Membrul CNA Valentin Jucan se dezlantuie, luni, impotriva planurilor referitoare la insolventa TVR si practicianului in insolventa Remus Borza, aflat in carti pentru pozitia de administrator judiciar al TVR. Jucan sustine, intr-un comunicat de presa, ca insolventa Televiziunii publice ar reprezenta "o afacere de partid" si ar echivala "cu legalizarea cenzurii si a destructurarii T.V.R., inclusiv vinderea bucata cu bucata a patrimoniului televiziunii publice".

Jucan le cere membrilor CA ai TVR - care nu are, inca, un presedinte - sa respinga propunerea de intrare in insolventa a institutiei si "sa nu formuleze nicio propunere in ceea ce priveste persoana lui Remus Borza, condamnat penal pentru fapte savarsite in exercitarea profesiei de practician in insolventa".

Membrul CNA contesta ca ar exista un consens politic pentru numirea lui Borza ca administrator judiciar al TVR si noteaza ca practicianul in insolventa este "un apropiat al actualei majoritati parlamentare" si al "fostului prim-ministru al Romaniei".

Iar Jucan sustine ca ar fi nevoie de un proiect "clar, obligatoriu" despre cum ar trebui sa fie TVR dupa iesirea din insolventa, proiect care sa arate "cate posturi de televiziune vor mai ramane si in ce forma, care este numarul de angajati care vor ramane, in ce masura patrimoniul televiziunii va fi afectat de plata datoriilor, care sunt garantiile pentru protejarea libertatii de exprimare si a emisiei, ce se intampla cu studiourile teritoriale, e.t.c.."

Comunicatul lui Valentin Jucan:

"Insolventa TVR, o afacere de partid cu caracter penal

Obligatiile pe care le am in calitate de membru al Consiliului National al Audiovizualului, respectiv art. 11.6 din Legea audiovizualului, situatia in care se afla Televiziunea publica, declaratiile recente ale lui Remus Borza si actiunile Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa - UNPIR, ma obliga la a sesiza Parchetul General in legatura cu decizia UNPIR referitoare la Remus Borza.

De asemenea, solicit public noilor membri ai consiliului de administratie al T.V.R. sa respinga propunerea de intrare in insolventa a televiziunii publice. In acelasi registru, solicit membrilor sa nu formuleze nicio propunere in ceea ce priveste persoana lui Remus Borza, condamnat penal pentru fapte savarsite in exercitarea profesiei de practician in insolventa. In caz contrar, membrii consiliului de administratie se vor afla in situatia ignorarii unei hotarari judecatoresti, fapta pedepsita cu inchisoare de la trei luni la trei ani, asa cum prevede art. 287 lit ¬c¬ din noul Cod penal.

Constat faptul ca se doreste cu orice pret intrarea in insolventa a Televiziunii publice, in lipsa unui proiect clar, obligatoriu, care sa arate cum se doreste a fi T.V.R. dupa iesirea din insolventa: cate posturi de televiziune vor mai ramane si in ce forma, care este numarul de angajati care vor ramane, in ce masura patrimoniul televiziunii va fi afectat de plata datoriilor, care sunt garantiile pentru protejarea libertatii de exprimare si a emisiei, ce se intampla cu studiourile teritoriale, e.t.c.. Lipsa unui astfel de proiect, inclusiv la nivelul comisiilor pentru cultura din Senat si Camera deputatilor, anunta aceasta insolventa ca fiind, din start, un dezastru, pe bani publici. Asadar, Televiziunea Romana se indreapta nu doar spre faliment ci si spre dezmembrare, multumita actualei majoritati politice din Parlament care s-a impus si in consiliul de administratie al televiziunii.

Amintesc membrilor consiliului de administratie al T.V.R. faptul ca marti, 29 martie, a.c., ministrul de externe a informat Parlamentul Romaniei in legatura cu o alerta referitoare la situatia Televiziunii Romane, la nivelul Consiliului Europei, care vizeaza pachetul de amendamente la Legea 41/1994 care ar putea duce T.V.R. in situatia de insolventa. (link)

Liantul acestei perfide propuneri este practicianul in insolventa Remus Borza, un apropiat al actualei majoritati parlamentare. Intr-un articol publicat recent, Remus Borza transmite, in mod fals, informatia conform careia ar exista un consens politic pentru ca el sa fie propus administrator judiciar al T.V.R. Dincolo de faptul ca este un neadevar, aceasta declaratie are scopul unic de a constrange membrii consiliului de administratie al T.V.R., fiind, totodata, un avertisment pentru cei care ar indrazni sa nu sustina insolventa, respectiv numirea lui ca administrator judiciar. (http://www.economica.net/tvr-va-intra-in-insolventa-intr-o-luna-remus-borza-va-fi-propus-administrator-judiciar_115895.html)

In acest context apare si miza majoritatii din consiliul de administratie al T.V.R., respectiv numirea unui presedinte-director general care sa ceara si sa sustina intrarea in insolventa, dupa modificarea legii 41/1994 care reglementeaza functionarea televiziunii, modificare propusa de parlamentarii PSD si ALDE.

Conform art. 57, alin. 1 si 2 din Noul Cod al Insolventei, in cazul T.V.R., consiliul de administratie este cel care desemneaza administratorul judiciar; adica majoritatea politica desemnata recent de catre Parlament. Apropierea lui Remus Borza de fostul prim-ministru al Romaniei este de notorietate. In acelasi mod se poate intelege si insistenta presedintelui Senatului ca T.V.R. sa intre in insolventa.

La fel de cunoscuta - dar ignorata - este si condamnarea penala a lui Remus Borza la un an de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea de infractiuni privind conflictul de interese - 34 acte materiale, in exercitarea profesiei de practician in insolventa. (link)

Aceasta condamnare presupune ca la nivelul UNPIR sa existe consecinte, conform Ordonantei de Urgenta 86 din 2006, completata de Legea 255 din 2013, art. 85, prin care sa se suspende - sau sa se elimine - prezenta lui Remus Borza din tabloul practicienilor in insolventa. In mod abuziv, respectarea prevederilor art. 36, lit. ¬h¬ din OUG 86 din 2006 a fost ignorata de catre Consiliul National de Conducere al UNPIR care, in data de 4 decembrie 2015, emite decizia 12/2015, prin care stabileste faptul ca hotararea instantei supreme nu este suficienta nici macar pentru suspendarea lui Remus Borza din randul practicienilor in insolventa, desi Inalta Curte a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe durata unui termen de incercare de 3 ani. In plus, aceasta decizie este nelegitima deoarece a fost adoptata in lipsa avocatului Gheorghe Piperea, Prim vicepresedinte UNPIR.

Intrarea in insolventa a Televiziunii publice, cu ajutorul initiativei legislative semnata de parlamentarii PSD si ALDE, cu sprijinul condamnatului penal Remus Borza, echivaleaza cu legalizarea cenzurii si a destructurarii T.V.R., inclusiv vinderea bucata cu bucata a patrimoniului televiziunii publice.

Valentin-Alexandru JUCAN

SECRETAR DE STAT

MEMBRU IN CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI"