Postul de televiziune din Constanta TV Neptun a difuzat, cu ocazia marcarii a doi ani de la anexarea Crimeei de catre Rusia, un documentar intitulat "Crimeea, drumul spre casa", la ora de maxima audienta, fara sa precizeze nici un moment caracterul lui de material oficial, care reprezinta pozitia presedintelui rus Vladimir Putin si a guvernului de la Moscova, scrie portalul info-sud-est.ro.

In martie 2016, la doi ani de la anexarea Crimeei, Federatia Rusa a marcat evenimentul la Centrul Rus de Stiinta si Cultura din Bucuresti, in cadrul evenimentului fiind difuzat si documentarul de propaganda "Crimeea, drumul spre casa", arata sursa citata. Filmul, care prezinta pozitia oficiala a statului rus, prin vocea lui Vladimir Putin, evoca evenimentele din anul 2014, atunci cand, in urma revoltelor din piata Maidan din centrul Kievului, Rusia a anexat Crimeea.

Regizorul documentarului in limba rusa, Andrei Kondasov, si unul dintre producatorii acestui film, Dmitri Kiselev, director al agentiei de presa guvernamentale "Rossiya Segodnya", au fost declarati indezirabili in Republica Moldova, in luna martie 2015, atunci cand a existat o incercare de difuzare a acestui film peste Prut, tine sa precizeze info-sud-est.ro.

"Poate nimic surprinzator pana acum, insa ceea ce uimeste este faptul ca, in zilele de 19 si 20 martie a.c., la doua zile de la marcarea anexarii Crimeei de catre Federatia Rusa, postul de televiziune din Constanta "TV Neptun" a difuzat acest documentar in doua parti, la ora de maxima audienta, fara sa precizeze nici un moment caracterul lui de material oficial, care reprezinta pozitia presedintelui Vladimir Putin si a guvernului de la Moscova", arata portalul citat.

Descrierea documentarului publicata pe site-ul televiziunii spune: "Filmul documentar in care presedintele Rusiei Vladimir Putin dezvaluie cum a fost hotarata <> este difuzat sambata si duminica, de la ora 20:30, la Neptun TV. Filmul explica in detaliu planul intocmit de Putin impreuna cu sefii serviciilor secrete ruse. In prima faza, a fost vizata salvarea presedintelui prorus al Ucrainei, Vladimir Ianukovici. Ce s-a intamplat la Kremlin, in spatele usilor inchise, in zilele de dinaintea anexarii Crimeei?", urmand o declaratie generoasa a presedintelui rus.

Info-sud-est.ro aminteste ca TV Neptun este un post din Constanta, cu difuzare nationala, un must carry pentru operatorii de cablu TV din Romania, conform listei CNA.

Site-ul citat aminteste totodata ca orasul Constanta este oras la Marea Neagra, un punct important in geopolitica Europei de Sud-Est si se afla la doar 390 de kilometri distanta de Sevastopol, oras din peninsula Crimeea, anexata de Federatia Rusa, unde exista stationata una dintre cele mai importante flote militare a Kremlinului.

Postul de televiziune Neptun TV este detinut de societatea Soti Cable Neptun SRL, unde asociat si administrator al societatii este omul de afaceri Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazare si inculpat in acelasi dosar cu primarul Constantei.

"In aceasta societate, inculpatii Mazare Radu Stefan si Strutinsky Sorin Gabriel, precum si numitul Constantinescu Nicusor Daniel au detinut parti sociale pana in anul 2002.

Prin contractul de cesiune din data de 5.02.2002, inculpatul Mazare Radu Stefan a cesionat partile sociale asociatului Strutinsky Sorin Gabriel", arata Inalta Curte anul trecut, in motivarea deciziei prin care s-a dispus arestarea preventiva a lui Mazare si Strutinsky.

In decembrie 2014, Agentia Nationala de Integritate cerea DNA sa il cerceteze pe Radu Mazare pentru conflict de interese, dupa ce Primaria Constanta a acordat contracte in valoare de aproape 4,6 milioane de euro firmelor Conpress Holding si Soti Cable Neptun, in care este asociat si Sorin Strutinsky.