Romania nu are probleme numai cu taxa auto si cu functionarea serviciului 112, ci si cu publicitatea inselatoare. Comisia Europeana a lansat, in luna august a acestui an, o procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei, pentru ca autoritatile nu au armonizat la timp legislatia nationala. Alte 12 state europene sunt in aceeasi situatie. Oficialitatile responsabile sustin ca legea a fost adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului, urmand, ca in perioada urmatoare, sa fie promulgata de catre Presedintie. Oficialii de la Bruxelles au precizat pentru HotNews.ro ca au fost informati ca legea urmeaza a fi adoptata, posibilitatea aplicarii de sanctiuni in aceasta privinta fiind extrem de redusa.

Un comunicat de presadat miercuri de catre Comisia Europeana semnala faptul ca, "la 12 decembrie 2007, vor intra in vigoare in intreaga Uniune Europeana noi norme comunitare ample care vizeaza combaterea publicitatii inselatoare si a practicilor comerciale agresive, inclusiv interzicerea falselor oferte „gratuite” si a publicitatii bazate pe „puterea de hartuire” adresate copiilor prin intermediul internetului (indemnuri directe)".

Restrictiile sunt incluse intr-o lista neagra detaliata a metodelor interzise prin noua Directiva privind practicile comerciale neloiale (Directiva 2005/29/CE), care vizeaza in special 12 dintre practicile cele mai abuzive folosite pentru a induce in eroare consumatorii, de la publicitatea-capcana la sistemele piramidale, reportajele publicitare si afirmatiile false cu privire la proprietatile curative ale produselor. Statele membre erau obligate sa-si armonizeze legislatiile nationale in raport cu noile prevederi comunitare, pana la 12 iunie 2007. Pana miercuri, 12 decembrie 2007, noile norme trebuiau sa fie si aplicate. 14 tari au reusit, celelalte 13 state, insa, printre care si Romania, nu. Ca urmare, Comisia a lansat proceduri de infringement asupra acestor tari.

Legea - aproape de promulgare

Directiva europeana contine printre altele, reglementari privind publicitatea care ii afecteaza pe consumatori. Prin urmare, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) trebuia sa se ocupe de aceasta problema. Mihail Meiu, directorul Directiei de Integrare Europeana in cadrul ANPC recunoaste ca au fost intarzieri, dar asigura ca legea a trecut de Parlament si a luat drumul promulgarii de catre presedintele Traian Basescu.

"Raportul dintre operatorii economici si consumatorii persoane fizice va fi reglementat de aceasta lege, care va aparea recent. Proiectul a trecut de Parlament, a fost trimis spre promulgare la presedintie si asteptam publicarea legii in Monitorul Oficial", a precizat pentru HotNews.ro, Mihail Meiu.

Reprezentantul ANPC a mai explicat faptul ca, "potrivit noii legi care asteapta sa fie adoptata, in cazul publicitatii audio-vizuale, ANPC si CNA trebuie sa conlucreze in privinta spoturilor publicitare inselatoare".

Comisia Europeana: Am fost informati ca Romania este in proces de adoptare a legii

Contactati de HotNews.ro, oficialii de la Bruxelles au precizat ca sunt putine sanse ca Romania sa fie sanctionata, in conditiile in care legea este in proces de adoptare.

Romania nu a transpus in legislatia nationala masurile Directivei. Romania trebuie sa adopte o lege care sa transpuna masurile Directivei, cu cea mai mica intarziere posibila si sa notifice apoi Comisia Europeana. Procedurile de infringement vor continua si pot teoretic conduce la sanctiuni impotriva Romaniei. Totusi, am fost informati ca Romania se afla in proces de adoptare a acestei legi, astfel ca posibilitatea unor sanctiuni este extrem de redusa", a declarat pentru HotNews.ro, Helen Kearns, purtator de cuvant al Comisarului european pentru protectia consumatorului Meglena Kuneva.

In afara de Romania, procedurile de infringement pentru netranspunerea masurilor Directivei europene in legislatiile nationale au mai fost lansate si pentru: Finlanda, Franta, Germania, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Suedia si marea Britanie.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul Camerei Deputatilor, "Proiectul de Lege privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementărilor cu legislatia europeană privind protectia consumatorilor", a fost adoptat de cele doua Camere ale Parlamentului, in prezent aflandu-se la Secretarul general al Camerei. Documentul urmeaza sa fie trimis spre promulgare presedintelui Traian Basescu. Potrivit legii, acesta are la dispozitie 20 de zile pentru a promulga legea, in afara de cazurile in care o ataca la Curtea Constitutionala sau o retrimite Parlamentului spre reexaminare.