Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania-AZIR a decis sa il elimine pe jurnalistul Stelian Negrea din organizatie si a depus plangere penala impotriva acestuia, acuzandu-l ca si-ar fi insusit fara drept o parte din banii de sponsorizare a unui Congres desfasurat in toamna anului trecut. La randul sau, Negrea face trimitere la existenta unui "contract de reprezentare si comision" pe care actuala conducere AZIR l-ar fi reziliat unilateral, el afirmand ca sefa Asociatiei "se incurca in minciuni".

Reprezentanti AZIR au precizat pentru HotNews.ro ca impotriva lui Stelian Negrea a fost depusa o plangere penala, el fiind acuzat de inselaciune, tentativa de inselaciune si gestiune frauduloasa. Pozitia lui Stelian Negrea, mai jos.

Comunicatul AZIR:

Avertizare pentru comunitatea jurnalistica

Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania - AZIR, Sectia romaneasca a Asociatiei Europene a Jurnalistilor-AEJ, aduce la cunostinta comunitatii jurnalistice ca Adunarea Generala si Consiliul Director au decis sa il elimine pe Stelian Negrea din organizatie pentru grave incalcari ale principiilor etice ale AZIR/AEJ, cat si pentru fapte penale aflate in competenta justitiei. Astfel, orice legitimare a lui Stelian Negrea in calitatea de membru al AZIR/AEJ reprezinta uzurpare de calitati. Desi a fost aparat de AZIR-AEJ, atat el cat si sotia sa, in numele libertatii presei, Negrea nu s-a dovedit demn de increderea organizatiei ci, dimpotriva, s-a folosit de relatiile organizationale bazate pe respect si incredere pentru a-si spori veniturile.

In fapt, Stelian Negrea si-a insusit fara drept o mare parte din banii de sponsorizare adusi pentru organizarea Congresului AEJ de la Sibiu din toamna anului trecut, a recurs la manipulari josnice inseland buna-credinta a presedintei asociatiei si a colegilor, pentru a dirija sume catre firma proprie, Gershwin s.r.l., aflandu-se astfel intr-o evidenta situatie de incompatibilitate. De asemenea, a refuzat sa restituie stampila si sa prezinte documente justificative pentru banii cheltuiti din contul asociatiei. Pentru aceste fapte organizatia l-a deferit justitiei.

AZIR/AEJ avertizeaza intrega comunitate media sa se delimiteze de impostura si sa manifeste prudenta in relatia cu astfel de persoane care compromit profesia de jurnalist.

Consiliul Director AZIR/AEJ

Stelian Negrea a publicat pe Paginademedia.ro, vineri dupa-amiaza, un contract de reprezentare si comision la care se referise, anterior, intr-un mesaj pe pagina sa de Facebook. In respectivul mesaj, el sustine ca reprezentantii AZIR, "cand se rugau de mine cu cerul si pamantul in august 2015 ca nu aveau nici un euro pentru congresul AEJ de la Sibiu din noiembrie 2015 nu mai invocau nici un fel de matrapazlacuri ci semnau contracte de reprezentare si comision prin care erau de acord sa imi dea 10% din incasari numai sa le aduc bani pentru organizarea congresului AEJ de la Sibiu."

  • In acelasi mesaj, el mai afirma ca a adus sponsorizari de 24.000 de euro, dar dupa congresul Asociatiei Europene a Jurnalistilor (AEJ) conducerea AZIR "pur si simplu nu mai recunoaste contractul de reprezentare si comision pe care au decis sa-l rezilieze unilateral".

Intr-un mesaj separat, el scrie ca "dupa ce evenimentul s-a incheiat cu succes la sfarsitul anului trecut exclusiv cu sponsorizarile aduse de mine in baza acestui contract, AZIR nu mi-a platit nici un leu conform contractului pe care l-au semnat, ba chiar a decis sa-l rezilieze unilateral fara sa ofere nici un motiv."