Grupul elvetian Ringier, care in Romania detine, intre altele, cotidianul Libertatea, portalul eJobs si, mai nou, Imobiliare.ro, a inregistrat anul trecut un profit considerabil mai mare fata de anul precedent, potrivit rezultatelor financiare pe 2015. Cresterea e pusa indeosebi pe seama activitatilor digitale, care au contribuit cu aproape doua treimi din totalul profitului inainte de dobanzi, depreciere si amortizare.

  • UPDATE Potrivit lui Mihnea Vasiliu, seful Ringier Romania, operatiunile pe piata locala au avut in 2015 "o cifra de afaceri de peste 35 milioane de euro si un profit de peste 6 milioane de euro", cu o marja EBITDA de 18%. El a precizat pentru HotNews.ro ca "in linie cu rezultatele la nivel de grup, avem o pondere crescanda de profit din digital, de peste 50% - fara a lua in calcul Imobiliare.ro", site achizitionat anul acesta. Recent, Mihnea Vasiliu declara pentru Paginademedia.ro ca dupa preluarea Imobiliare.ro peste 60% din profitul operational al Ringier va fi adus de digital.

Comunicatul oficial al grupului elvetian nu mentioneaza rezulatele pentru Romania. In schimb, prezinta succint operatiunile din Romania, afirmand ca Libertatea.ro "a inaintat spre pozitia de cel mai popular site din Romania" si ca eJobs si-a consolidat pozitia pe piata:

  • "Anul 2015 a fost unul de succes pentru Ringier Romania, care a promovat in mod activ o serie de initiative de digitalizare. Drept rezultat, platforma tabloida Libertatea.ro a inaintat spre pozitia de cel mai popular site din Romania, in timp ce Unica.ro este, acum, primul portal de lifestyle feminin din tara. Afacerea de mica publicitate online merge, de asemenea, bine. Platforma de recrutare Ejobs.ro si-a intarit pozitia in 2015, pe cand in 2016 a fost adaugat in portofoliu Imobiliare.ro, primul site de imobiliare".

Activitatile digitale au contribuit cu 36,6% la veniturile din vanzari, in conditiile in care, pe langa cele 140 de publicatii tiparite pe care le detine, Ringier opereaza, in prezent, circa 160 de platforme digitale si peste 70 de aplicatii mobile.

La nivel de grup, veniturile au scazut usor pana la 946 milioane de franci elvetieni, scadere pusa pe seama fluctuatiilor de curs valutar si instrainarilor unor active.

Tot la nivel de grup, EBITDA a crescut cu 16,8%, de la 82,3 milioane de franci elvetieni in 2014 la 96,1 milioane in 2015. Contributia digitalului la acest rezultat a crescut cu peste 11 puncte procentuale, de la sub 50% in 2014 la 61% anul trecut.

Potrivit cifrelor anuntate oficial, in Europa Centrala si de Est, unde, cu exceptia Romaniei, Ringier activeaza intr-un joint venture cu Axel Springer, EBITDA generate de activitatile din domeniul digital a crescut cu 53,1%.