Una dintre ultimele televiziuni independente din Rusia, Dojd, a anuntat luni ca este vizata de o ancheta pentru "extremism", intr-un cotnext de control tot mai dur al presei de catre stat.

Directoarea acestei televiziuni critice la adresa Kremlinului, Natalia Sindeieva, a afirmat pe pagina sa de Facebook ca anchetatorii au venit in sediul Dojd, publicand o fotografie a mandatului prezentat de fortele de ordine, potrivit AFP.

Acest mandat, cu data de vineri, afirma ca a fost deschisa o ancheta pentru a verifica daca televiziunea respecta legea impotriva extremismului si codul muncii.

Documentul sustine ca ancheta a fost deschisa la cererea "cetatenilor" anonimi.

In 2007, Rusia a adoptat o lege impotriva extremismului, denuntata de opozitie deoarece introduce notiunea de infractiuni din "motive de ura politica si ideologica".

Institutiile mass-media declarate vinovate de extremism risca o amenda pana la un milion de ruble (13.350 euro).

Aceste probleme cu justitia nu reprezinta o premiera pentru Dojd. In urma cu un an, televiziunea a fost expulzata din sediul pe care il avea in centrul Moscovei de catre proprietari.

Dojd a pierdut circa 80% din cei 15 milioane de spectatori in ianuarie 2014, atunci cand principalii operatori de cablu au renuntat sa mai difuzeze televiziunea, in urma unei polemici declansate de un sondaj legat de asediul de la Leningrad, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Sondajul intreba telespectatorii daca aparatorii Leningradului (astazi Sankt-Petersburg) ar fi trebuit sa abandoneze orasul in mainile nazistilor, care il asediau de peste doi ani, pentru a salva sute de mii de vieti civile.