Fanii radioului vor putea asculta, de la anul, un nou post pan-european, care va fi infiintat de un grup multinational de radiodifuzori europeni si finantat de Comisia Europeana. Pentru inceput, acesta va fi difuzat in cinci limbi, urmind ca emisiunile sa fie traduse si in limba romana.

"European Radio Project" (ERP) - un consortiu format din 16 posturi de radio din 13 state membre ale UE - isi va incepe emisia in aprilie 2008 si va transmite programe proprii, realizate "dintr-o perspectiva europeana", informeaza EUObserver.

Proiectul, care fi oficializat pe 14 decembrie, va presupune realizarea zilnica o jumatate de ora de emisiuni de stiri privind principalele probleme din UE, dar si de programe saptaminale si materiale care sa acopere principalele evenimente culturale la nivelul Uniunii Europene.

Programele vor fi transmise pe frecventele utilizate in mod normal de statiile radio membre ale consortiului si pe noul site al ERP, care va fi disponibil incepind din luna iunie.

Printre posturile de radio participante la acest proiect sunt radiodifuzori publici internationali, precum Deutsche Welle, Radio France Internationale si Radio Netherlands Worldwide, Polskie Radio din Polonia si Radio Punto din Spania.

La proiect mai iau parte posturi de radio din Belgia, Cehia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Portugalia, Romania si Slovenia, urmind ca, pe viitor, la ERP sa se poata asocia si alti radiodifuzori.

Emisiunile radioului vor fi produse initial in cinci limbi - engleza, franceza, germana, spaniola si polona - si vor fi traduse in bulgara, elena, maghiara, portugheza si romana. Mai multe limbi de emisie si versiuni traduse vor fi adaugate la serviciile noului post de radio pina in 2012, astfel incit sa se acopere toate cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene.

Proiectul radioului european va avea in principal finantare din partea Comisiei Europene. Consortiul ERP va primi 5,8 milioane de euro pe an finantare pentru emisiunile sale pan-europene. Cele 16 posturi radio participante vor sustine ERP prin intermediul frecventelor, spatiului de studio si personalului lor.

Conform EU Observer, Comisia Europeana, in calitate de principal finantator, "nu se va amesteca in niciun fel in continutul" programelor ERP. Un oficial al Comisiei a confirmat ca radioul "va beneficia de independenta editoriala totala".

Dintre programele ERP ar putea face parte "Europe in brief" (principalele stiri europene ale zilei), "Europe in perspective" (materiale aprofundate pe o serie de probleme ale Uniunii Europene), "Europe in-depth" (interviuri, analize si dezbateri) si "Europe Live" (informatii privind principalele evenimente culturale de pe teritoriul UE).

Radio Deutsche Welle va asigura coordonarea editoriala a proiectului, in timp ce Radio France va raspunde de chestiunile financiare ale radioului, iar Radio Netherlands va administra viitorul portal al euro-radioului. Se estimeaza ca audienta postului va fi de 12-19 milioane de ascultatori pe zi in statele membre ale Uniunii si de circa 30 de milioane de persoane in restul lumii.