Membrii Consiliului National al Audiovizualului au amendat joi postul Romania TV, cu 10.000 de lei, pentru emisiunea "Breaking News", care a prezentat imagini de la inmormantarea femeii de serviciu decedata in clubul Colectiv, dar si pentru emisiunea "Romania la raport" din data de 3 august in care a fost difuzat un "material injurios" la adresa credinciosilor penticostali, scrie Agerpres.

In primul caz, potrivit raportului CNA, postul a prezentat imagini din timpul slujbei si a fost surprins un moment in care chipul decedatei este vizibil si neblurat.

In consecinta, CNA a hotarat ca a fost incalcata legislatia audiovizuala care spune ca furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza imagini ale persoanei fara discernamant sau decedate, fara acordul familiei.

In cel de-al doilea caz, CNA a primit o reclamatie de la reprezentanti ai credinciosilor penticostali, in care se atrage atentia asupra faptului ca in emisiunea "Romania la raport" din data de 3 august 2015 postul de televiziune Romania TV a prezentat un "material injurios" la adresa credinciosilor penticostali, "lipsit de orice urma de etica profesionala" - "Mafia penticostala din Romania".

"A fost lansata ideea ca penticostalismul inseamna ori naivitate, ori infractionalitate. Informatiile prezentate in emisiune ca veridice in cele mai multe cazuri sunt de-a dreptul elucubrante, reprezentand opinia plina de aversiune a unora dintre invitati sau a moderatoarei, Andreea Cretulescu, la adresa credinciosilor penticostali. In emisiune a fost prezentat un colaj batjocoritor in care secvente de inchinare din bisericile noastre s-au alaturat secventelor de campanie electorala a diversilor politicieni", se arata in reclamatie.

Conform raportului CNA, moderatorul emisiunii, Andreea Cretulescu, a spus ca va face "dezvaluiri incendiare despre cum partidul lui Iohannis a preluat de la fostul PDL un grup extrem de influent de penticostali din zona Ardealului".

Potrivit CNA a fost prezentat un material video in care o voce din off a spus ca, "in timpul guvernarii PDL, sub Emil Boc, o grupare exclusivista din zona Ardealului a inceput sa obtina din ce in ce mai multa influenta. Era vorba despre reprezentanti ai cultului penticostal, pastori cu dublu rol, predicatori".

Membrii CNA au decis ca au fost incalcate prevederi din legislatia audiovizuala care precizeaza ca este interzisa in programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie.

CNA a decis ca au fost incalcate prevederi ale legislatiei care stipuleaza ca in programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala trebuie sa respecte asigurarea impartialitatii, echilibrului si favorizarea liberei formari a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica.