Unul dintre cei doi reprezentanti ai angajatilor TVR in noul Consiliu de Administratie al Televiziunii publice, Monica Ghiurco, se declara intr-un mesaj publicat pe Facebook impotriva planului referitor la insolventa institutiei. La cateva zile dupa ce a candidat, fara succes, la pozitia de presedinte-director general al TVR, ea sustine in mesajul sau ca o eventuala insolventa ar reprezenta "o afacere de zeci de milioane de euro pentru buzunare private" si ar fi distructiva pentru televiziune.

Monica GhiurcoFoto: tvr.ro
  • Saptamana aceasta, Monica Ghiurco a candidat la functia de presedinte-director general al TVR, dar nu a reusit sa obtina voturile necesare. Ea a intrunit doar sase dintre voturile membrilor CA, la egalitate cu Doina Gradea, membru al CA din partea PSD, la randul ei candidata la sefia Televiziunii. Parlamentul a decis sa amane cu inca o saptamana procedurile pentru desemnarea unui presedinte-director general al institutiei aflate intr-o situatie financiara dezastruoasa. Detalii despre aceste proceduri aici

Mesajul Monicai Ghiurco vine in contextul in care, la nivel politic, se intensifica presiunile pentru schimbarea legii asa incat TVR sa poata intra in insolventa, plan promovat in special de Calin Popescu Tariceanu.

  • Ghiurco sustine, pe de o parte, ca insolventa  "conduce la cenzura", iar pe de alta parte califica drept "presiune publica asupra unui membru CA" declaratiile facute recent de presedintele Comisiei de Cultura din Senat, Georgica Severin.  Acesta acuzase un "conflict de interese" si ridicase semne de intrebare asupra compatibilitatii "morale" a candidaturii unui angajat TVR la sefia institutiei, care pana acum a fost detinuta de persoane numite politic.

In mesajul publicat pe Facebook, Monica Ghiurco sustine ca "interesele institutiei nu pot fi contrare intereselor angajatilor". Reamintim ca insolventa - care va trebui, conform unui proiect de lege, sa fie solicitata de CA al TVR - presupune restructurari masive si exista posibilitatea ca ea sa duca la disponibilizari masive de personal.

Ce spune, intre altele, Monica Ghiurco in mesajul sau pe Facebook:

  • Angajatii TVR (...) nu m-au trimis in Consiliul de Administratie sa fac figuratie, ci cu determinarea sa ma implic in gasirea celor mai bune solutii pentru scoaterea TVR din criza. Prin urmare, nu vad unde este aberatia.
  • Nu sunt lider de sindicat, nu sunt purtatorul drapelului sindical asa cum gresit s-a indus opiniei publice. Cand spun ca apar interesele angajatilor din TVR ma refer in primul rand la cele profesionale, nu sunt exponentul revendicarilor sindicale din televiziune. Nu ma aflu, asadar, in nicio incompatibilitate morala. Interesele institutiei nu pot fi contrare intereselor angajatilor, televiziunea inseamna in primul rand oameni, apoi studiouri, tehnica, masini si altele.
  • Candidatura mea a survenit unui BLOCAJ POLITIC MAJOR (reprezentantul Guvernului, votat in C.A., dar respins de plen, apoi scor egal in C.A. intre reprezentantii celor doua mari partide: PSD si PNL) ca solutie apolitica, de deblocare a situatiei. (...) Politizarea TVR a fost si este sursa dezechilibrelor din televiziune, managementul defectuos, numit de fiecare data politic, este identificat in rapoartele anuale ale Curtii de Conturi drept cauza dezastrului financiar in care ne gasim.
  • In acest moment, 6 membri ai Consiliului de Administratie, exponenti ai unui anumit grup politic, considera INSOLVENTA ca unica solutie pentru TVR. (...) Insolventa in institutiile publice de presa este inacceptabila intrucat conduce la cenzura, o spune si Federatia Europeana a Jurnalistilor, al carei secretar general Ricardo Gutierrez, a declarat: "Sentimentul nostru este ca exista o dorinta de a distruge serviciul public de audio vizual din Romania. Cei care lucreaza in aceste institutii nu trebuie sa plateasca pretul unei gestiuni haotice." Nu intamplator o alerta referitoare la situatia Televiziunii Romane a fost postata recent pe Platforma pentru promovarea protectiei jurnalismului si a sigurantei jurnalistilor de pe site-ul Consiliului Europei. Alerta vizeaza pachetul de amendamente la Legea 41/1994 care ar putea aduce TVR in situatia de insolventa aflat acum in dezbatere publica. Acest demers legislativ, initiat de Calin Popescu-Tariceanu si de alti senatori din grupul politic mai sus-mentionat, este considerat ca reprezinta o amenintare la adresa independentei postului public de televiziune si arunca Romania alaturi de state precum Azerbaidjan, Federatia Rusa, Turcia.
  • Opozitia pe care o manifest deschis in fata planului de insolventa privind TVR, asumat de o parte dintre membrii C.A. prin votul dat la alegerea presedintelui-director general in doua runde anterioare de alegeri (Irina Radu - George Orbean, respectiv Doina Gradea - Radu Carp), nu are legatura cu persoane, ci cu practici si intentii declarate. Eu nu voi gira prin votul meu o asemenea manevra distructiva, indiferent de presiunile care sunt facute asupra mea. Nu suntem naivi: insolventa TVR inseamna o afacere de zeci de milioane de euro pentru buzunare private. Si nicidecum o solutie de redresare.
  • (...) Voi credita cu votul meu pentru functia de presedinte-director general doar acea persoana care se va angaja public ca nu va duce TVR in insolventa si va prezenta garantii in acest sens si solutii concrete. Asa inteleg eu sa apar interesul public.