Ion Cristoiu cere public, intr-o postare pe blogul sau, sa fie scos din functia de director onorific al ziarului Evenimentul zilei, precizand ia in calcul si o incetare a colaborararii cu publicatia amintita. EVZ scie ca Ion Cristoiu ramane principalul editorialist al ziarului.

Ion Cristoiu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Incepand de astazi, Ion Cristoiu a renuntat sa mai fie directorul ziarului pe care l-a fondat in iunie 1992. Explicatia deciziei sale este legata de modul in care Evenimentul zilei a tratat subiectul 'Legea initiata de Liviu Dragnea' si este expusa pe larg pe blogul domniei sale" scrie EVZ duminica.

Ion Cristoiu a devenit director onorific al ziarului Evenimentul in decembrie 2015 dupa ce Dan Andronic a decis sa se suspende din functia de director general pe care o ocupa in cadrul Editurii Evenimentul si Capital, "pana se va lamuri in totalitate situatia sa juridica". Dan Andronic ar fi folosit Evenimentul Zilei in sprijinul gruparii conduse de Remus Truica ce urmarea obtinerea averii revendicate nelegal de Printul Paul, rezulta din referatul procurorilor DNA.

Ion Cristoiu explica, pe blog, motivele pentru care solicita scoaterea sa din functia de director onorific al EVZ, invocand felul in care publicatia a tratat subiectul legii defaimarii a lui Liviu Dragnea. Redam mai jos un fragment din postare.

"Miercuri, 10 februarie 2016, citesc pe site-ul Evenimentului ca ziarul a declansat o campanie de rasunatoare impotriva Legii defaimarii, cuprinzind articole impotriva Legii si o petitie on-line, pe care cititorii erau invitati s-o semneze.

Mai mult, ziarul vorbea in termeni bombastici de mii de oameni in strada.

Mi-am facut cruce.

Site-uri considerate anti-PSD prin nastere au adoptat o pozitie prudenta fata de initiativa lui Liviu Dragnea, intuind ca si mine c-a fost o tentativa natinga a presedintelui PSD de a dovedi ca PSD nu mai e comunist.

Dintre toate site-urile si ziarele, Evenimentul zilei, ziarul la care eu eram trecut director onorific si ziarul cu pretentii de echidistanta, se angaja intr-o campanie de militantism politic impotriva unui partid, facind jocurile unui alt partid.

E greu de spus cit de tare urasc implicarea presei in campanii de militantism bolsevic impotriva unui politician, a unui partid, gen: Semnati petitia on-line! Iesiti in strada! Sa dam jos Guvernul!

Da, presa se poate angaja in campanii. Acestea trebuie sa fie insa ale societatii civile si nu ale partidelor politice.

Presa trebuie sa fie echidistanta in batalia politica.

Pai, cum sa mai fie presa echidistanta, cita vreme isi asuma campanii electorale ale unui competitor politic?

Pentru prima data de cind sint director onorific i-am sunat pe cei care-i tin locul lui Dan Andronic, fostii mei elevi din Scoala Evenimentului zilei.

Le-am spus ca tot ceea ce fac in chestiunea Liviu Dragnea e o deraiere de la normele profesiei de jurnalist.

Oricit de tare l-ai antipatiza pe Liviu Dragnea nu poti duce o campanie furibunda prin care-l acuzi de un lucru pe care nu l-a facut.

Le-am explicat ca Evenimentul zilei devine astfel fara sa vrea instrumentul de presa al Diversiunii puse la cale de PNL.

Le-am spus ca e singurul ziar care s-a aruncat in campania asta fara a-i calcula riscurile.

Mi s-a balmajit ceva ca n-au stiut, ca asa au crezut ca-i bine.

Telefonasem ca sa cer scoaterea mea din functia de director onorific. N-am nimic impotriva sa duceti orice campanie vreti.

Cu o conditie:

Sa ma scoateti din functia de director onorific.

Cita vreme scrie pe frontispiciu Ion Cristoiu - director onorific, orice campanie angajeaza si numele meu.

Si sunt prea batrin ca sa-mi stric imaginea doar de dragul vostru, chiar daca-mi sunteti simpatici."