon, anchetele explorand traficul de persoane, un efect ascuns al violentei domestice care marcheaza dramatic traiectoria victimei. Credem cu tarie ca jurnalismul responsabil, care investigheaza cauze si spune povesti este calea prin care in viitorul nu foarte indepartat respectul va fi o valoare a majoritatii.

Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/Avon, explorati:ffff.ro/burselesuperscrieri/. Materialele publicate prin programul Bursele Superscrieri/Avon din 2014 pot fi citite aici.

Publicatiile care vor sa preia cele trei materiale realizate la Bursele Superscrieri/Avon sunt invitate sa scrie la superscrieri[at]ffff.ro.

Printre sustinatorii programului Bursele Superscrieri/Avon se numara: Sapte Seri, HotNews, Adevarul, Dilema Veche, Foreign Policy, RFI Romania, Decat o Revista, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, Sub25, Romania Pozitiva, Think Outside The Box.

Suntem Fundatia Friends For Friends si de 5 ani ne directionam toate eforturile si energia sa sustinem creativitatea practica, dezvoltand proiecte si instrumente care sa ii ajute pe oameni sa isi descopere potentialul creativ.

Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio - gym de antrenare si dezvoltare a creativitatii prin exercitii si experiente creative de grup, Biblioteca FFFF - peste 1600 de carti utile profesionistilor implicati in industrii creative, expozitia Ciorne 2.0 - despre cum devin ideile realitate si, nu in ultimul rand, Superscrieri (Premiile Superscrieri si Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).