Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a somat public Antena 3, din cauza ca in emisiunea "Sinteza zilei" din 22 noiembrie 2015 au fost difuzate 17 minute dintr-un interviu acordat de premierul Dacian Ciolos televiziunii Digi 24, fara a mentiona sursa pe intreaga difuzare a materialului, informeaza Mediafax.

Potrivit CNA, sigla televiziunii Digi 24 a aparut pentru doar cinci minute din cele 17 minute ale materialului prezentat la Antena 3. Subiectul a mai fost discutat si in sedinta CNA din 4 februarie, dar la momentul respectiv nu a fost luata nicio masura de sanctionare.

Membrul CNA Valentin Jucan a solicitat rediscutarea cazului, argumentand: "Se creeaza un precedent periculos in piata audiovizualului, nesanctionarea retransmisiei fara persmisiune si fara a se mentiona pe durata interegii retransmisii sursa provenientei semnalului sau a inregistrarii".

Acesta a invocat articolele 85(4,5) din Legea Audiovizualului si 65(e) din Codul de reglementare a continutului audiovizual, catalogand "situatia" ca fiind "extrem de grava".

Potrivit raportului de monitorizare al CNA, Mihai Gadea, realizatorul emisiunii "Sinteza zilei", nu a facut precizarea ca materialul ar fi productia unei alte televiziuni, nici inainte, nici dupa difuzarea interviului, ci a afirmat: "Este de fapt primul interviu la televiziune pe care premierul il ofera, motiv pentru care cred ca interesul este mare!... E o stire care ne vorbeste despre faptul ca premierul, urmatorul interviu, deci astazi a avut primul interviu la Radio Romania, s-a dus in acesta seara si ati vazut fragmentele din interviu, cele mai importante putin mai devreme si acum, lovitura!".

Conform CNA, in cadrul emisiunii "Impartial", din 22 noiembrie, de la televiziunea Digi 24, a fost difuzat, in direct, interviul acordat de premierul Dacian Ciolos lui Luca Niculescu (la momentul respectiv realizator al Digi 24, n.r.), incepand cu ora 20:00. Materialul a avut o durata de 53 minute. Antena 3 a difuzat 17 din cele 53 de minute in aceesi seara, dupa ora 22:00.

Parerea vicepresedintelui CNA, Rasvan Popescu, a fost ca Antena 3 risca un "proces in civil pe drepturi de autor", conform declaratiei sale din sedinta din 4 februarie.

La prima discutie a acestui caz, Antena 3 versus Digi 24, membrii CNA au discutat cu reprezentantii celor doua parti implicate, Lucian Mihai, (RCS&RDS, Digi 24) si Mihai Mustaciosu (Antena 3).

Lucian Mihai spus ca Digi 24 nu trebuia sa preia din acel interviu fara a mentiona sursa, iar Mihai Mustaciosu a considerat ca primul interviu acordat de noul premier este "de interes public".

Consiliul a considerat, in sedinta din 9 februarie, ca a fost incalcat articolul 65(e) din Codul CNA, potrivit caruia "In emisiunile de stiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli: in cazul prezentarii de inregistrari provenind din surse externe redactiei, sa se precizeze acest lucru".

Membrul CNA Radu Herjeu a propus somarea Antena 3 in baza acestui articol, propunere care a obtinut suficiente voturi, in detrimentul aceleasi masuri (somatie) propuse de Valentin Jucan. In propunerea sa, Jucan a invocat si articolul 85 din Legea audiovizualului.

Propunerea lui Herjeu a fost adoptata, in turul al treilea de vot, cu sase voturi "pentru" (Viorel Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu) si doua "impotriva" (Florin Gabrea si Valentin Jucan).