Asociatia radiodifuzorilor publici din Europa (EBU), care a demarat procedurile de excludere a TVR si a blocat vineri accesul Romaniei la Eurovision din cauza datoriilor Televiziunii publice, a mai permis TVR sa contracteze drepturile de difuzare pentru mai multe evenimente sportive, pentru 2016 si anii urmatori. Printre acestea - si Campionatul Mondial de Fotbal, potrivit unui comunicat TVR.

  • Comunicatul invoca si problemele care au dus la criza financiara prin care trece, dar nu vorbeste despre cele de management, de controlul politic si dezinteresul politicienilor, ci doar ca taxa TV nu a fost indexata de 13 ani si ca are dreptul sa difuzeze mai putina publicitate decat restul televiziunilor.

TVR a confirmat, in comunicat, ca EBU a demarat procedurile de excludere a sa din organizatie si ca Romania pierde dreptul de a participa la Eurovision. In acelasi comunicat, Televiziunea publica precizeaza ce a mai contractat prin intermediul EBU, pentru 2016 si anii urmatori:

  • Preliminarii CM de fotbal 2018, toate meciurile Nationalei;
  • urmatoarele doua editii ale Campionatului Mondial de Fotbal si ale Cupei Confederatiilor,
  • Campionatul European de inot,
  • Campionatul European de canotaj,
  • Campionatul European gimnastica artistica si ritmica.
  • TVR a avut de la EBU meciurile din preliminariile CE 2016

TVR noteaza ca situatia e fara precedent in istoria EBU si mentioneaza, drept cauze pentru situatia financiara prin care trece, mai multe probleme ce ar fi trebuit, potrivit reprezentantilor sai, sa fie rezolvate prin reglementari de multa vreme: taxa radio-TV, timpul de publicitate etc.

Comunicatul integral:

EBU a demarat procedurile de excludere a TVR din organizatie

  • Romania pierde dreptul de a participa la Eurovision

Reprezentantii European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din lume ¬ au anuntat managementul TVR ca vor demara procedura de excludere a Televiziunii Romane din organizatie. Totodata, Romania isi va pierde dreptul de a participa la concursul Eurovision, care va avea loc anul acesta la Stockholm.

Decizia conducerii EBU vine ca urmare a situatiei generate de neplata datoriilor acumulate de TVR in ultimii opt ani. Reprezentantii Televiziunii Romane au anuntat partenerii ca TVR nu va mai putea sustine platile datoriilor, ultima transa, in cuantum de 250.000 de euro, fiind achitata in luna ianuarie.

Conducerea TVR a facut numeroase apeluri si a prezentat posibile solutii catre institutiile abilitate, in vederea asigurarii unei finantari corecte a serviciului public de televiziune, insa nu a primit niciun raspuns pozitiv.

In acelasi sens, reprezentantii EBU au transmis mai multe solicitari autoritatilor romane in vederea sustinerii televiziunii publice. In ultima adresa, EBU a solicitat un raspuns din partea institutiilor contactate pana joi, 21 aprilie, ora 20.00, in caz contrar anuntand ca vor demara procesul de excludere a Romaniei de la Eurovision si a TVR din randul membrilor organizatiei.

Situatia este fara precedent in istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusa din asociatie. De asemenea, excluderea unei tari din concursul Eurovision este o premiera.

Romania are cea mai scazuta taxa tv din Uniunea Europeana si una dintre cele mai mici din Europa ¬ aproximativ 11 euro/an. Aceasta taxa nu a fost indexata niciodata din anul 2003, in conditiile in care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU si ceilalti parteneri au crescut in fiecare an. Aceasta situatie, coroborata cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare si alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe si licente, introducerea contributiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate - fata de 3%, in cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice.

***

Despre EBU

EBU (Uniunea Europeana de Radio si Televiziune) este cea mai mare asociatie a difuzorilor publici din lume, care promoveaza cooperarea intre organizatiile de radio si televiziune, facilitand schimburile de continut audiovizual.

Avantajele SRTv in organizatie:

  • accesul la reteaua EUROVISION care asigura un schimb permanent de stiri si programe sportive intre membrii EBU (Jocurile Olimpice, Campionate de fotbal), prin intermediul satelitului;
  • accesul la studii si recomandari de specialitate in domeniul echipamentelor de televiziune, cursuri de pregatire profesionala in diferite domenii de specialitate (productie, stiri, tehnologie web, management etc.);
  • accesul la intreaga legislatie juridica in materie de televiziune;
  • participarea cu reprezentanti la sedintele de lucru din cadrul departamentului de televiziune unde sunt prezentate cele mai noi tendinte in domeniu;
  • participarea la realizarea de programe in coproductie;
  • Participarea  la concursuri europene care se preiau si difuzeaza in direct, precum  Eurovision Song Contest, Eurovision Junior.

TVR a mai contractat, pentru anul acesta si urmatorii, prin intermediul EBU:

  • Preliminarii CM de fotbal 2018, toate meciurile Nationalei;
  • urmatoarele doua editii ale Campionatului Mondial de Fotbal si ale Cupei Confederatiilor,
  • Campionatul European de inot,
  • Campionatul European de canotaj,
  • Campionatul European gimnastica artistica si ritmica.

TVR a avut de la EBU meciurile din preliminariile CE 2016

***

Despre Eurovision:

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Difuzat fara intrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat Romania la Eurovision 2015 cu piesa ¬De la capat", ocupand locul al 15-lea in finala care a avut loc la Viena, Austria.