​Compania-mama a Pro TV, Central European Media Enterprises (CME), a inregistrat anul trecut venituri in scadere cu 11,8% pentru operatiunile din Romania, dar care, raportate la un nivel constant al ratei de schimb, a crescut cu 5,4%, potrivit rezultatelor financiare anuntate luni. Profitul operational inainte de depreciere si amortizare al activitatilor asociate Pro TV a fost de 41,1 milioane de dolari, cu 10,5% mai mare, in termeni reali, decat in 2014, dar cu 31,9% mai mare la o rata constanta de schimb.

  • Compania CME, listata Nasdaq si pe bursa din Praga, foloseste dolarul ca moneda pentru raportarile sale financiare. In conditiile in care operatiunile sale sunt in Europa Centrala si de Est, pe piete unde euro este moneda de referinta, rezultatele sale pe 2015 au fost afectate de fluctuatiile ratei de schimb euro-dolar.

Potrivit datelor anuntate luni, la nivel de grup CME a avut, in 2015, venituri de 605,8 milioane de dolari, in scadere cu 11% in termeni reali fata de 2014, dar in crestere cu 5,9% la o rata constanta de schimb. Profitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) a fost, la nivel de grup, de 122,8 milioane de dolari, in crestere cu 28,7% in termeni reali si de 92,9% la o rata constanta de schimb.

In Romania, CME (prin Pro TV) a avut anul trecut venituri nete de 157,5 milioane de dolari, in scadere de la 178,6 milioane de dolari, compania raportand insa o crestere de 5,4% la o rata constanta de schimb. Rezultatul OIBDA a fost, in Romania, de 41,1 milioane de dolari, in crestere cu 10,5% in termeni reali si de 31,9% la o rata constanta de schimb.

In ultimul trimestru, veniturile nete atrase de operatiunile din romania au fost de 48 milioane de dolari, in crestere cu doar 0,2%, la o rata constanta de schimb.

CME pune evolutia sa la nivel de grup pe seama cresterii cu 6% a veniturilor din publicitate TV, la nivel regional, dar arata ca au crescut (+9%) si veniturile din tarifele aplicate operatorilor de cablu pentru retransmisia posturilor sale.

  • Tot luni, CME a anuntat si un nou imprumut la termen, garantat de Time Warner, imprumut de 469 milioane de euro cu care isi va restructura cel mai scump imprumut al sau. Detalii aici